Cocktail blog

ΚΑΝΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙΣ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ




Εχει επισκεφθεί περισσότερες από 50 χώρες και πιστεύει ότι τα ταξίδια αξίζουν μόνο αν γνωρίσει κάποιος τον τρόπο που ζουν οι ντόπιοι. Ο Γιάννης Καραγεώργος, με ελάχιστα χρήματα στην τσέπη του, κατάφερε να γυρίσει τέσσερις ηπείρους του πλανήτη. Αν και η δύσκολη οικονομική συγκυρία λειτουργεί ανασταλτικά για εκείνους που θέλουν να γνωρίσουν τον κόσμο, ο ίδιος λέει ότι το Διαδίκτυο προσφέρει λύσεις.
Ο Γιάννης Καραγεώργος είναι τραπεζικός υπάλληλος και λάτρης των ταξιδιών. Θυμάται ότι ήταν πολλές οι φορές που το ποσό που έπρεπε να διαθέσει για να ταξιδέψει ήταν τσουχτερό. Η λύση βρέθηκε... από τον καναπέ του. Μαζί με την Αλεξία και τον Δημήτρη λειτουργούν ως διαμεσολαβητές για το νέο «κίνημα» που αποκτά συνεχώς φίλους, το couch surfing - διακοπές του καναπέ. Εχει μάλιστα πολλούς λόγους να ανήκει σε αυτήν την ταξιδιωτική κοινότητα: «Τα γκρουπ που θα βρει κάποιος στο site (www.couchsurfing.org) του δίνουν τη δυνατότητα να βρει κατάλυμα χωρίς αντάλλαγμα και να φιλοξενήσει κάποιον. Αν λοιπόν δεν υπάρχουν έξοδα διαμονής και κλείσει κανείς τα εισιτήριά του νωρίς, τότε το κόστος του ταξιδιού αυτομάτως μειώνεται. Πριν από έναν μήνα πήγα στη Νορβηγία και ξόδεψα - για όλο το ταξίδι - λιγότερα από 250 ευρώ».
Δεν είναι όμως μόνο οικονομικοί οι λόγοι που το couch surfing αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς. Η παγκόσμια διαδικτυακή κοινότητα άρχισε να λειτουργεί από το 2000 και αμέσως ο Γιάννης Καραγεώργος έγινε μέλος με μοναδικό του στόχο να φιλοξενήσει και να φιλοξενηθεί. Οπως λέει, με αυτό τον τρόπο αντιλαμβάνεται κανείς καλύτερα την κουλτούρα και τον πολιτισμό άλλων χωρών. «Στο Οσλο, όπου με φιλοξενούσαν δύο κορίτσια, με ξενάγησαν στην πόλη και με πήγαν στα μέρη που σύχναζαν. Φυσικά ήταν στέκια μόνιμων κατοίκων και όχι τουριστικά μαγαζιά. Στο Δελχί πήγαμε εκδρομή με Ινδούς και κάποια στιγμή σταματήσαμε κάπου να φάμε. Διαπίστωσα ότι δεν υπήρχαν πιρούνια και όταν ζήτησα γέλασαν. Τους είδα να τρώνε με τα χέρια, οπότε τους μιμήθηκα. Αν πήγαινα ως τουρίστας κι έμενα σε κάποιο ξενοδοχείο, δεν θα ζούσα αυτή την ξεχωριστή εμπειρία. Ετσι γίνεσαι ταξιδιώτης του κόσμου» λέει και παρατηρεί ότι οι ενστάσεις αρκετών να μυηθούν σε αυτόν τον οικονομικό τρόπο ταξιδιού αφορούν κυρίως θέματα ασφάλειας. «Οταν κάποιος εγγραφεί στο σάιτ, στο προφίλ του καταχωρούνται σχόλια άλλων ανθρώπων, με τους οποίους ήρθε σε επαφή, σχετικά με το πόσο καλός οικοδεσπότης ή φιλοξενούμενος είναι κι άλλες λεπτομέρειες. Οτιδήποτε γραφεί στο προφίλ του δεν μπορεί να σβηστεί. Κι αυτή είναι μια καλή δικλίδα ασφαλείας», επισημαίνει ο Γιάννης Καραγεώργος.
Τον ίδιο - οικονομικό - τρόπο διακοπών επιλέγει και ο DJ Δημήτρης Τσαμαντάνης. Το υψηλό κόστος αποτελούσε και για εκείνον μεγάλο εμπόδιο στα ταξίδια του. «Πριν ανακαλύψω το couch surfing έκανα κάμπινγκ - εννοείται ότι δεν έχω σταματήσει. Ωστόσο, μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία άλλαξε εντελώς η αντίληψή μου για τα ταξίδια και φυσικά απέκτησαν μια άλλη διάσταση. Ακόμη και όταν φιλοξενείς κάποιον είναι σαν να πηγαίνεις σε μια άλλη χώρα. Συναναστρέφεσαι με ανθρώπους που έχουν διαφορετική κουλτούρα, σου μεταφέρουν τις συνήθειές τους, το χρώμα της πατρίδας τους» λέει ο Δημήτρης Τσαμαντάνης, ο οποίος εκτός από ταξίδια αναψυχής αναγκάζεται πολλές φορές να μετακινηθεί και για λόγους εργασίας. «Σε αυτό διευκόλυνε το ελληνικό site. Πολλές φορές έχω φιλοξενηθεί από couch surfers σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και αργότερα τους έχω δεχθεί στο δικό μου σπίτι στην Αθήνα. Τα χρήματα που εξοικονομείς μπορεί να είναι σεβαστά αλλά το πιο σημαντικό είναι οι φιλίες που αναπτύσσονται», προσθέτει.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του ελληνικού τμήματος της διεθνούς ιστοσελίδας ανταλλαγής σπιτιών Intervac Στάθη Μίχο, η διαδικασία είναι ασφαλής γιατί μέσα από τη φιλοξενία δημιουργείται αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης. «Προηγείται, μεταξύ των μελών που θα κάνουν την ανταλλαγή, γνωριμία μέσω αποστολής e-mail και φωτογραφιών, ενώ υπάρχει ακόμα και η δυνατότητα υπογραφής συμβολαίου με το μέλος που θα έρθει στο σπίτι σας», λέει και προσθέτει ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κρατήσουν ένα από τα δωμάτια του σπιτιού ή ένα ντουλάπι κλειδωμένο με τα πιο ιδιαίτερα αντικείμενα.
Οπως αναφέρει ο Στάθης Μίχος, οι ανταλλαγές του Σαββατοκύριακου είναι μία άριστη εισαγωγή στην ιδέα της ανταλλαγής σπιτιών για διακοπές και δεν είναι λίγοι εκείνοι που τα επιλέγουν, έχοντας πάντα υπόψη πως κι εκεί ισχύουν οι ίδιες αρχές με τις διακοπές μεγαλύτερης διάρκειας. «Από τα μέλη ζητείται μια καλή και ειλικρινής περιγραφή για το σπίτι, τον εξοπλισμό του, τις δυνατότητες της περιοχής, τη γειτονιά, τα μέσα συγκοινωνίας που εξυπηρετούν την περιοχή, την πρόσβαση στα μαγαζιά, και ό,τι άλλο θα πρέπει να γνωρίζει κάποιος που θα μείνει στο σπίτι» λέει ο Στάθης Μίχος και προτείνει στα μέλη να συμφωνήσουν όλα τα σχετικά θέματα - όπως η ασφάλεια του σπιτιού και του αυτοκινήτου, η φροντίδα κατοικίδιων ζώων ή φυτών αν υπάρχουν, η χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή και του Internet.


όπως στο Χόλιγουντ.Οταν τα κινηματογραφικά ζευγάρια Κάμερον Ντίαζ, Τζουντ Λο, Κέιτ Γουίνσλετ, Τζακ Μπλακ στην ταινία «The holiday» αντάλλαξαν τα σπίτια τους για να περάσουν τις ημέρες των Χριστουγέννων προέκυψαν διάφορα ερωτικά μπερδέματα αλλά ταυτοχρόνως ήταν η πρώτη φορά που γινόταν ευρέως γνωστός ένας διαφορετικός τρόπος διακοπών. Οι «ρίζες» αυτού του εγχειρήματος βρίσκονται στη δεκαετία '60, όταν εκπαιδευτικοί άρχισαν να ανταλλάσσουν τα σπίτια τους την περίοδο της άδειά τους. Στην Ελλάδα από το 2009 λειτουργεί το www.elladahomeexchange.gr. Η ιδέα ανήκει στη Χαρούλα Τζάλιου, μητέρα δύο παιδιών. Τα ταξίδια για εκείνη είναι τρόπος ζωής. Στο παρελθόν όμως το πολυδάπανο χόμπι της την ανάγκαζε να περιορίσει τις επισκέψεις σε χώρες που ονειρευόταν. Πριν από λίγα χρόνια ανακάλυψε ένα site, μέσα από το οποίο μπορούσε να ανταλλάξει το σπίτι ή το εξοχικό της με κάποιον άλλο. Η διαδικασία την ενθουσίασε και δεν δίστασε να δοκιμάσει: «Αρχισα να ανταλλάσσω το εξοχικό μου σπίτι στη Σύρο με όσους ήθελαν να έρθουν στο νησί. Αυτομάτως, εγώ μπορούσα να χρησιμοποιήσω το εξοχικό ή το σπίτι τους στη χώρα που βρίσκονται. Με αυτό τον τρόπο, μπόρεσα να ταξιδέψω σε πολλά μέρη της Ευρώπης» λέει. Η συγκεκριμένη εμπειρία μάλιστα στάθηκε αφορμή για τη δημιουργία του δικού της σάιτ ανταλλαγής σπιτιών. «Ολοι στην αρχή είναι επιφυλακτικοί και φοβισμένοι. Ομως, όποιος αποφασίσει να δανείσει το σπίτι του, σίγουρα θα σεβαστεί και του άλλου. Μόνο καλές φιλίες και ποιοτικές διακοπές μπορείς να κερδίσεις, χωρίς να χρειαστεί να δώσεις μια περιουσία. Τα χρήματα που απαιτούνται για μια εβδομάδα διακοπών για μια τετραμελή οικογένεια είναι πολλά και έτσι μειώνονται πολύ» υποστηρίζει..tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: