Cocktail blog

Πώς να φτιαξετε το ανεμιστηράκι του χαλασμένου τροφοδοτικού σας για να δροσιστείτε



Σε αυτή την ανάρτηση θα σας δείξουμε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον ανεμιστήρα του τροφοδοτικού σας, ή οποιοδήποτε άλλο ανεμιστήρα, για να δροσιστείτε, μέσω της τροφοδοσίας του υπολογιστή. Τα βήματα είναι αρκετά εύκολα, και θα σας οδηγήσουν χωρίς να χρειάζεται γνώση ηλεκτρολογίας. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη προσοχή!
Προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε ένα παλιό τροφοδοτικό για πρακτικούς λόγους, αφού περιέχει τα περισσότερα κομμάτια που χρειάζονται. Παρακάτω σας δείχνουμε τα εργαλεία που χρειαστήκαμε καθώς και το παλιό καμένο τροφοδοτικό μας, και επιπλέον ένα άλλο κομμάτι.


Υπόψιν ότι τα μικρά ανεμιστηράκια κάνουν περισσότερο αέρα, από τα μεγαλύτερα, και ότι τα ανεμιστηράκια που τροφοδοτούνται με 4πινη τροφοδοσία λειτουργούν επίσης με μεγαλύτερες στροφές σε αντίθεση με αυτό που θα χρησιμοποιήσουμε (2 καλώδια) 
(Προϋποθέτεται να υπάρχει μια τρύπα σε κάποιο μέρος του κουτιού έτσι ώστε να μπορούν να περάσουν τα καλώδια και να συνδεθούν με τον ανεμιστήρα).
Τα εργαλεία που χρειαστήκαμε:


Το καμένο τροφοδοτικό μας:


Επιπλέον χρειαστήκαμε το παρακάτω αντάπτορα από τροφοδοσία 4pin (molex) σε Sata:


(αν δεν έχετε αντάπτορα, μπορείτε να το προμηθευτείτε από καταστήματα πληροφορικής)

Προσοχή! Πριν πειράξετε οτιδήποτε βεβαιωθείτε πως το τροφοδοτικό δεν είναι συνδεδεμένο στο ρεύμα.

Βήμα 1

Ξεβιδώνουμε το καπάκι του τροφοδοτικού, και αφαιρούμε τον ανεμιστήρα


Επιλέγουμε και κόβουμε από τα καλώδια του τροφοδοτικού αυτό που μας βολεύει περισσότερο. Επιλέξαμε το παρακάτω, επειδή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη μικρή σύνδεση και να έχουμε εφεδρικά άλλα δύο 4πινα για να προσθέσουμε αν θέλουμε και άλλες συσκευές (φωτισμό, ανεμιστήρα κτλ).



Βήμα 2 

Κόβουμε και γυμνώνουμε τα καλώδια όπως στις παρακάτω εικόνες:




(Στη τρίτη εικόνα γυμνώσαμε μόνο το μαύρο και το κόκκινο, επειδή θα τα ενώσουμε με τα καλώδια του ανεμιστήρα, που είναι του ίδιου χρώματος, ενώ τα υπόλοιπα δύο τα καλύβουμε με μονωτική ταινία)


Βήμα 3

Προσοχή! Πριν πειράξετε οτιδήποτε βεβαιωθείτε πως το τροφοδοτικό δεν είναι συνδεδεμένο στο ρεύμα.

Συνδέουμε τον ανεμιστήρα με το καλώδιο και καλύβουμε με μονωτικό όπως στις παρακάτω εικόνες:


Ελέγχουμε τώρα αν χωράνε οι άσπρες 4πινες υποδοχές μέσα από τη τρύπα του κουτιού, οπότε συνδέουμε τον αντάπτορα έξω από το κουτί. Αν δεν χωράνε περνάμε πρώτα τα καλώδια και έπειτα τα συνδέουμε με τον αντάπτορα και φυσικά τα καλύβουμε με μονωτική ταινία όπως παρακάτω:


Τυλίξαμε μαζί τα ενωμένα καλώδια πάλι με μονωτική ταινία και τα συνδέσαμε σε μια ελεύθερη υποδοχή (4πινη) ρεύματος.


Μια συνολική εικόνα:


Ο κύριος οδηγός έχει τελειώσει. Έχουμε τώρα ένα ανεμιστηράκι που αντί να σκονίζεται, το χρησιμοποιούμε για να δροσιστούμε ;)


(το παρακάτω βήμα δεν χρειάζεται να το κάνετε σε περίπτωση που χωράει να βγει η 4πινη υποδοχή από τη τρύπα του κουτιού)

Προαιρετικό Βήμα

Σε αυτό το προαιρετικό βήμα σας δείχνουμε πώς να αφαιρέσετε τη 4πινη υποδοχή για να βγάλετε τα καλώδια από το κουτί, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να βγάλετε τη μονωτική ταινία από τα καλώδια και να τα ξεσυνδέσετε.

Για λόγους πρακτικούς, μπορείτε να σημειώσετε στο πλαστικό της 4πινης υποδοχής, τα χρώματα των καλωδίων για να ξέρετε όταν θα τα ξαναβάλετε, ποιο χρώμα αντιστοιχεί σε κάθε υποδοχή. Επίσης κολλήσαμε ένα κομμάτι κόκκινηςταινίας στο ένα από τα δύο μαύρα καλώδια που βρίσκετε δίπλα από το κόκκινοκαλώδιο για να μην μπερδευτούμε.


Θα χρειαστείτε ένα λεπτό αντικείμενο όπως μια καρφίτσα.

Αν κοιτάξετε μέσα στην αρσενική 4πινη υποδοχή υπάρχουν δυο "δοντάκια" πουπροεξέχουν λίγο σε κάθε μπροστινό μέρος των καλωδίων. Για να βγάλετε τα καλώδια πρέπει να πατήσετε μέσα τα "δοντάκια".

Εδώ από πάνω η 4πινη υποδοχή: 


Και εδώ τα "δοντάκια":


Το βγαλμένο καλώδιο:


Αφού βγάλετε όλα τα καλώδια από το κουτί, για να ξαναφτιάξτε την υποδοχή πρέπει να πάρετε τη καρφίτσα και να βγάλετε τα "δοντάκια" προς τα έξω όπως φαίνεται στη δεύτερη εικόνα και τέλος σπρώξτε τα καλώδια ώσπου να τερματίσουν.

Μια εικόνα εν ώρα "λειτουργίας":


Τοποθετείστε τον ανεμιστήρα στη κατάλληλη θέση για μέγιστη απόδοση!

Με λίγη φαντασία μπορείτε να ομορφύνετε τον ανεμιστήρα ή και να προσθέσετε έναν διακόπτη όπως παρακάτω:


Επίσης μπορείτε το χρησιμοποιήσετε μέσο USB συνδέοντας απλά τα μαύρα και τα κόκκινα καλώδια, μέσα σε ένα καλώδιο USB. Πλεονέκτημα είναι η φορητότητα (χρήση σε laptop) ενώ μειονέκτημα είναι η περιορισμένη ισχύς. Γιαυτό το λόγο βολεύουν τα μικρά ανεμιστηράκια:



Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο φίλο Ηλία που βοήθησε για να φτιαχτεί η ανάρτηση!greekpcguides.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: