Cocktail blog

Υπολογίστε το Κόστος υλικών & εργασιών για χτισιμο κατοικιας


 
Οι τιμές είναι κατά προσέγγιση σε μία μέση κατοικία 100-120 μ2 οι τιμές εξαρτώνται από το κόστος υλικών & από το κόστος εργασίας
Άδεια οικοδομής (110€/μέτρο υπό κανονικές συνθήκες, μειωμένη στα μεταλλικά κτίρια, ενώ εμείς έχουμε και άλλο τρόπο να μειώσουμε το κόστος, ρωτήστε μας πως)
Τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο ≈ 110 €
Θεμέλια(απαραίτητο στοιχείο για μόνιμες κατοικίες, πολύ χαμηλότερη η κατανάλωση σε τσιμέντο για κατοικίες με μεταλλικό σκελετό, λόγω διαφοράς στο συνολικό βάρος της οικοδομής: 700τόνοι τσιμέντου στις συμβατικές οικοδομές και μόλις 25τόνοι σε οικίες με μεταλλικό σκελετό)


Τιμή ανά κυβικό μέτρο ≈ 60 €
Σκελετός – Μεταλλικός  Ενισχυμένος (το σημείο στο οποίο καταναλώνεται το μεγαλύτερο κόστος της οικοδομής, εμείς έχουμε την λύση: ο απαιτούμενος μεταλλικός σκελετός είναι πολύ ελαφρύτερος σε βάρος από τον αντίστοιχο σκελετό από μπετό, οπότε γλιτώνετε αρκετά χρήματα αν συγκρίνετε το βάρος του μεταλλικού  με το βάρος της συμβατικής οικοδομής από τσιμέντο – 35 τόνοι και 700 τόνοι. Επιπλέον, το ΙΚΑ το γλιτώνετε γιατί παίρνετε από μας τιμολόγιο κατά την ολοκλήρωση των εργασιών, εμείς πληρώνουμε τους εργάτες & τους κολλάμε τα ένσημα – εσείς τα εκπίπτεστε από το ΙΚΑ, σας αρέσει και σας συμφέρει! )

Τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο ≈ 200€

Πλάκα ορόφου (αν έχετε σκοπό να κάνετε πολυώροφο κτίριο)

Τιμή ανά κυβικό μέτρο ≈ 60€
Τοιχοποιία -Εξωτερική - Εσωτερική & Σοβάτισμα
(εδώ και πάλι μπορούμε να σας προτείνουμε ενδιαφέρουσες ιδέες που θα μειώσουν το κόστος της κατασκευής και θα αυξήσουν τα πραγματικά τετραγωνικά του εσωτερικού κατοικήσιμου χώρου, κάνοντας το σπίτι πιο ζεστό)

Τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο ≈ 40€

Ηλεκτρολογικά (διασυνδέσεις – καλωδιώσεις, κεντρικός πίνακας)

Τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο ≈ 40€

Κουφώματα (αλουμινίου για να είναι αντοχής, με θερμογέφυρα για ζεστό περιβάλλον)

Τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο ≈ 60€

Στέγη απλή (με κεραμίδια)
Τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο ≈ 40 €

ΙΚΑ ( μόλις στο 30% περίπου, της αξίας του παλιού τύπου συμβατικού κτιρίου από μπετό)
Τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο για τσιμεντοκατασκευή ≈ 140€
Μπετό προετοιμασίας για πλακάκι
Τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο υλικά με εργασία ≈ 16 €
Πλακάκι (το εύρος τιμών κυμαίνεται από 10€ έως 80 € το τετραγωνικό μέτρο)
Τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο υλικά 12€ και εργασία 5 €≈ 17 €
Βάψιμο – Τρίψιμο Τοίχων 
Τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο, υλικά και εργασία ≈ 10 €
Υδραυλικά 
Τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο για σύνολο 3000 € περίπου ≈ 25 €
Θέρμανση – Σώματα Καλοριφέρ
Τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο για σύνολο ≈ 50€

Έπιπλα Κουζίνας (από 300 € το τρέχον μέτρο, 7 μέτρα περίπου, 2100 €)

Εντοιχισμένες Ντουλάπες (από 600 € / ντουλάπα)

Εσωτερικές Πόρτες (από 300 € / πόρτα)

Εξωτερικές Πόρτες (από 600 € / πόρτα)

Και τώρα, αν ακόμη δεν μπερδευτήκατε ή θέλετε να υπολογίσετε επακριβώς το κόστος της κατοικίας που θα σας φτιάξουμε, σας παραπέμπουμε στον παρακάτω αλφαβητικό κατάλογο από έναν πολύ καλά γραμμένο και ενημερωμένο ιστότοπο – alpha6.gr (οι συνδέσεις μέσα στο κείμενο παραπέμπουν εκτός της ιστοσελίδας μας, καθώς και το κείμενο είναι μόνο αναφορικά, οπότε είναι εκτός περιοχής της ευθύνης μας)

άδεια οικοδομής: εξαρτάται από τα τετραγωνικά μέτρα της οικοδομής, του οικοπέδου, τον αριθμό των κατοικιών στην οικοδομή καθώς και από άλλους παράγοντες. Στείλτε μας με ένα e-mail, τα παραπάνω στοιχεία και το τηλέφωνό σας, και θα κάνουμε μία προσέγγιση του κόστους αδείας της οικοδομής,  και θα σας την αποστείλουμε δωρεάν, χωρίς καμία επιβάρυνσή σας. Επικοινωνία : info@KanoSpiti.gr Άμεση επικοινωνία: 6938842355 Αλέξανδρος Μανουσιάδης.

άμμος σε big bag: όπως η άμμος χύμα αλλά περίπου 15-20% ακριβότερα.
άμμος χύμα: περίπου 25€/μ3. Το ίδιο και τα υπόλοιπα αδρανή: γαρμπίλι, χαλίκι. Στην πραγματικότητα αυτά αγοράζονται από τον έμπορο με τον τόνο ή το φορτηγό από το λατομείο (Απρ. 2010).
άμμος θαλάσσης: περίπου 50€/μ3 (Απρ. 2009).
αποστραγγιστική μεμβράνη: βλ. αυγουλιέρα.
αποστάτες οπλισμού σκυροδέματος: από 0,50€/μ. Υπάρχουν σε διάφορους τύπους, αλλά ένας αρκετά συνηθισμένος τύπος είναι πλαστικές ράβδοι μήκους 2μ, διατομής Η. Πωλούνται σηνήθως σε δέματα των 100μ (δηλ. 50 τεμάχια Χ 2μ έκαστε). Αυτόν τον αρκετά κοινό τύπο τον βρίσκουμε σε τρεις υποτύπους: α. για 2εκ επικάλυψη, β. για 3εκ επικάλυψη και γ. για 5εκ επικάλυψη. Έτσι ενώ η τιμή που αναφέραμε στην αρχή αφορά τους αποστάτες 2εκ, για τους άλλους δύο υποτύπους να περιμένετε να πληρώσετε περίπου 80% περισσότερο (δηλ. 90 λεπτά/μ). Άλλοι τύποι αποστατών πωλούνται με το κομμάτι ή αλλιώς (Απρ. 2009).
αρμόστοκος πλακιδίων: υπολογίστε περίπου 1,5€/κιλό. Θα χρειαστείτε περίπου μισό κιλό ανά μ2, παρόλο που η ακριβής ποσότητα που τελικά θα καταναλωθεί, θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του αρμού (σνήθως 3-5χιλ). Κάποιοι δεν αφήνουν αρμό αλλά αυτό δεν είναι και πολύ σωστό. Διαβάστε περισσότερα στα πλακάκια. (Φεβ. 2009)
ασανσέρ: για μικρό θάλαμο των 2-3 ατόμων να υπολογίζετε περίπου 4.000€ ανά στάση. Το κόστος επηρεάζεται περισσότερο από τον αριθμό των στάσεων, παρά από το μέγεθος του θαλάμου. Η διακόσμηση του θαλάμου, μπορεί να ανεβάσει το κόστος απεριόριστα.
ασβέστης σε big bag: όπως και ο χύμα αλλά δεν χρειάζεται καρούτα και στοιχίζει 20% περίπου ακριβότερα.
ασβέστης σε μικρά σακουλάκια των 10 κιλών: περίπου 2,5€ το σακουλάκι (Απρ. 2010).
ασβέστης χύμα: περίπου 80€/μ3. Πρέπει να έχετε έτοιμο μέρος για να το βάλετε (καρούτα) (Απρ. 2010).
αυγουλιέρα: περίπου 1,6€/μ2. Θα τη βρείτε σε ρολλά πλάτους 2μ και μήκους 10μ, δηλ. των 20μ2 (Νοε. 2008)
αφρομπετόν: θα εξαρτηθεί από το πάχος και την επιφάνεια της επιφάνειας που θα σκυροδετηθεί, αλλά αν μιλάμε για 10εκ. πάχος τότε υπολογίστε 12€/μ2 (Ιουλ. 2009).
βάψιμο εξωτερικά: από 6-7€/μ2 με τα υλικά. Για εμφανή μπετά 2-3€ περισσότερο (Ιαν. 2009).
βάψιμο εσωτερικά – σπατουλαριστά: από 9-10€/μ2 με τα υλικά (Ιαν. 2009).
βιομηχανικό δάπεδο: από 5€/μ2 χωρίς υλικά και 15€/μ2 με υλικά  Να περιμένετε ότι μπορεί να στοιχίσει λίγο περισσότερο αν τα μέτρα είναι λίγα και σίγουρα θα πετύχετε καλύτερη τιμή αν τα μέτρα είναι αρκετά περισσότερα από 50μ2. Τα υλικά που θα χρειαστεί να προσθέσετε (αν προτιμήσετε την χωρίς υλικά περίπτωση), είναι μπετόν (με τη βαρέλα) και πλέγματα (Ιουλ. 2009).
bobcat: βλ. χωματουργικά
βόθρος, έτοιμα δαχτυλίδια: εφόσον έχετε ήδη σκάψει το άνοιγμά του, αυτός που θα σας τα προμηθεύσει, θα σας τα φέρει και τοποθετήσει χωρίς επιπλέον χρέωση. Να υπολογίζετε περίπου 250€ + ΦΠΑ για κάθε δαχτυλίδι ύψους 1μ με διάμετρο 3μ. Θα χρειαστείτε μάλλον 4 τέτοια. Παράγονται σε διάφορες διαμέτρους ενώ το ύψος τους είναι σχεδόν πάντα 1μ. Για δαχτυλίδια διαμέτρου 2μ, υπολογίστε 30% λιγότερο. Θα χρειαστείτε και καπάκι (Ιουν. 2009).
βόθρος, καπάκι: Για στρογγυλό καπάκι διαμέτρου 3μ (δηλ. για να σκεπάσει τα αντίστοιχα δαχτυλίδια), να υπολογίζετε 10% ακριβότερα απ’ ότι ένα δαχτυλίδι ίδιας διαμέτρου. Το ίδιο premium υπολογίστε και για οποιοδήποτε άλλο μέγεθος (Ιουν. 2009).
compresseur: βλ. κομπρεσέρ
container: από 130€ για διάστημα που ποικίλει ανάλογα με τον προμηθευτή. Συνήθως για λίγες μέρες έως και μία εβδομάδα (Ιαν. 2009).
γεωθερμία: (μόνο για λόγους προϋπολογισμού και) σε σχέση μ’ένα κλασσικό μονοσωλήνιο σύστημα υπολογίστε: α. το διπλό περίπου κόστος για ένα σύστημα οριζόντιας διάταξης και β. το τριπλό κόστος για ένα σύστημα κλειστού κυκλώματος κατακόρυφης διάταξης. Το θέμα είναι πολύ μεγάλο και με τεράστια ποικιλία τεχνικών λύσεων, υλικών και φυσικά τιμών (Νοε. 2009)
γκαραζόπορτα: να περιμένετε ότι θα σας στοιχίσει τουλάχιστον 1000€ (+ΦΠΑ) μία γκαραζόπορτα 3μ πλάτος Χ 2,5μ ύψος (Απρ. 2009).
γρανίτης για πάγκους κουζίνας ή τουαλέτας: θα σας στοιχίσει από 150€/τρέχον μέτρο, χωρίς την τοποθέτηση και για πλάτη έως 60-80εκ.. Τα εργατικά υπολογίστε τα στα 100€/τρέχον μέτρο με ελάχιστη χρέωση τα 250-300€. Θα εξαρτηθεί κυρίως από την ποσότητα της εργασίας που θα απαιτηθεί (Αυγ. 2009).
γυψοσανίδες: (εργασία και υλικό εκτός κι αν αλλιώς αναφέρεται)
α. για απλές ψευδοροφές περίπου 22-24€/μ2,
β. για κατασκευή τοίχων με μονή γυψοσανίδα στην κάθε πλευρά του τοίχου (και χωρίς να περιλαμβάνεται η μόνωση του τοίχου) 24 τουλάχιστον €/μ2. Για λιγότερα από 50-100μ2, οι τιμές χειροτερεύουν, ενώ αντίθετα για περισσότερα από 100-200μ2 οι τιμές βελτιώνονται,
γ. για κατασκευή τοίχων με διπλή γυψοσανίδα στην κάθε πλευρά του τοίχου 40 τουλάχιστον ε/μ2. Κατά τα λοιπά ως άνωθεν,
δ. όπως το (β) παραπάνω με τσιμεντοσανίδες: 45€/μ2,
ε. όπως το (γ) παραπάνω με τσιμεντοσανίδες: 60€/μ2,
στ. γυψοσανίδες, μόνο υλικό: 4€/μ2,
ζ. γυψοσανίδες ανθυγρές (πράσινες), μόνο υλικό: 5,5€/μ2,
η. τσιμεντοσανίδες, μόνο υλικό: 13€/μ2.
Αν σας ενδιαφέρουν οι τιμές των σκέτων υλικών, τότε λάβετε υπόψιν σας ότι εκτός από τις ίδιες τις τσιμεντοσανίδες/γυψοσανίδες θα χρειαστείτε και αρκετά άλλα υλικά, π.χ. ορθοστάτες, βίδες κ.α.. Υπολογίστε τα περίπου στο +30% του κόστους του βασικού υλικού (τσιμεντο/γυψο-σανίδων)
Οι τιμές δεν περιέχουν ΦΠΑ και η μέτρηση (ανάλογα και με τη συμφωνία με τον υπεργολάβο) θα είναι “σεντόνι”(βλ.) Οι λαμπάδες (βλ.) θα μετρήσουν σίγουρα με την ίδια τιμή σαν τρέχον μέτρο (Μάιος 2009).
δαχτυλίδι (-α): βλ. βόθρος
δεξαμενή πετρελαίου: παρόλο που θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από σχήματα κι από υλικά κατασκευής (πάντα μπορείτε να την κάνετε ακόμα και χτιστή) ένας καλός τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε πλαστική δεξαμενή. Πλαστικές επίσης θα βρείτε σε διάφορα σχήματα (κι ακόμα και χρώματα). Για πλαστική λοιπόν, να περιμένετε ότι θα πληρώσετε περίπου 300 € για κάθε 1000 λίτρα που θα χωράει η δεξαμενή σας (Ιουν. 2009).
διακοσμητικές επενδύσεις με πέτρα: βλ. πέτρα – τοποθέτηση.
DOW: βλ. μονωτικά εξηλασμένη πολυστερίνη.
εκσκαφή: βλ. χωματουργικά
ελαιοχρωματισμοί: βλ. βάψιμο
ελαφρομπετόν: θα εξαρτηθεί από το πάχος και την επιφάνεια της επιφάνειας που θα σκυροδετηθεί, αλλά αν μιλάμε για 10εκ. πάχος τότε υπολογίστε 16€/μ2 (Ιουλ. 2009).
εμφανή μπετά: περίπου 13€/μ2, ενώ μπορεί να υπάρξει και χρέωση ανά τρέχον μέτρο για επιφάνειες στενότερες από 1μ. Μπορείτε να το συζητήσετε με τον εργολάβο σας. Συχνά οι καλουπατζήδες δέχονται να τους δώσετε τα κόντρα πλακέ και να χρεώσουν πολύ λιγότερο (Σεπ. 2009).
ενδοδαπέδια (θέρμανση):  βλ. θέρμανση
έπιπλα κουζίνας: και σ’αυτά επίσης η διαθέσιμη ποικιλία σε υλικά, σχέδια και διαμορφώσεις είναι χωρίς τέλος. Αν θέλουμε να δώσουμε μία τιμή για λόγους προϋπολογισμού, μπορούμε να πούμε περίπου 400€/τρέχον μέτρο. Όπως και με τις ντουλάπες αυτό το νούμερο είναι για βακελίτη (οικονομικό υλικό) και καλύτερα θα είναι να υπολογίσετε τουλάχιστον 50% πάνω για ημιμασίφ. Θα μετρήσετε χωριστά την κάθε σειρά ντουλαπιών (λ.χ. ντουλάπια ψηλά, ντουλάπια χαμηλά).  Εύκολα θα πληρώσετε και αρκετά περισσότερο ανάλογα με τη διαμόρφωση, τα αξεσουάρ και φυσικά τον μάστορα ή τη φίρμα απ’ όπου θα τ’ αγοράσετε (Ιουλ. 2009).
επισκευαστικό κονίαμα: υπάρχουν πολλές μάρκες αλλά θα αναφέρουμε ενδεικτικά τιμές για δύο τύπους επισκευαστικού κονιάματος (για επισκευές έως 40 χλσ.) που είναι αρκετά διαδεδομένοι. SikaRep 22€ ανά σακί 25κιλών, Emaco 21€ ανά σακί 25κιλών (το δεύτερο παλιότερα παραγόταν σε σάκους των 30 κιλών), (Ιουν. 2009).
jcb: βλ. χωματουργικά
ηλεκτρική εγκατάσταση: θα πρέπει να περιλαμβάνει τα πάντα σχετικά μ’ αυτό εκτός από το διακοπτικό υλικό και βέβαια τα φωτιστικά, (αλλά θα πρέπει να περιλαμβάνει την τοποθέτησή τους). Εκτός, επίσης, είναι και η θεμελιακή γείωση.  Οι συνθήκες είναι πολύ ευνοϊκές αυτή την εποχή, κι έτσι για λόγους προϋπολογισμού, υπολογίστε 50 € ανά μ2 κατοικήσιμου χώρου (Σεπ. 2009).
ηλεκτρολογικό υλικό: στην προσφορά που θα σας δώσει ο ηλεκτρολόγος για την ηλεκτρική εγκατάσταση του σπιτιού σας, δεν θα περιλαμβάνεται το διακοπτικό υλικό (διακόπτες, πρίζες) και μπορεί να μην περιλαμβάνονται οι ασφαλειοδιακόπτες των πινάκων. Σπανίως συμβαίνει, αλλά μπορεί να μην περιλαμβάνονται και οι πίνακες. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τι ακριβώς έχετε συμφωνήσει μαζί του, όταν του αναθέσετε το έργο.  Στην αγορά θα βρείτε διακόπτες απλούς και πρίζες σούκο, με λιγότερο από 3€ το κομμάτι. Για διακόπτες κομιτατέρ/αλερετουρ, πριζάκια τηλεφώνου ή τηλεόρασης λίγο ακριβότερα.  Η ποικιλία σε μάρκες, σχέδια και ποιότητες είναι πραγματικά τεράστια και οι τιμές ανεβαίνουν αρκετά. Εύκολα θα βρείτε διακόπτες και πρίζες και με 30€/τεμάχιο. Για λόγους προϋπολογισμού, μετρήστε/υπολογίστε τον αριθμό των διακοπτών που θα έχετε και πολλαπλασιάστε το με 8€. Θα έχετε μία καλή συντηρητική εκτίμηση του κόστους του διακοπτικού υλικού σας (Φεβ. 2009).
θεμελιακή γείωση: θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της κατασκευής και φυσικά από τον ηλεκτρολόγο που θα διαλέξετε για λόγους προϋπολογισμού υπολογίστε περίπου χίλια ευρώ (Μάϊος 2009).
θέρμανση: υπάρχει τεράστια ποικιλία σε ποιότητες και διαφορετικά είδη, γιαυτό και είναι πολύ προσεγγιστικό αυτό που λέμε, αλλά για λόγους προϋπολογισμού καλύτερα θα είναι να υπολογίσετε τουλάχιστον 50€ για κάθε μ2 για ένα κλασσικό μονοσωλήνιο σύστημα με σώματα καλοριφέρ. Εάν θέλετε ενδοδαπέδια προσθέστε ένα 30-40% παραπάνω (Ιουν. 2009).
θυροτηλεόραση: για μία απλή συσκευή με μία οθόνη (δηλ. για μία κατοικία) να υπολογίζετε τουλάχιστον 200€ (χωρίς τοποθέτηση). Οι τιμές ανεβαίνουν όσο ανεβαίνουν η ποιότητα, το σχέδιο και ο αριθμός των οθονών (δηλ. το από πόσα σημεία θα είναι δυνατός ο έλεγχος της εισόδου). Για μία ντιζαϊνάτη συσκευή με 2 ή 3 monitors εσωτερικά, να υπολογίζετε για λόγους προϋπολογισμού τουλάχιστον 1000€. Θα γλυτώσετε αρκετά αν συμβιβαστείτε με θηροτηλέφωνα αντί για θηροτηλεοράσεις. Μπορείτε να τα συνδυάσετε και τα δύο (και να γλυτώσετε μερικά κατοστάρικα): στο ισόγειο θυροτηλεόραση και αλλού θηροτηλέφωνα (Φεβ. 2009).
κάγκελα: υπάρχει τεράστια ποικιλία και το ίδιο ισχύει και για τις τιμές τους. Πάντως για τις ανάγκες ενός προϋπολογισμού, για κάγκελα σιδερένια μέχρι ύψους 1,20μ να υπολογίζετε περίπου 50€/τρέχον μέτρο (υλικά και εργασία).  Δεν θα έχετε τελειώσει μ’αυτό το κόστος καθώς θα χρειαστεί και να τα βάψετε. Καλύτερα υπολογίστε 10€/τρέχον μέτρο (υλικά και εργασία) (Δεκ. 2008)
καμινάδες inox υλικό: θα τις βρείτε με καθαρό άνοιγμα όπως και οι χτιστές (20, 25 και 30εκ.) να κοστίζουν 10-12 φορές ακριβότερα. Το μήκος του κάθε κομματιού είναι 1μ. Έτσι αν θέλετε να συγκρίνετε το κόστος θα πρέπει να συγκρίνεται 4 χτιστές με 1 inox. Μην ξεχνάτε ότι με τις χτιστές θα χρειαστείτε κι άλλα υλικά (βλ. καμινάδες χτιστές υλικό).
καμινάδες χτιστές υλικό: υπάρχουν τετράγωνα ή κυκλικά εσωτερικά ανοίγματα 20, 25 και 30εκ. και έχουν πάντα ύψος 25εκ.. Συνεπώς θα χρειαστείται 4 καμινάδες για κάθε μέτρο ύψους. Κοστίζουν περίπου 2 -3€ το κομμάτι. Έχουν συνήθως διπλό τοίχωμα και στις τέσσερις γωνίες τους έχουν τρύπες για να μπορούν να οπλιστούν με κολωνοσίδερα. Θα πρέπει να τις οπλίσετε γιατί αλλιώς υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να σπάσουν ακόμα κι από τον αέρα. Για να τις χτίσετε, εκτός από το εργατικό κόσος, θα πρέπει να υπολογίσετε και τη λάσπη του χτισίματος, τα σίδερα του οπλισμού και το κόστος της επένδυσής του με κάποιο τρόπο: σοβάτισμα ή επένδυση διακοσμητικού τούβλου ή πέτρας. Στη λάσπη του χτισίματος καλύτερα να μην βάλετε ασβέστη γιατί δίαβρώνεται ο χάλυβας.
καπέλο καμινάδας: θα τα βρείτε σε μεγάλη ποικιλία από διαφορετικά υλικά. Για ένα τσιμεντένιο τέτοιο καπέλο περίπου 30€(Φεβ. 2009).
κεραμίδια: τα κόκκινα ρωμαϊκά κεραμίδια θα τα βρείτε στα 65λεπτά/τεμάχιο. Θα χρειαστείτε 13-14 κεραμίδια στο μ2 της σκεπής. Για τους κορφιάδες θα χρειαστείτε βυζαντινά κεραμίδια (περίπου 3 κομμάτια ανά μέτρο μήκους του κορφιά) που στοιχίζουν 10-15 λεπτά περισσότερο. Να περιμένετε να πληρώσετε κάτι παραπάνω για χρωματιστά  κεραμίδια ενώ υπάρχει μεγάλη ποικιλία από άλλα υλικά που μπορούν να τοποθετηθούν αντί για κεραμίδια (Μάι 2008).
κεραμοσκεπή: για τοποθέτηση πάνω σε πλάκα από μπετόν να υπολογίζετε τουλάχιστον 40€/μ2 για εργασία και υλικά, ενώ αν η πλάκα από μπετόν λείπει, θα πρέπει αυτό το νούμερο να το αυξήσετε κατά 60% για την κατασκευή ξυλοσκεπής. Ο μάστορας που θα την κατασκευάσει, μπορεί και να σας ζητήσει ένσημα, αλλά το πιθανότερο είναι ότι στην άδειά σας δεν θα έχουν προβλεφθεί(Ιουν. 2009).
κόλλα πλακιδίων: σε τεράστια ποικιλία και με διαφορετικές δυνατότητες. Οι οικονομικότερες περίπου 12€ το σακκί των 25 κιλών. Ανάλογα με το πόση κόλλα θα βάζει ο μάστορας, ένα τέτοιο σακκί θα φτάνει για αρκετά μ2 (10 έως 20). (φεβ. 2009).
κομπρεσέρ: εννοούμε αυτό που λειτουργεί με συμπιεσμένο αέρα, είναι μεγάλο και βαρύ (συχνά ένα μικρό όχημα σαν τρακτέρ, το μεταφέρει και του παρέχει συμπιεσμένο αέρα). Να υπολογίζετε 150-200€ μεροκάματο αλλά μάλλον θα χρειαστείτε κι έναν εργάτη για να απομακρύνει τα μπάζα, άρα βάλτε άλλα 50€ (Ιουν. 2009).
κοντέϊνερ: βλ. container
κόντρα πλακέ για εμφανή μπετά: Θα τα βρείτε σε διάφορες διαστάσεις. Για μία χρήση μόνο για εμφανή συνιστούμε το κόντρα πλακέ των 4 χιλιοστων σε διάσταση 2,50Χ1,22μ. Αυτό πουλιέται με το κομμάτι περίπου 12€/φύλλο ή με το μ3, περίπου 950€/μ3. Σ’αυτή την περίπτωση τα 100 φύλλα είναι 1,22μ3. (Μαρ. 2008).
κορνίζες: α. το άσπρο (συνήθως) φελιζόλ που θα βάλετε μέσ’ το καλούπι ώστε να βγεί ένα περίτεχνο σχήμα στην ακμή της κάτω πλευράς ενός προβόλου, θα το πληρώσετε από 2 έως και 10€ ανά τρέχον μέτρο,  β. την εργασία του καλουπατζή (να το τοποθετήσει και γρασσάρει) θα την πληρώσετε μερικά ευρώ / τρέχον μέτρο (π.χ. 3 ή 4) και γ. την δουλειά του σοβατζή ώστε να πάρετε κορνίζες γύρω από τα ανοίγματα του σπιτιού σας (παράθυρα και πόρτες), αν τα θέλετε, θα τα πληρώσετε πάλι με το τρέχον μέτρο στην τιμή που ο σοβατζής σας θα σας χρεώσει το κάθε τετραγωνικό (Ιουν. 2009).
κουζίνα: βλ. έπιπλα κουζίνας
λαμαρίνα τραπεζοειδής: βλ. τραπεζοειδής λαμαρίνα
μαρμάρινα δάπεδα (μόνο εργασία): συνήθως η επένδυση δαπέδων με μάρμαρα θα γίνει με πλάκες από μάρμαρα τετράγωνου ή ορθογωνικού σχήματος. Τα τετράγωνα μπορούν να τοποθετηθούν και ρομβικά (όπως και τα πλακάκια). Για ορθογωνικά σχήματα κανονικού μεγέθους (30Χ30εκ. ή 40Χ40εκ.) και για κανονική τοποθέτηση (όχι ρομβικά) να περιμένετε να πληρώσετε περίπου 40€/μ2. Να περιμένετε 20-25% παραπάνω για ρομβική (διαγώνια) τοποθέτηση, γιατί τότε ο μάστορας έχει πολύ περισσότερο κόψιμο (γύρω – γύρω σ’ όλους τους τοίχους) (Φεβ. 2009).
μαρμάρινος πάγκος σε κουζίνα ή τουαλέττα: υπολογίστε υλικό και εργασία από 100€ το τρέχον μέτρο και  ελάχιστη χρέωση τα 250€. Θα εξαρτηθεί από την εργασία που θα  χρειαστεί να μπει στον πάγκο σας (Αυγ. 2009).
μαρμαροποδιές εργασία και υλικό: για οικονομικό μάρμαρο (π.χ. Καβάλας ή αντίστοιχο Τουρκικό) να υπολογίζετε περίπου 50€/μ2 για ποδιές 2εκ., και 20% ακριβότερα για ποδιές 3εκ. (Φεβ. 2009).
μαρμαρόσκονη σε big bag: περίπου 10% ακριβότερα από την μαρμαρόσκονη χύμα (Σεπ. 2009).
μαρμαρόσκονη σε μικρές σακκούλες: περίπου 4-5€/σακκούλα (Σεπ. 2009).
μαρμαρόσκονη χύμα: περίπου 70€/μ3 (Σεπ. 2009).
μεταλλική σκάλα: περίπου 150€ το σκαλοπάτι. Η σκάλα ακολούθως θα χρειαστεί και επένδυση από κάποιο υλικό (Σεπ. 2009).
μικρός φορτωτής: βλ. χωματουργικά
μονωτικά – διογκωμένη πολυστερίνη: λίγο φθηνότερα από τα DOW.
μονωτικά – εξηλασμένη πολυστερίνη: DOW 50χλσ για μπετόν, περίπου 8€/μ2, DOW 50χλσ για τοιχοποιία, περίπου 7€/μ2, DOW 30χλσ για τοιχοποιία, περίπου 5€/μ2. Το 3άρι πουλιέται σε δέματα των 14 φύλλων 2,50Χ0,60μ, δηλ. 21μ2 ανά δέμα. Το 5άρι πουλιέται σε δέματα των 8 φύλλων 2,50Χ0,60μ, δηλ. 12μ2 ανά δέμα. Επίσης θα βρείτε και υλικό για οροφές και δώματα σε διαστάσεις 1,25Χ0,60μ σε τιμές ίδιες (ανά μ2) με αυτές του φύλλου για μπετόν (Δεκ. 2008).
μονωτικά – τσιμεντοειδές επαλειφόμενο στεγανωτικό: για παράδειγμα μιά γνωστή μάρκα Aquamat της ISOMAT σακκί των 25 κιλών προς 21€ (Ιουν. 2009).
μονωτικά – τσιμεντοειδές επαλειφόμενο στεγανωτικό 2 συστατικών: (θα βρείτε και ενός συστατικού, αλλά αυτά των 2 είναι καλύτερα), για παράδειγμα SikaTop 107 A + B.  To A είναι σε μορφή γαλακτώματος και έρχεται σε συσκευασία 5 kg με κόστος 30€/τεμάχιο, ενώ το Β έρχεται σε σακκιά των 25 κιλών (τσιμεντοειδής σκόνη) και θα σας στοιχίσει περίπου 20€/τεμάχιο.  Τα 2 υλικά ανακατεύονται και θα πρέπει να υπολογίζετε περίπου 1 σετ Α+Β για κάθε 10 μ2 για 2 χέρια (Μάϊος 2009).
μονωτικά – ελαστομερές ασφαλτικό: είναι μαύρο (σαν πίσσα), έρχεται σε διάφορες συσκευασίες ανάλογα με τον κατασκευαστή. Μία αρκετά καλή και οικονομική ποιότητα (το ελαστομερές έχει σημασία, γιατί θα αντέξει περισσότερο στο χρόνο) θα στοιχίζει γύρο στα 60 ευρώ για έναν τενεκέ των 18 kg, που θα σας φτάσει για περίπου 20μ2. Το βάζουμε πάνω από το τσιμεντοειδές για επιπλέον προστασία (Μάϊος 2009).
μπακλαβαδωτή λαμαρίνα: βλ. τραπεζοειδής λαμαρίνα
μπετόν υλικό: περίπου 74€/μ3 και περιλαμβάνει ΦΠΑ, μεταφορά και κόστος άντλησης (5ε/μ3). Αν χρειάζεστε αντλία (πρέσσα) πάνω από 36μ, θα υπάρχει σχετική επιβάρυνση. Το κόστος της άντλησης έχει ελάχιστη χρέωση (συνήθως τα 30μ3 ανά σκυροδέτηση) (Απρ. 2010).
μπετόν φατούρα: από 50-60 €/μ3 για κανονικά καλουπωμένο σκυρόδεμα και για έργα μεσαίου μεγέθους. Αυτή η τιμή είναι για τα κανονικά καλουπωμένα μπετά και δεν περιλαμβάνει όλες τις εξτρά χρεώσεις (σκαλοπάτια, εμφανή, κούτελα κ.α.). Για gross μπετόν και για καθαριότητας θα πληρώσετε λιγότερα από τα μισά της παραπάνω τιμής. Διαβάστε περισσότερα εδώ. Η εργασία αυτή επιβαρύνεται και με  ένσημα ΙΚΑ (Μάϊος 2010).
μπόμπκατ: βλ. χωματουργικά
νευρομετάλ: θα το βρείτε σε φύλλα 0,60Χ2,50μ και κοστίζουν περίπου 6-7€ το φύλλο (Ιαν. 2009).
ντουλάπες: μην τις βάλετε λιγότερο από 200€/μ2 για βακελίτη που είναι το οικονομικότερο υλικό. Υπολογίστε τουλάχιστον 50% πάνω για ημιμασίφ. Θα είναι πολύ εύκολο να πληρώσετε και αρκετά περισσότερο ανάλογα με τη διαμόρφωση, τα αξεσουάρ και φυσικά τον μάστορα ή τη φίρμα απ’ όπου θα τ’ αγοράσετε (Ιουλ. 2009).
ξυλεία οικοδομική: θα βρείτε τεράστια ποικιλία από είδη ξύλου και διατομές/μήκη. Αν την αγοράσετε σε αρκετή ποσότητα (όχι δηλ. μόνο μερικά κομμάτια) θα την πληρώσετε με το μ3. Αλλιώς αν αγοράσετε μόνο μερικά κομμάτια θα στοιχίσει πολύ περισσότερο. Για λόγους γνώσης και προϋπολογισμού, αναφέρουμε ενδεικτικά μερικές μόνο τιμές προ ΦΠΑ (2008):
  1. Σουηδικό πλανισμένο προς 400€/μ3 (διάφορες διατομές),
  2. Λατάκια (διατομή 7,5Χ7,5εκ) απλάνιστα προς 300€/μ3 (διάφορα μήκη),
  3. Τάβλες πάχος 2,5εκ και πλάτος 10,5 ή 12,5εκ προς 330€/μ3  (διάφορα μήκη),
  4. Μαδέρια 5-6εκ πάχος και 20-25εκ πλάτος προς 280€/μ3  (διάφορα μήκη),
  5. Μπετοφόρμ από 500€/μ3 και πάνω, συνήθως σε διαστάσεις 2,1εκ Χ 125εκ Χ 250 εκ (αλλά συχνά θα σας τα κόψουν στο πλάτος που θέλετε χωρίς επιβάρυνση).
  6. Κόντρα πλακέ (συχνά για εμφανή μπετά) σε διάφορες διαστάσεις (συχνά όπως το μπετοφόρμ) προς 800-900€/μ3 ή 10-15€/φύλλο.
οικοδομικός χάλυβας: βλ. χάλυβας οικοδομικός.
περίφραξη: υπάρχει τεράστια ποικιλία αλλά αν μιλάμε για: συρματόπλεγμα με πασάλους κάθε 2-2,5 μ, ύψους 1,5-2,5μ (δηλ. το είδος της απλής περίφραξης που θα κάναμε σε ένα οικόπεδο), τότε αυτό θα στοιχίσει περίπου 12-13€/τρέχον μέτρο.
περλομπετόν: υπάρχουν περισσότεροι από ένας παραγωγοί. Σε μία αρκετά δημοφιλή μάρκα, θα το βρείτε σε σάκκους του 1/20μ3, δηλ. θα χρειαστείτε 20 σάκκους για ένα μ3 γεμίσματος. Στοιχίζει περίπου 70€/μ3. Εκτός από περλίτη, έχει ήδη μέσα στη συσκευασία τα απαραίτητα αδρανή, αλλά θα χρειαστεί να προσθέσετε και μερικά σακκιά τσιμέντο (περίπου 5-6) (Ιουνιος 2009).
πέτρα – τοποθέτηση: το κόστος θ’ αλλάξει σημαντικά ανάλογα με α. την ποσότητα της δουλειάς, β. το είδος της επιφάνειας που θα επενδυθεί και γ. το είδος της πέτρας. Αν χρειάζεστε μία τιμή για να ξεκινήσετε να κάνετε τους υπολογισμούς σας, προτείνουμε 20€/μ2. (Νοε. 2009).
πέτρα υλικό: η χρέωση της πέτρας θα είναι με τον τόνο (ή καλύτερα με το φορτηγό) για πάχη πέτρας πάνω από 8εκ., ενώ με το τετραγωνικό αν μιλάμε για πάχη κάτω των 8εκ. (οπότε θεωρείται πλάκα κι όχι πέτρα). Να περιμένετε ότι θα στοιχίσει τουλάχιστον 10 €/μ2 εάν πρόκειται για τις πλάκες, ενώ ακόμα περισσότερο εάν μιλάμε για μεγαλύτερα πάχη.
πισίνα: υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε τρόπους κατασκευής (προκατασκευασμένες, με ή χωρίς υπερχείλιση και αρκετές άλλες παραλλαγές), αλλά για κλασσική πισίνα, για λόγους προϋπολογισμού να υπολογίσετε 500 €/μ² της επιφάνειάς της. Δηλ. για μία πισίνα 4μ Χ 8μ (δηλ. 32μ²), βάλτε στον προϋπολογισμό σας 32 Χ 500 = 16.000€. Αυτό περιλαμβάνει α. τα χωματουργικά με τα αναγκαία μπαζώματα, β. την κατασκευή από μπετόν, γ. όλα τα ειδικά υλικά (φώτα, μηχανισμοί, αντλίες κλπ) που θα τοποθετήσει ο “πισινάς” και δ. τις επενδύσεις με πλακάκια γύρω και μέσα στην πισίνα (Νοε. 2009).
πλάκα Καρύστου: (μόνο υλικό) μπορείτε να την παραγγείλετε σε οποιοδήποτε ορθογωνικό (ή τετραγωνικό) σχήμα (συχνά 30Χ30εκ) οπότε να περιμένετε να πληρώσετε περί τα 30€/μ2. Πάρτε την ακανόνιστη και θα γλυτώσετε περισσότερα από τα μισά λεφτά. Το κόστος της τοποθέτησης αλλάζει αντίστροφα: θα είναι ψηλότερο όταν το σχήμα της πλάκας είναι ακανόνιστο (Ιουλ. 2009).
πλακάκια κεραμικά τοποθέτηση: για μέτριας δυσκολίας πλακάκια περίπου 8-9€/μ2.  Η εργασία αυτή επιβαρύνεται και με ένσημα ΙΚΑ (Ιαν. 2009).
πλακάκια κεραμικά υλικό: από 4€/μ2 και πάνω. Εύκολα θα βρείτε κεραμικά πλακίδια με 40-50€/μ2. Με λίγο ψάξιμο θα ξεπεράσετε και τα 100€/μ2.
πλάκες πεζοδρομίου: ανάλογα με την επιφάνειά τους από 12-15€/μ2 (υπάρχουν με διαφορετικές επιφάνειες, συχνά αυτές με τη βοτσαλωτή επιφάνεια είναι οι ακριβότερες).
πολυστερίνη λευκή: θα τη βρείτε σε διάφορες πυκνότητες και θα τη χρησιμοποιήσετε συνήθως σε αρμούς διαστολής καθώς και για γέμισμα σε πλάκες (sandwich, zoelner). Θα την πάρετε στις διαστάσεις που χρειάζεστε αφού την παραγγείλετε αλλά θα βρείτε εύκολα φύλλα 1μΧ0,5μ σε συνηθισμένα πάχη των 5 ή 10εκ. χωρίς να χρειαστεί να περιμένετε. Στις πλάκες θα το χρησιμοποιείσετε κυρίως για να γλυτώσετε βάρος γιατί σε ότι αφορά το κόστος δεν είναι τόσο φθηνότερα από το μπετόν: αρχίζουν από περίπου 50% της τιμής του μπετόν και φτάνουν σε κόστος όσο και το μπετόν. Τα δέματα της πολυστερίνης για πλάκες περιέχουν τον ίδιο αριθμό φύλλων (αλλά τα μισά τετραγωνικά μέτρα ) που έχουν και τα άλλα (Ιουν. 2009).
πόρτα εσωτερική: δύσκολα θα βρείτε μία σχετικά απλή εσωτερική πόρτα με λιγότερα από 150-200€. Οι τιμές ανεβαίνουν καθώς ανεβαίνει και η ποιότητα. Προτείνουμε να βάλετε 300€ ανά εσωτερική πόρτα,  στον προϋπολογισμό σας.
πόρτα ασφαλείας: για μία πόρτα ασφαλείας, που είναι και η πιο συνηθισμένη επιλογή για εξώπορτα, να υπολογίζετε 1000-1200€.
ράμπα ψαροκόκκαλο: από 25€/μ2 χωρίς υλικά και από 35€/μ2 με υλικά. Θα πετύχετε καλύτερες τιμές για επιφάνειες μεγαλύτερες από 25μ2, ενώ μπορεί να χρειαστεί να πληρώσετε κάτι παραπάνω για μικρότερες επιφάνειες. Αν η επιφάνεια είναι έτοιμη για στρώσιμο, τότε τα υλικά που θα χρειαστεί να προσθέσετε (αν προτιμήσετε την χωρίς υλικά περίπτωση), είναι μπετόν και πλέγματα. Τον χαλαζία θα τον φέρει ο μάστορας που θα κάνει τη διάστρωση, χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση (Ιουλ. 2009).
Revinex: στη συσκευασία (τενεκές) των 18 κιλών, στοιχίζει περίπου 90€/τενεκέ. Αντίστοιχα προϊόντα από Sika (sikalatex 60€/δοχείο 20 κιλών), Ceresit, Isomat, Durostick κ.α.  συχνά σε καλύτερες τιμές (Μάϊος 2010).
ρείθρα πεζοδρομίων: προκατασκευασμένα από μπετόν, μόνο το υλικό, περίπου 5€/τεμάχιο. Έρχονται σε μήκος 1μ. και πλάτος 12-15εκ.. Περίπου 20εκ. ύψος (Φεβ. 2009).
ρευστοποιητής σκυροδέματος: υπάρχει μεγάλη ποικιλία από μάρκες. Να υπολογίζετε περίπου 1,5€/κιλό ρευστοποιητή. Το πόσο θα βάλετε ανά μ3 μπετόν εξαρτάται κι από το συγκεκριμένο προϊόν αλλά και από το πόσο ρευστό επιθυμείτε νά γίνει το σκυρόδεμά σας. Μία συνηθισμένη αναλογία είναι 1κιλό ανά μ3 σκυροδέματος (Απρ. 2008).
ρίχτι (φατούρα: επιβάρυνση επί πλέον της χρέωσης ανά μ3) για σκάλες από μπετόν: περίπου 10€/ρίχτι (Σεπ. 2009).
σιδέρωμα: περίπου 140€/τόνο. Επιβαρύνεται και με ένσημα από 1-1,5 ένσημα/τόνο (Σεπ. 2009).
σίδηρος μπετόν: βλ. χάλυβας οικοδομικός.
σκάλα, επένδυση με μάρμαρο: (μόνο εργατικά) περίπου 20€ ανά σκαλοπάτι για μία ευθύγραμμη συνηθισμένη σκάλα (πλάτους 1 περίπου μέτρου). Τα σκαλομέρια (βλ.) θα πληρωθούν επιπλέον 6€ το ζευγάρι, για κάθε πλευρά της σκάλας (δηλ. αν η σκάλα έχει τοίχους και στις δύο πλευρές της, τότε θα χρειαστεί 4 σκαλομέρια το κάθε σκαλοπάτι). Για κυκλική σκάλα λίγο παραπάνω(Φεβ. 2009).
σκαλομέρια: βλ. σκάλα, επένδυση με μάρμαρο.
σκεπή: βλέπε κεραμοσκεπή.
σκυρόδεμα υλικό: βλ. μπετόν υλικό.
σκοτία: ανάλογα με το είδος της 0,40€/μ. Συνήθως σε κομμάτια των 3μ. (Απρ. 2008)
σοβάτισμα – φατούρα: περίπου 4€/μ2. Το ίδιο ποσό και για τα τρεχόμετρα που θα επιμετρηθούν και που -συνήθως- δεν είναι λίγα. Γι’ αυτό το λόγο σιγουρευτείτε ότι έχετε ξεκαθαρίσει με το σοβατζή σας ποιά ακριβώς θα μετρήσει σαν τρεχόμετρα. Καλύτερα ακόμα κάντε τη συμφωνία σας γραπτή. Μπορείτε να του ζητήσετε να τα μετρήσει και πριν κάνει την εργασία αλλά είναι αρκετά πιθανό ναμην δεχτεί (Σεπ. 2009).
σοβάτισμα – με υλικά: να υπολογίζετε περίπου 4€ επιπλέον  της φατούρας ανα μ2. Τα τρεχόμετρα δεν επιβαρύνονται με υλικά όταν δώσετε τη δουλειά φατούρα. Αντίθετα η τιμή με τα υλικά που θα συμφωνήσετε, θα πολλαπλασιαστεί με μ2 και τρεχόμετρα, όταν αναθέσετε τη δουλειά με τα υλικά (ή κατ’αποκοπήν) (Σεπ. 2009).
σταμπωτά δάπεδα: περίπου όσο και το κόστος ράμπας ψαροκόκκαλο (βλ. παραπάνω).
σταυρουδάκια: εκείνα για υαλότουβλα κοστίζουν περίπου μισό ευρώ το ένα. Όσο κι αν σας φαίνεται ακατανόητο, θα χρειαστείτε τόσα όσα και τα υαλότουβλα που θα τοποθετήσετε. Αντίθετα τα σταυρουδάκια για πλακάκια είναι πάμφθηνα όσο και ανάξια λόγου. Επίσης ξαναχρησιμοποιούνται κι έτσι δεν θα χρειαστείτε τόσα όσα και τα πλακάκια, αλλά λιγότερα.
στέγη: βλ. κεραμοσκεπή.
στεγανωτικό κονίαμα: βλ. μονωτικά – τσιμεντοειδές επαλειφόμενο στεγανωτικό
σφυρί: βλ. χωματουργικά
ταρατσόπλακες: θα τις βρείτε σε διάφορες διαστάσεις (συχνά α. 30Χ30Χ2,5εκ, 5κιλά η μία,  β. 40Χ40Χ3,5εκ, 13 κιλά η μία)  προς 7-8€/μ2. Θα χρειαστείτε και γερανό για να τις ανεβάσετε (Αυγ. 2008).
ταρατσόπλακες θερμομονωτικές: μία από τις μάρκες που κυκλοφορούν βγαίνει σε διαστάσεις 30Χ60Χ7εκ., 8,5 κιλά η μία και θα αδειάσει την τσέπη σας με ρυθμό 20€/μ2 (Ιουν. 2009).
ταχύπηκτο κονίαμα: θα βρείτε μεγάλη ποικιλία που δρουν σε διαφορετικούς χρόνους (σε 3′ ή σε 15′). Rapicret της ISOMAT σε σάκκους των 25 κιλών προς 16€ το τεμάχιο (Ιουν. 2009).
τζάκι: λαμβάνοντας υπόψη και την καμινάδα, το καπέλλο, και την διακόσμησή του (εργατικά και υλικά για όλα), θα σας στοιχίσει τουλάχιστον 1500ε ένα απλό τζάκι και τουλάχιστον τα διπλά ένα ενεργειακό (Φεβ. 2009).
τζάμια: εάν αποφασίσετε να αγοράσετε τα κουφώματά σας χωρίς τζάμια, μπορείτε να βρείτε τα τζάμια προς 25€/μ2 χωρίς τοποθέτηση και με 20% παραπάνω με τοποθέτηση. Η τοποθέτηση που είναι για διπλά τζάμια περιλαμβάνει την κόλλα αλλά και το μονωτικό υλικό που μπαίνει ανάμεσα στα δύο τζάμια (Απρ. 2010).
τούβλα – υλικό: από 0,12€/τεμάχιο για τα 12οπα (διπλά) τούβλα. Η συντριπτική πλειοψηφία των τούβλων μιας οικδομής είναι διπλά. Τα μονά τούβλα χρησιμοποιούνται για σφήνωμα. Τα μονά τούβλα ελάχιστα φθηνότερα (αλλά θα χρειαστείτε πολύ λίγα, μόνο για σφήνωμα). Από τον παραγωγό έρχονται σε παλέττες. 1 παλέττα περιέχει περίπου 450 διπλά τούβλα. Θα χρειαστείτε περίπου 50 διπλά τούβλα για 1μ2 δρομικού τοίχου. Η τιμή που αναφέρουμε είναι για προμήθεια σημαντικής ποσότητας. Για λιγότερο από 1-2 παλέττες να υπολογίζετε τουλάχιστον 10% παραπάνω (Απρ. 2010).
τούβλα – εργασία, χτίσιμο: βλ. χτίσιμο φατούρα.
τουβλίνα: (υλικό μόνο) περίπου 50-55λεπτά το κομμάτι.
τραπεζοειδής λαμαρίνα: το είδος αυτό πουλιέται με τον τόνο (περίπου 1200€/τ). Ανάλογα με το πάχος της λαμαρίνας (από 0,75 έως 1,25 χιλιοστά) ζυγίζει από 9 έως 16 κιλά/μ2.
τσάπα: βλ. χωματουργικά
τσιμέντο γκρί σακκί 50 κιλών: περίπου 7,5€ ο σάκκος. Η παλέττα περιέχει 30 σάκκους. Μπορείτε να παραγγείλετε σάκκους (κι όχι παλέττες) αλλά για μικρές ποσότητες θα πληρώσετε και μεταφορά (Απρ. 2010).
τσιμέντο άσπρο σακκί 50 κιλών: όπως το αντίστοιχο γκρι τσιμέντο αλλά περίπου 40-50% ακριβότερο (Ιουλ. 2008).
τσιμεντόλιθοι: περίπου 0,60€/τεμάχιο. Συνηθισμένη διάσταση 30Χ15Χ18εκ.. Θα χρειαστείτε περίπου 18 τέτοια τεμάχια ανά μ2 τοίχου (ανάλογα και με το πόση λάσπη θα βάζει ο μάστορας). (Οκτ. 2008).
τσιμεντοσανίδες: βλ. γυψοσανίδες
υαλόπλεγμα: θα το βρείτε σε ρολλά πλάτος 1μ και μήκους 50μ. Θα σας στοιχίσει περίπου 30-33€/ρολλό (Φεβ. 2009).
υαλότουβλα: (υλικό μόνο) έχουν διαστάσεις 19 Χ 19εκ και θα τα βρείτε σε πολλές ποιότητες και προελεύσεις. Στην οικονομικότερη μορφή τους θα προέρχονται από Κίνα και θα στοιχίζουν λιγότερό από 1ε το κομμάτι. Στην οικονομικότερή τους μορφή αλλά με εκτός Κίνας προέλευση, θα χρειαστεί να αποχωριστείτε 1,5€ περίπου για κάθε κομμάτι που θα αποχτήσετε. Δεν τελειώνουν εκεί τα κόστη. Θα χρειαστείτε και κόλλα για υαλότουβλα και σταυρουδάκια καθώς και κάποιον μάστορα για να τα τοποθετήσει (Φεβ. 2008).
υδραυλική εγκατάσταση: δεν περιλαμβάνει τις μπαταρίες και τα είδη υγιεινής (αλλά θα πρέπει να περιλαμβάνει την τοποθέτησή τους). Για λόγους προϋπολογισμού υπολογίστε περίπου 2-2,5 χιλ. ανά μπάνιο και κουζίνα (δηλ. αθροίστε τα μπάνια και τις κουζίνες που έχετε και πολλαπλασιάστε επί 2 ή 2,5). Αυτό που έχει σημασία είναι η ποιότητα των υλικών και της εργασίας κι όχι η τιμή (Ιουν. 2009).
ytong: Περίπου 130€/μ3. Θα το βρείτε σε δέματα/παλέττες του ενός και πλέον κυβικού μέτρου, ανάλογα με το συγκεκριμένο μέγεθος (Αυγ. 2008).
φαλτσογωνιά: βλ. σκοτία
Φορτωτής: βλ. χωματουργικά
χάλυβας δομικός: Για κατοικίες, περίπου 2.000€/τόνο. Περιλαμβάνεται η κοπή, το φλάντζωμα και οι αναγκαίες διατρήσεις, καθώς επίσης και η τοποθέτηση στο έργο. Συνήθως για εύκολα προσβάσιμα μέρη της Ελλάδας, η τιμή αυτή περιλαμβάνει και τη μεταφορά. Η τιμή μπορεί να μεταβληθεί ανάλογα με την τιμή της πρώτης ύλης αλλά και με το είδος του έργου (ευκολία ή δυσκολία της κατασκευής, μέγεθος, θέση του έργου κλπ) (Φεβ. 2009).
Χάλυβας οικοδομικός: Περίπου 750€/τόνο. Περιλαμβάνεται η κοπή, διαμόρφωση και τοποθέτηση, ο ΦΠΑ και τα μεταφορικά καθώς και τα έξοδα χρήσης γερανού. Οι καλές μάντρες πουλούν σε διαφορετική τιμή τα κολωνοσίδερα, τους μανδύες, και τα πλέγματα (όπως τα πουλάνε σ’αυτές και οι Χαλυβουργίες). Επίσης θα σας δώσουν τιμή χωρίς σιδέρωμα, ΦΠΑ και μεταφορικά.(Σεπ. 2009).
Ενημερωθείτε για μεταβολές στις τιμές του χάλυβα και άλλα σχετικά με τον χάλυβα νέα στα Νέα της Αγοράς
χημική τουαλέττα: θα χρειαστεί να την νοικιάσετε προς 130-140€/μήνα. (Η Επιθεώρηση Εργασίας θα σας θυμίσει πόσο υποχρεωτική είναι στο εργοτάξιό σας). Αυτή η τιμή περιλαμβάνει  μηνιαία το καθάρισμά της και το συμπλήρωμα νερού και χημικών από τον προμηθευτή της (Οκτ. 2009).
χτίσιμο φατούρα: περίπου 3,5€/μ2 για μία μέσης δυσκολίας δουλειά. Η μέτρηση των μ2 θα γίνει σεντόνι (βλ. Λεξικό της Οικοδομής). Να περιμένετε καλύτερες τιμές για μία μεγάλη δουλειά και χειρότερες για μία μικρή. Όπως με όλα τα εργατικά, η τιμή που θα πετύχετε (καθώς και η ποιότητα της εργασίας), εξαρτάται από το μάστορα, το έργο και τη χρονική στιγμή. Τρεχόμετρα και σενάζ συνήθως στην ίδια τιμή με αυτήν του τετραγωνικού. (Νοε. 2009).
χωματουργικά: (Ιουν. 2009)
  1. εκσκασφές μόνο για χώμα με αποκομιδή περίπου των 2/3 των χωμάτων (τα υπόλοιπα θα μείνουν στο έργο για μπάζωμα του υπογείου) από 8€/μ3 (για δουλειά μέσης δυσκολίας),
  2. μεροκάματο  τσάπας μεσαίας 280€, για μεγάλη ερπυστριοφόρο υπολογίστε σχεδόν τα διπλά,
  3. μεροκάματο σφυρί μεσαίο 330€, για μεγάλο ερπυστριοφόρο υπολογίστε περισσότερα από τα διπλά,
  4. μεροκάματο φορτωτής μεσαίος 250€, μεγάλος +40%,
  5. μεροκάματο φορτωτής μικρός (bobcat) 180€,
  6. μεροκάματο jcb 240€,
  7. φορτηγό για αποκομιδή χώματος ή σκουπιδιών 120€.
Για όλα τα παραπάνω υπολογίστε και  ΦΠΑ.kanospiti.gr
save image
Εδω on line υπολογισμος

Δεν υπάρχουν σχόλια: