Cocktail blog

Εξάρτηση από πορνογραφια


Ο Γ. 40 ετών είναι παντρεμένος, έχει δύο παιδιά, μια πολύ καλή και επικερδή επιχείρηση αλλά έχει μια ιδιαιτερότητα στη σεξουαλική του συμπεριφορά η οποία ξεκίνησε από την εφηβική του ηλικία. Η συνέπεια αυτής της σεξουαλικής προτίμησης κατάφερε με την πάροδο του χρόνου να μειώσει τη λειτουργικότητα στις ερωτικές επαφές του και τον οδήγησε να ζητήσει επαγγελματική βοήθεια.
‘Είναι πραγματικά δύσκολο να έχω στύσεις, όταν προσπαθώ να έχω σεξουαλική επαφή χρειάζομαι περίπου 15-20 λεπτά για να καταφέρω να στηθώ όπως πρέπει. Αλλά αν δω πορνό στο pc ή στο κινητό μου, η στύση μου είναι σχεδόν στιγμιαία’. Αφού αποκλείστηκαν οι οργανικές αιτίες ο γιατρός με παρέπεμψε σε συμβουλευτική για ‘σεξουαλικά θέματα’.

Η πορνογραφία έχει τις ρίζες της στην παρακολούθηση ‘Ροζ ταινιών, περιοδικών και βίντεο. Αλλά στις μέρες μας τα ‘μέσα’ έχουν αυξηθεί: Internet,smart phones και κοινωνικά δίκτυα δίνουν στον χρήστη μια ακόμα μεγαλύτερη γκάμα επιλογών. Το πρόβλημα μπορεί να τροφοδοτηθεί από το να κατεβάσει κάποιος σταθερές φωτογραφίες, βίντεο με εξαιρετικά προσαρμοσμένες επιλογές ή να έχει webcam σεξ (επί πληρωμή ή χωρίς κανένα κόστος) και live video streaming.
Με το πορνό στο Διαδίκτυο αλλά και για όσους δεν το χρησιμοποιούν, αντίθετα επιλέγουν live παραστάσεις σε strip shows η video clubs, είναι εύκολο να υπερδιεγερθεί ο εγκέφαλος. Κάθε αναζήτηση, κάθε εικόνα, κάθε οπτική έκπληξη, κάθε νέο είδος παρουσίασης αλλά και η σεξουαλική διέγερση από μόνη της απελευθερώνει ντοπαμίνη μέσα στα πλαίσια του κυκλώματος ανταμοιβής. Η ντοπαμίνη είναι η ουσία που ενεργοποιεί το κύκλωμα ανταμοιβής και είναι ισότιμη με την επιθυμία, την αναμονή, τους πόθους, και το να θέλεις κάτι συγκεκριμένο.
Δυστυχώς, η υπερβολική διέγερση προκαλεί στον εγκέφαλο μερικών την τάση να προστατεύσουν τον εαυτό τους με τη μείωση της ευαισθησίας τους στη ντοπαμίνη, και κατά συνέπεια στην ευχαρίστηση, για λίγο. Προφανώς, αν ο εγκέφαλός σας κάνει αυτό και αν χρησιμοποιείτε τα πορνό συχνά και σε μεγάλο βαθμό, το μυαλό σας δεν θα έχει ποτέ την ευκαιρία να επιστρέψει στο φυσιολογική ευαισθησία. Ίσως να δείτε τον εαυτό σας να κλικάρει σε ακόμα πιο ακραίο υλικό για να ενδυναμώσετε το κέντρο ευχαρίστησης και το κύκλωμα ανταμοιβής σας, υποστηρίζει ο Gary Wilson σε άρθρο του στο περιοδικό ‘Psychology Today’.
Πρόσφατες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι αυτή η erotica συμπεριφορά εθισμού, τείνει να αντικαθιστά τις σημαντικές σχέσεις ζωής και είναι παρόμοια με εθιστικές συμπεριφορές όπως τα τυχερά παιχνίδια, τα τρόφιμα, τα παιχνίδια βίντεο αλλά και ο εθισμός σε χημικές ουσίες.
Τι σημαίνει εξάρτηση από πορνογραφικό υλικό;
Τα άτομα που έχουν εθιστεί τείνουν να απομονώνονται. Μπορούν να αφιερώνουν πολλές ώρες, ακόμα και μέρες ψάχνοντας αυτό που θα τους διεγείρει περισσότερο και θα τους δώσει μια ακόμα μεγαλύτερη ευχαρίστηση (πχ διέγερση και ψυχαναγκαστικός αυνανισμός) ως ανταμοιβή, ενώ οι σημαντικές σχέσεις αγάπης αλλά και οι σεξουαλικές επαφές θα έχουν εξαιρετικά θιγεί.
Μερικά σημαντικά σημάδια εθισμού περιλαμβάνουν:
  • Αδυναμία να σταματήσουν αυτή τη συμπεριφορά
  • Κρατούν τη συμπεριφορά κρυφή
  • Αδιαφορία για τις συνέπειες (στο χρόνο, στη σχέση, η την εργασία)
  • Δυσκολία στη σεξουαλική λειτουργικότητα
Αν νομίζετε ότι έχετε εθιστεί από πορνογραφικό υλικό μπορείτε να βοηθηθείτε:
  • Μιλήστε σε κάποιον που εμπιστεύεστε ή σε έναν ειδικό
  • Κάντε ένα σχέδιο αποφυγής όταν σας έρθει η επιθυμία
  • Μπλοκάρετε τα sites, smart phones, tv, κλπ ώστε να μην έχετε εύκολη on line πρόσβαση.
.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: