Cocktail blog

Καυτά εκκαθαριστικά θα λάβουν φέτος όλοι οι φορολογούμενοι


 
«Καυτά» εκκαθαριστικά θα λάβουν φέτος όλοι οι φορολογούμενοι, καθώς οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος εκτοξεύουν στα ύψη το ύψος της φορολογικής επιβάρυνσης, παρά τη μείωση των εισοδημάτων. Μάλιστα, τα ραβασάκια για το φόρο εισοδήματος θα συνοδεύονται και από τα λεγόμενα πολυεκκαθαριστικά, που αφορούν την έκτακτη εισφορά (την οποία καταβάλλουν όσοι έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ) και το τέλος επιτηδεύματος, που φέτος θα είναι αυξημένο στα 500 ευρώ από 300 ευρώ πέρσι.

Αιτία είναι η μείωση του αφορολόγητου ορίου, η κατάργηση των φοροαπαλλαγών και η δραματική αύξηση των τεκμηρίων που νομοθέτησε η κυβέρνηση, ενώ ο κύκλος των επιβαρύνσεων δεν κλείνει, δεδομένου ότι με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο έρχεται ένα ακόμη κύμα φορολογικών βαρών για όλους.

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων όλων ανεξαιρέτως των φυσικών προσώπων λήγει στις 15 Ιουνίου, ανεξαρτήτως του τρόπου υποβολής και του τελευταίου ψηφίου του ΑΦΜ τους. Μάλιστα, όσοι είχαν πέρσι εισοδήματα από 12.000 ευρώ και άνω θα πρέπει να υποβάλουν τη δήλωση υποχρεωτικά μέσω Ιντερνετ.

Οι αλλαγές που αυξάνουν φέτος (για τα εισοδήματα του 2011) το φόρο κωδικοποιούνται ως ακολούθως:

1. Το αφορολόγητο όριο μειώθηκε σε 5.000 ευρώ από 12.000 ευρώ, με το οποίο φορολογήθηκαν τα εισοδήματα του 2010. Το αφορολόγητο όριο διαμορφώνεται σε 9.000 ευρώ για τους νέους ηλικίας έως και 30 ετών, για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών και για τα άτομα με εδικές ανάγκες.

2. Το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ, προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα δύο πρώτα, κατά 3.000 ευρώ για το τρίτο παιδί και κατά 2.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί. Από τις αλλαγές επιβαρύνονται περισσότερο οι οικογένειες με τρία παιδιά και οι πολύτεκνες, καθώς το αφορολόγητο όριο μειώνεται κατά 11.500 ευρώ. Για τους τρίτεκνους το αφορολόγητο όριο από 23.500 ευρώ μειώνεται σε 12.000 ευρώ, ενώ για τους έχοντες τέσσερα παιδιά από 25.500 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα μειώνεται σε 14.000 ευρώ. Για παράδειγμα, ένας τρίτεκνος με εισόδημα 23.000 ευρώ, ενώ το 2011 δεν πλήρωσε φόρο, το 2012 θα πληρώσει 2.470 ευρώ!

3. Τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης για κατοικίες, ΙΧ αυτοκίνητα, πισίνες και σκάφη αναψυχής αυξήθηκαν από 13% έως και 200%.

4. Καταργήθηκε το «μπόνους» για τις αποδείξεις και κάθε φορολογούμενους πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις ίσες με το 25% του εισοδήματός του.

5. Περιορίστηκε στο 10% η μείωση του φόρου για τις φοροαπαλλαγές.

Το «κούρεμα» των

12 φοροαπαλλαγών

Ελάχιστα θα είναι πλέον τα οφέλη από τις φοροαπαλλαγές, αφού το «κέρδος» περιορίζεται στο 10% και θα υπολογίζονται πλέον από το φόρο και όχι από το εισόδημα.

Ειδικότερα, για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2011 και θα δηλωθούν φέτος, θα αφαιρείται από το φόρο το 10% της δαπάνης:

1. των εξόδων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης,

2. των μισθωμάτων που καταβάλλονται ετησίως για κύρια κατοικία του φορολογουμένου και της οικογένειάς του,

3. της δαπάνης για φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα,

4. των δεδουλευμένων τόκων δανείων που λαμβάνονται για αγορά α΄ κατοικίας,

5. των δεδουλευμένων τόκων δανείων που λαμβάνονται για αναστήλωση, επισκευή, συντήρηση ή εξωραϊσμό διατηρητέων κτισμάτων.

6. των ασφαλίστρων ζωής, ασθένειας, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας,

7. της διατροφής που καταβάλλεται από τον ένα σύζυγο στον άλλον,

8. των ποσών που καταβάλλονται λόγω δωρεάς στο Δημόσιο, ΟΤΑ κ.λπ.,

9. της αξίας των δωριζόμενων ιατρικών μηχανημάτων και των ασθενοφόρων,

10. των ποσών που καταβάλλονται λόγω δωρεάς προς τα κοινωφελή ιδρύματα, τα σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης και χορηγούν υποτροφίες κ.λπ., καθώς και των ποσών που καταβάλλονται λόγω χορηγίας προς τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ημεδαπά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, εφόσον επιδιώκουν σκοπούς πολιτιστικούς,

11. των ποσών που καταβάλλονται για ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτου,

12. των εισφορών που καταβάλλονται σε ταμεία ασφάλισης.

Η έκτακτη εισφορά

Και ενώ οι φορολογικές επιβαρύνσεις αυξάνονται, το υπουργείο Οικονομικών επιφύλαξε για τους φορολογούμενους μια δυσάρεστη έκπληξη. Με το νέο πολυνομοσχέδιο κόβει στο μισό (και ακόμη περισσότερο σε κάποιες περιπτώσεις) τις δόσεις εξόφλησης της έκτακτης εισφοράς (και του τέλους επιτηδεύματος) για τα εισοδήματα του 2011, η οποία θα καταφτάσει στα χέρια των φορολογουμένων μαζί με το εκκαθαριστικό των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Οπως προκύπτει από διατάξεις που περιλαμβάνονται στο άρθρο 4 του νομοσχεδίου, η έκτακτη εισφορά του 2011 θα πληρωθεί φέτος όχι σε έξι αλλά το μέγιστο σε τρεις δόσεις, ενώ σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης η έκπτωση δε θα είναι 5% όπως πέρυσι αλλά μόλις 1,5%. Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι η καταβολή της έκτακτης εισφοράς θα γίνεται όπως ακριβώς εξοφλείται ο φόρος εισοδήματος, δηλαδή το πολύ σε τρεις ίσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση εξοφλείται έως την τελευταία εργάσιμη του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου και οι δύο επόμενες με διαφορά δύο μηνών η καθεμία. Αν ο φόρος εισοδήματος βεβαιωθεί τον Αύγουστο ή το Σεπτέμβριο, οι δόσεις περιορίζονται σε δύο, ενώ, αν ο φόρος εισοδήματος βεβαιωθεί από τον Οκτώβριο προβλέπεται η εφάπαξ εξόφληση το μεθεπόμενο μήνα της βεβαίωσης.

 

7+1 εκκαθαριστικά ξεζουμίζουν τα νοικοκυριά

Ταυτόχρονα με το εκκαθαριστικό της φορολογίας εισοδήματος του έτους 2012, θα καταφτάσουν στα νοικοκυριά επιπλέον επτά εκκαθαριστικά για έκτακτες εισφορές επί εισοδημάτων και ακινήτων του τρέχοντος έτους και προηγουμένων ετών, που είχε ξεχάσει η εφορία. Η μαζική αποστολή τους θα φέρει κυριολεκτικά σε αδιέξοδο τα νοικοκυριά, τα οποία με μειωμένα εισοδήματα θα κληθούν να τα αποπληρώσουν, προκειμένου να μη συσσωρεύσουν νέα χρέη προς το Δημόσιο.

Συμπτωματικά (!), η αποστολή των εκκαθαριστικών θα γίνει μετά τις εκλογές, για προφανείς λόγους, παρότι είναι έτοιμα εκείνα που αφορούν φόρους και εισφορές προηγούμενων ετών. Στην περίπτωση που δε συγκροτηθεί κυβέρνηση, η διαδικασία αποστολής θα καθυστερήσει περαιτέρω, αλλά εκτιμάται ότι το αργότερο εντός του Ιουνίου θα ξεκινήσει η ταχυδρόμηση.

Αναλυτικότερα, τα σημειώματα της εφορίας που εκκρεμούν είναι:

1. Η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που αντιστοιχεί στα εισοδήματα του 2011 τα οποία υπερβαίνουν το όριο των 12.000 ευρώ. Το ειδικό εκκαθαριστικό θα καταφτάσει μαζί με το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης του 2012 και η εξόφληση μπορεί να γίνει μέχρι σε τρεις δόσεις. Υπενθυμίζεται ότι, επειδή αρκετοί φορολογούμενοι δεν πλήρωναν έγκαιρα την εισφορά, το υπουργείο Οικονομικών επέβαλε την παρακράτησή της κάθε μήνα από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων. Η παρακράτηση στην πηγή ξεκίνησε ήδη από φέτος από τη μισθοδοσία του Ιανουαρίου.

2. Το χαράτσι που επιβλήθηκε στα ακίνητα και πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Για το 2012 θα ενσωματωθεί στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αλλά σε πέντε δόσεις, από τους λογαριασμούς του Απριλίου και μετά, και όχι σε δύο δόσεις, όπως συνέβη το 2011.

3. Το ΕΤΑΚ (Ενιαίο Τέλος Ακινήτων) του έτους 2009. Αφορά περισσότερους από 270.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, προς τους οποίους δεν έχει αποσταλεί ακόμη των ειδικό ειδοποιητήριο, ενώ το συνολικό ποσό υπολογίζεται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σε 100 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το ΕΤΑΚ του 2009 επιβαρύνει όσους είχαν την 1η Ιανουαρίου 2009 ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ και οι έγγαμοι αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

4. Η έκτακτη εισφορά ακινήτων. Επιβάλλεται σε όσους είχαν στην κατοχή τους την 1η Ιανουαρίου 2009 ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ. Οι συντελεστές κλιμακώνονται ανάλογα με την αξία της περιουσίας, από 0,1% έως 0,9%.

5. Ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του 2010, που αφορά περίπου 100.000 ιδιοκτήτες, οι οποίοι κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2010 ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000.

6. Ο ΦΑΠ του έτους 2011. Αφορά περισσότερους από 600.000 φορολογούμενους που κατείχαν την 1-1-2011 ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

7. Το τέλος επιτηδεύματος, που θα επιβληθεί σε περίπου 950.000 ελεύθερους επαγγελματίες και σε όσους απλώς έχουν μπλοκ παροχής υπηρεσιών. Το ποσό που θα επιβαρυνθούν φέτος αυξήθηκε -για την πλειονότητα των υπόχρεων οι οποίοι εργάζονται στα μεγάλα αστικά κέντρα- σε 500 ευρώ από 300 ευρώ που ήταν πέρυσι και θα επιβληθεί με γεωγραφικά κριτήρια (ξεκινώντας από τα 300 ευρώ).

Οσον αφορά, πάντως, το τελευταίο, δηλαδή, το τέλος επιτηδεύματος, η... ζωή του δε θα είναι τόσο σύντομη, όπως είχε αρχικά υποσχεθεί το υπουργείο Οικονομικών. Τα στελέχη του μελετούν τη μετατροπή του συγκεκριμένου τέλους σε μόνιμο φόρο διατήρησης του ΑΦΜ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι βρίσκονται πρώτοι στη λίστα των φοροφυγάδων.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: