Cocktail blog

Εγχειρίδιο δημοσιογραφίας-πολύ χρήσιμο εργαλείο για δημοσιογράφους, επαγγελματίες και μη



Ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για δημοσιογράφους, επαγγελματίες και μη, όπως και για κάθε ενδιαφερόμενο είναι ελεύθερα διαθέσιμο από τη Δευτέρα: Το «Εγχειρίδιο της δημοσιογραφίας βάσει δεδομένων», όπως θα αποδίδαμε το data journalism, ετοιμάστηκε συλλογικά από ανθρώπους του χώρου και περιγράφει ένα νέο και μάλλον άγνωστο στην Ελλάδα πεδίο.
Όπως γράφει στην εισαγωγή του, φιλοδοξεί να είναι το πρώτο βήμα για όποιον δημοσιογράφο θέλει να στραφεί στο data journalism ή όποιον να αποκτήσει μία εξοικείωση με το θέμα.
«Ζούμε σε ένα ψηφιακό κόσμο, ένα κόσμο όπου σχεδόν όλα μπορούν να περιγραφούν με αριθμούς–και σχεδόν όλα περιγράφονται έτσι», τονίζουν οι επιμελητές.

Ένας data journalist προσπαθεί να πει στο κοινό του μία ιστορία μέσα από τεράστιους όγκους δεδομένων χρησιμοποιώντας γραφικά ή εξειδικευμένο λογισμικό ή ακόμα αξιοποιώντας το αναγνωστικό κοινό (crowdsourcing) για να βρει ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες που ίσως θα του ξέφευγαν.

Αλλά και για όσους δεν είναι δημοσιογράφοι (επαγγελματίες ή μη), η κατανόηση κάποιων απλών στατιστικών κυρίως εννοιών που χρησιμοποιούν ή κακομεταχειρίζονται οι δημοσιογράφοι μπορεί να αποβεί πολύ χρήσιμη για να κρίνουν τα όσα γράφονται στον Τύπο, παραδοσιακό και ηλεκτρονικό.

Το εγχειρίδιο περιέχει πλήθος παραδείγματα όπου πάνω στη σωστή χρήση των δεδομένων «πάτησαν» οι δημοσιογράφοι για να κάνουν αποκαλύψεις ή να περιγράψουν πολυσύνθετες καταστάσεις.

Οι δημιουργοί υπόσχονται συχνές ανανεώσεις γνωρίζοντας φυσικά ότι αυτού του είδους η δημοσιογραφία μόλις κάνει τα πρώτα της βήματα.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: