Cocktail blog

Γιατί τρέχει η μύτη μας όταν είμαστε κρυωμένοι

Συνήθως, όταν είμαστε κρυωμένοι, τρέμουμε, έχουμε ρίγος.
Δηλαδή, οι μύες συστέλλονται και διαστέλλονται με μικρές, γρήγορες κινήσεις, και έτσι παράγεται θερμότητα.
Αλλά αυτό δε φτάνει όταν κάνει κρύο και είμαστε απροστάτευτοι.
Το σώμα μας τότε αρχίζει να χάνει θερμοκρασία και δεν....
μπορεί πια να μας κρατήσει ζεστούς.Τα πρώτα μέρη του σώματός μας που κρυώνουν είναι συνήθως τα άκρα, τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, τα μάγουλα, τα αυτιά και η μύτη.
Και αυτό γιατί ο υποθάλαμος στον εγκέφαλό μας, που, πλην των άλλων, είναι υπεύθυνος να ρυθμίζει και τη θερμοκρασία του σώματος, δίνει εντολή και εμποδίζει το πολύ αίμα να πηγαίνει στην περιφέρεια, δηλαδή στο δέρμα και στους άλλους επιφανειακούς ιστούς μας, για να μην παγώνει.
Με λιγότερο ζεστό αίμα να ρέει, αρχίζουμε να κρυώνουμε και το δέρμα μας γίνεται χλωμό...
Εάν, λοιπόν, βρισκόμαστε έξω και ανακαλύψουμε ότι τα άκρα μας αρχίζουν να πονούν και να μουδιάζουν ή να νιώθουμε νυσταγμένοι και σε σύγχυση, ενδέχεται, πράγματι, να έχουμε ....πουντιάσει.
Πρέπει να πάμε γρήγορα μέσα και να ειδοποιήσουμε κάποιον ενήλικο, ο οποίος θα φροντίσει να μας ζεστάνει.
Όταν κάνει κρύο, καλύπτουμε το κεφάλι, τη μύτη, το λαιμό και τα χέρια, ντυνόμαστε καλά και παραμένουμε ζεστοί και στεγνοί.
Και, βέβαια, δε μένουμε έξω για πολύ. Αν κρυώνουμε ή βραχούμε, πρέπει να μπούμε αμέσως μέσα.Γιατί τρέχει η μύτη μας όταν είμαστε κρυωμένοι;
Αν δεν ξέρετε τον υπέροχο ρόλο ...της μύξας στην καταπολέμηση της αρρώστιας, ήρθε η ώρα να το μάθετε!
Αυτή -μπλιάξ!~ η κολλώδης ουσία, που οι γιατροί ονομάζουν βλέννα, σαρώνει τα επιβλαβή μικρόβια, παγιδεύοντας σκόνη και βακτήρια.
Όταν είμαστε συναχωμένοι, οι βλεννογόνοι αδένες εργάζονται σκληρότερα από κάθε άλλη φορά για να παραγάγουν περισσότερη βλέννα, που θα καταπολεμήσει την επίθεση των επιπλέον μικροβίων.
Εκατοντάδες μικροσκοπικά τριχίδια κάτω από το στρώμα βλέννας σαρώνουν παλιές βλέννες και σκόνη μακριά από τους πνεύμονές μας, όπως μια σκούπα.
Αλλά ακόμη και όταν δεν είμαστε άρρωστοι, μπορεί η μύτη μας να στάζει μια κρύα ημέρα. 
Αυτό συμβαίνει γιατί προσπαθεί να ζεστάνει τον κρύο αέρα που αναπνέουμε πριν τον στείλει στους πνεύμονες.
Σε αυτό βοηθάνε τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία στα ρουθούνια μας, που διαστέλλονται. Όμως, η επιπλέον ροή του αίματος δημιουργεί μεγαλύτερη παραγωγή βλέννας.
Και η μύτη στάζει....i-diadromi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: