Cocktail blog

Διαφορές εμφανίζει ο εγκέφαλος χρόνιων χρηστών μαριχουάνας

Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι χρόνιοι χρήστες μαριχουάνας που κάπνιζαν τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα είχαν λιγότερη φαιά ουσία στον προμετωπιαίο φλοιό σε σχέση με την ομάδα ελέγχου 62 ανθρώπων.Νέα έρευνα του
University of Texas δείχνει πως υπάρχουν διαφορές στον εγκέφαλο όσων κάνουν τακτικά χρήση μαριχουάνας. Οι διαφορές ήδη είχαν αναφερθεί μετά από πειράματα σε ποντικούς.
Η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’PNAS’’ ανακάλυψε ότι 48 χρόνιοι χρήστες που κάπνιζαν τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα είχαν λιγότερη φαιά ουσία στον προμετωπιαίο φλοιό σε σχέση με την ομάδα ελέγχου 62 ανθρώπων.
Ο προμετωπιαίος φλοιός μας βοηθά να αποφασίσουμε τι είναι καλό για εμάς. Δεν είναι σαφές αν ο συρρικνωμένος εγκέφλαος είναι αποτέλεσμα χρόνιας χρήσης ή αν συμβάλλει στην τάση της αρχικής χρήσης.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι ο προμετωπιαίος φλοιός είναι καλύτερα συνδεδεμένος στους χρόνιους χρήστες, με ταχύτερη ροή σινιάλων στο δίκτυο παρακίνησης και λήψης αποφάσεων, ακόμα και στη λευκή ουσία που συνδέει τα 2 ημισφαίρια.
Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι η αυξημένη συνδεσιμότητα θα μπορούσε να αναπληρώνει την όχι καλή κατάσταση της φαιάς ουσίας.
Το εύρημα ήταν πιο εμφανές σε χρήστες που άρχισαν τη χρήση μαριχουάνας σε νεαρή ηλικία, στοιχείο που μπορεί να εξηγεί γιατί οι χρόνιοι χρήστες φαίνεται να τα πηγαίνουν καλά παρά το μικρότερο όγκο του προμετωπιαίου φλοιού στον εγκέφαλο.

Πηγές: ‘’PNAS’’.

Δεν υπάρχουν σχόλια: