Cocktail blog

Κινδυνεύει το συκώτι μας από τα σαπούνια;

Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η επανειλημμένη έκθεση σε τρικλοζάνη, ουσία που περιέχεται στα σαπούνια, τα σαμπουάν και τις οδοντόκρεμες μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ίνωση και καρκίνο.Η μακροχρόνια έκθεση στην
τρικλοζάνη, χημική ουσία που περιέχεται στα σαπούνια, τα σαμπουάν και τις οδοντόκρεμες μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει ηπατική ίνωση και καρκίνο, αναφέρει νέα έρευνα.
Ο Robert Tukey, καθηγητής στο University of California, στο Σαν Ντιέγκο, δήλωσε ότι ο αυξανόμενος εντοπισμός της τρικλοζάνης σε δείγματα από το περιβάλλον και η χρήση της σε καταναλωτικά προϊόντα μπορεί ενδεχομένως να υπερκεράσει το μέτριο όφελος και να αποτελεί αληθινό κίνδυνο για τοξικότητα του ήπατος στους ανθρώπους, όπως κάνει στους ποντικούς.
Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα ισχυρός όταν η τρικλοζάνη συνδυάζεται με άλλες ουσίες που έχουν παρόμοια δράση.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η τρικλοζάνη διαταράσσει την ακεραιότητα του ήπατος και επηρεάζει αρνητικά την ηπατική λειτουργία σε ποντικούς.
Πειραματόζωα που εκτέθηκαν σε τρικλοζάνη για 6 μήνες (το αντίστοιχο 18 ετών στον άνθρωπο) ήταν πιο επιρρεπή σε ηπατικούς όγκους λόγω χημικών. Οι όγκοι ήταν επίσης μεγαλύτεροι και πιο συχνοί.
Η έρευνα υποδεικνύει ότι η τρικλοζάνη μπορεί ενδεχομένως να βλάπτει με την εμπλοκή μιας πρωτεΐνης που είναι υπεύθυνη για την αποτοξίνωση του οργανισμού από τις ξένες χημικές ουσίες.
Για να αναπληρώσουν τις συνέπειες του στρες που δέχονται, τα ηπατικά κύτταρα πολλαπλασιάζονται και με τον καιρό γίνονται ινώδη.
Η επανειλημμένη έκθεση σε τρικλοζάνη και η επακόλουθη ηπατική ίνωση τελικά προάγουν τη δημιουργία όγκων.
Έρευνες στο παρελθόν έχουν ανακαλύψει ίχνη τρικλοζάνης στο 97% των δειγμάτων μητρικού γάλατος και στα ούρα σχεδόν του 75% των ανθρώπων που εξετάστηκαν.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Proceedings of the National Academy of Sciences.’’

Πηγές: ‘’Proceedings of the National Academy of Sciences.’’

Δεν υπάρχουν σχόλια: