Cocktail blog

Χέλμουτ Κολ: Λάθος η πρόωρη ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη

Βαριές ευθύνες για την κρίση χρέους στην Ευρώπη καταλογίζει ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ στον διάδοχό του Γκέρχαρντ Σρέντερ, κάνοντας λόγο για δυο μεγάλα λάθη, την πρόωρη ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας.Σε βιβλίο του, με τίτλο «Aus Sorge um Europa» ("Από αγωνία για την Ευρώπη") που κυκλοφορεί την ερχόμενη Τετάρτη και αποσπάσματα του οποίου
δημοσιεύει η κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine, ο Γερμανός πρώην καγκελάριος υπογραμμίζει πάντως ότι τώρα η ΕΕ θα πρέπει να δείξει την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα.

Διευκρινίζει ωστόσο ότι όσο ήταν ο ίδιος καγκελάριος, δεν υπήρξε κάποια συμφωνία για να ενταχθεί εξαρχής η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Η χώρα βρισκόταν ήδη τότε σε μια κατάσταση «η οποία ήταν φανερή σε όποιον κοιτούσε λίγο πιο προσεκτικά ενώ δεν έλειπαν και οι προειδοποιήσεις», γράφει στο βιβλίο του.

Επίσης επικρίνει τους ηγέτες της Δύσης γιατί "απομόνωσαν" τη Μόσχα κατά τη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης. Θεωρεί μάλιστα "ριζοσπαστική και λυπηρή" την απόφαση της G7 (οι επτά πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες) να συνεδριάσουν τον περασμένο Ιούνιο, χωρίς την παρουσία των Ρώσων εκπροσώπων.

Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ,  Deutsche Welle.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: