Cocktail blog

Drones που σκουπίζουν τα ηλιακά πάνελ

Αν τα φωτοβολταϊκά βρίσκονται στη σκεπή μας, το πρόβλημα της σκόνης μπορεί να το λύσει η Ελληνίδα μάνα, με ένα ωραίο, μεγάλο, χειροποίητο σεμεδάκι! Τι γίνεται όμως με τις συστοιχίες που βρίσκονται στην έρημο;



Τα στρώματα σκόνης που επικάθονται στα φωτοβολταϊκά μπορούν να εμποδίσουν την αποτελεσματικότητά τους μέχρι και 30% σε μηνιαίο επίπεδο. Το καθάρισμα των επιφανειών, ανάλογα με τον αριθμό των πάνελ, μπορεί να είναι μια δύσκολη χειρωνακτική εργασία, που επιφέρει επιπλέον κόστος στις εταιρείες φωτοβολταϊκών. Η Λονδρέζικη startup φίρμα Aerial Power προσφέρει τη λύση, δημιουργώντας ιπτάμενα drones με ενσωματωμένες βούρτσες που πετούν ανάμεσα στα φωτοβολταϊκά και τα καθαρίζουν!
Τα drones της Aerial Power δεν είναι τα πρώτα προϊόντα αυτοματοποιημένης συντήρησης ηλιακών πάνελ, ωστόσο είναι τα μοναδικά που μπορούν να καλύψουν ένα ολόκληρο ηλιακό πάρκο μέσω προκαθορισμένων διαδρομών πτήσης, χωρίς καμία χειρωνακτική προσπάθεια. Οι ιπτάμενοι καθαριστές διαθέτουν βούρτσες που ονομάζονται SolarBrush, οι οποίες σαρώνουν τις σκονισμένες επιφάνειες, ρίχνοντας κάτω τα μικροσωματίδια βρωμιάς. Η Aerial Power στοχεύει σε μια μείωση των εξόδων συντήρησης της τάξης του 70%.
Η εταιρεία τεστάρει επί του παρόντος το προϊόν της στην έρημο της Χιλής, σε ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 25 MW. Με βάση τις δοκιμές, ελπίζει να αποκτήσει σύντομα την άδεια εμπορευματοποίησης των drones, απαλλάσσοντας τις εταιρείες από περιττά έξοδα συντήρησης και ...χειροποίητα σεμεδάκια!

Δεν υπάρχουν σχόλια: