Cocktail blog

Τεστ εγκυμοσύνης: Πόσο ακριβή είναι

Τεστ εγκυμοσύνης! Πόσο ακριβή είναι;

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να ξέρετε πριν βιαστείτε να διαπιστώσετε αν είστε έγκυος, είναι ότι το τεστ εγκυμοσύνης δεν μπορεί ν' αντικαταστήσει την εμπεριστατωμένη γνώμη του γυναικολόγου. Τα τεστ κυήσεως που βρίσκουμε στο φαρμακείο, μπορούν ωστόσο να μας δώσουν μια πρώτη απάντηση για το αν είμαστε ή όχι έγκυες.


Πώς ακριβώς δουλεύει ένα τεστ εγκυμοσύνης:

Όλα τα τεστ έχουν περίπου την ίδια μορφή, μοιάζουν με στικ (μαρκαδόρους). Στη μία άκρη τους έχουν την απορροφητική «μύτη», που πρέπει να βραχεί με τα ούρα, και στην άλλη έχουν ειδικά παραθυράκια, που μετά από λίγο δείχνουν αν μία γυναίκα είναι ή όχι έγκυος και κλείνουν με καπάκι. Κάποια από αυτά έχουν ξεχωριστά το απορροφητικό μέρος, το οποίο αποσπάται εντελώς, και αφού βραχεί με τα ούρα θα μπει στη θήκη όπου υπάρχουν τα ειδικά παραθυράκια. Σε κάθε περίπτωση, τα τεστ εγκυμοσύνης έχουν κατασκευαστεί για εξωτερική χρήση και λειτουργούν μόνο με τα ούρα, όχι με σάλιο ή με κάποιο άλλο σωματικό υγρό.

Πόση ώρα πρέπει να υπολογίσουμε;

Ο χρόνος ποικίλλει από μάρκα σε μάρκα και σε άλλες το αποτέλεσμα φαίνεται σε 30 δευτερόλεπτα, 2 ή 5 λεπτά

Τι ποσοστό ακρίβειας έχουν τα τεστ;

Το ποσοστό ακρίβειας του τεστ εγκυμοσύνης φτάνει το 99%. Όμως, αν ακολουθούμε κάποια αγωγή με ορμόνες, είναι πιθανό να μην πάρουμε έγκυρο αποτέλεσμα. Άλλα φάρμακα όπως παυσίπονα ή αντιβιοτικά δεν επηρεάζουν την εγκυρότητα του αποτελέσματος.


Αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, και διαπιστώνουμε ότι έχουμε καθυστέρηση, τι κάνουμε;
Αν το τεστ βγει αρνητικό και συνεχίζετε να έχετε καθυστέρηση, μπορείτε να κάνετε ένα τεστ επιβεβαίωσης δύο με τρεις μέρες μετά. Σε περίπτωση που και αυτό είναι αρνητικό και εξακολουθείτε να μην έχετε περίοδο, μπορεί η καθυστέρηση να οφείλεται σε στρες. Πάντως, καλό θα είναι να ενημερώσετε το γιατρό σας, αν η καθυστέρηση είναι μεγαλύτερη από μία εβδομάδα.

Έχω πολύ ασταθή κύκλο. Πώς μπορώ να είμαι σίγουρη ότι έκανα το τεστ τη σωστή ημέρα;
Υπολογίζετε τις μέρες παίρνοντας ως βάση το μεγαλύτερο σε διάρκεια κύκλο σας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε κάποιο από τα λεγόμενα «τεστ νέας γενιάς», τα οποία δίνουν ακριβές αποτέλεσμα από τις πρώτες μέρες μετά τη σεξουαλική πράξη.
 Είναι προτιμότερο να κάνουμε το τεστ το πρωί ή το βράδυ;

Η ώρα που θα αποφασίσετε να κάνετε το τεστ αναγράφεται στις οδηγίες χρήσης. Γενικά, πάντως, τα πρωινά ούρα έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση της hCG σε περίπτωση εγκυμοσύνης, οπότε συνήθως συστήνεται να κάνουμε το τεστ το πρωί, μόλις ξυπνήσουμε



Οδηγίες για... αρχάριες
Πριν χρησιμοποιήσετε ένα τεστ εγκυμοσύνης, θα πρέπει να προσέξετε τα εξής:

Όλα τα τεστ κυκλοφορούν σε μονή και διπλή συσκευασία. Το κάθε στικ είναι αυτόνομα συσκευασμένο σε αλουμινένιο περιτύλιγμα. Έτσι, αν αγοράσετε διπλή συσκευασία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το δεύτερο στικ ακόμα και αρκετές μέρες μετά, αρκεί να μην έχει ανοιχτεί.

Κάθε στικ χρησιμοποιείται μόνο μία φορά. Σε περίπτωση που η διαδικασία δεν έχει γίνει σωστά ή θέλετε να την επαναλάβετε για επιβεβαίωση, θα πρέπει να προμηθευτείτε ένα καινούργιο

Μην ανοίξετε την αλουμινένια συσκευασία μέσα στην οποία βρίσκεται το κάθε τεστ, αν δεν είστε έτοιμες να το χρησιμοποιήσετε άμεσα.

Τα τεστ έχουν ημερομηνία λήξης. Αν χρησιμοποιήσετε τεστ του οποίου η ημερομηνία λήξης έχει περάσει, είναι πιθανό να μην έχετε έγκυρο αποτέλεσμα.

Για τα περισσότερα τεστ που κυκλοφορούν στην αγορά, η ώρα που θα τα κάνετε δεν παίζει ρόλο στην εγκυρότητα του αποτελέσματος. Tα πρώτα πρωινά ούρα όμως, που συμπυκνώνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας, είναι αυτά που σε περίπτωση εγκυμοσύνης περιέχουν σε μεγαλύτερη συγκέντρωση την ορμόνη hCG. Αν κάνετε το τεστ οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ημέρας, αποφύγετε να ουρήσετε τουλάχιστον δύο ώρες πριν.

Τα τεστ εγκυμοσύνης πωλούνται αποκλειστικά στα φαρμακεία, όπου διασφαλίζονται και οι σωστές συνθήκες συντήρησής τους.imommy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: