Ο ΠΟΥΤΙΝ: Θέλει να κατασκευάσει δικό του διαστημικό σταθμό

Την κατάλληλη περίοδο αποφάσισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν να υλοποιήσει το σχέδιό του να αυτονομηθεί και στο διάστημα και να αποσυρθεί από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).
Η Ρωσία λοιπόν γνωστοποίησε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο κατασκευής εθνικού διαστημικού σταθμού.Όπως σχολιάζει το Reuters, παραμένει ακόμα ασαφές πώς θα μπορούσε να
χρηματοδοτηθεί ένα τόσο φιλόδοξο σχέδιο, δεδομένου ότι η Ρωσία αναμένεται να περάσει σε ύφεση το 2015 και η οικονομική της κατάσταση επηρεάζεται από τις κυρώσεις των Δυτικών χωρών για την ανάμειξη της Μόσχας στην ουκρανική κρίση.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι εξετάζουμε αυτή τη δυνατότητα» είπε ο επικεφαλής της Roscosmos στο πρακτορείο Novosti, αναφερόμενος στο σχέδιο για έναν ρωσικό διαστημικό σταθμό. Όπως είπε, το ρωσικό τροχιακό εργαστήριο θα μπορούσε να αποτελέσει το εφαλτήριο για επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη.

Μάλιστα, τον περασμένο Μάιο, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντμίτρι Ρογκόζιν, αρμόδιος για θέματα άμυνας, είχε δηλώσει ότι η Ρωσία μπορεί να αποσυρθεί από τον ISS μετά το 2020. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «το ρωσικό τμήμα του σταθμού μπορεί να υπάρξει ανεξάρτητα από το αμερικανικό τμήμα, ενώ το αμερικανικό τμήμα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το ρωσικό».

Σημειώνεται ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί να παραταθεί τουλάχιστον έως το 2024 η λειτουργία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, ενός πολυεθνικού διαστημικού εργαστηρίου που κόστισε πάνω από 100 δισ. δολάρια. Κυβερνητικός αξιωματούχος στη Ρωσία είχε δηλώσει το Μάιο ότι η Μόσχα θα απορρίψει το αμερικανικό αίτημα.news.makedonias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: