Cocktail blog

Πόσα βακτήρια μπορεί να μεταφέρει ένα φιλί

Έως 80 εκατομμύρια βακτήρια μεταφέρονται από το ένα στόμα στο άλλο κατά τη διάρκεια ενός φιλιού διάρκειας μόλις δέκα δευτερολέπτων, σύμφωνα με ολλανδική έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Microbiome.



Οι ερευνητές του Ολλανδικού Οργανισμού Εφαρμοσμένων Επιστημονικών Ερευνών (ΤΝΟ), με επικεφαλής τον Ρέμκο Κορτ, απέδειξαν για πρώτη φορά ότι, δύο άτομα που φιλιούνται τουλάχιστον εννιά φορές την ημέρα, καταλήγουν να μοιράζονται τις ίδιες κοινότητες μικροοργανισμών στο στόμα τους.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 21 ζευγάρια συλλέγοντας πληροφορίες για τις συνήθειές τους σχετικά με το φιλί και στη συνέχεια ανέλυσαν δείγματα που πήραν από τη γλώσσα και το σάλιο τους. Από την ανάλυση προέκυψε ότι, όταν ένα ζευγάρι φιλιέται με πάθος και σχετικά μεγάλη συχνότητα, οι μικροβιακές κοινότητες στο στόμα τους δεν αργούσαν να εξομοιωθούν.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν επίσης ελεγχόμενα πειράματα με φιλιά σε εργαστηριακό περιβάλλον, όπου ο ένας σύντροφος είχε προηγουμένως πιει προβιοτικό ρόφημα που περιείχε ειδικές ποικιλίες βακτηρίων. Μετά από ένα μόνο έντονο φιλί, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ποσότητα των προβιοτικών βακτηρίων στο στόμα του άλλου συντρόφου είχε τριπλασιαστεί και υπολόγισαν ότι είχαν μεταφερθεί περίπου 80 εκατομμύρια μικροοργανισμοί.

Κάθε άνθρωπος διαθέτει το δικό του μοναδικό μικροβίωμα, ένα «οικοσύστημα» με πάνω από 100 τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς που ζουν πάνω και μέσα στο σώμα του. Η σύνθεση του εν λόγω μικροβιώματος παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία, καθώς «καλοί» μικροοργανισμοί εμπλέκονται στην πέψη, στη σύνθεση θρεπτικών ουσιών, στην καταπολέμηση παθογόνων μικροβίων, και οι «κακοί» προκαλούν λοιμώξεις.

Γενετικοί παράγοντες, καθώς και η διατροφή, η ηλικία, η επαφή με άλλα άτομα επηρεάζουν σε κάθε άνθρωπο το είδος του μικροβιώματός του διαχρονικά. Το στόμα φιλοξενεί πάνω από 700 είδη βακτηρίων, η σύνθεση των οποίων εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από όσους έρχεται κανείς σε στενή και συχνή επαφή.

«Τα φιλιά με πλήρη επαφή της γλώσσας και με ανταλλαγή σάλιου φαίνεται να είναι μοναδικά στους ανθρώπους και συναντώνται σε πάνω από το 90% των γνωστών ανθρώπινων πολιτισμών», σχολιάζει ο Ρεμκο Κορτ.

health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: