Cocktail blog

Τεχνητό δέρμα θα νιώθει το ανθρώπινο άγγιγμα

 Εντυπωσιακά άλματα έχουν πραγματοποιηθεί σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της προσθετικής, με πολλά τεχνητά μέλη να είναι σχεδόν τόσο ευέλικτα και λειτουργικά όπως και τα πραγματικά.
Μια ομάδα επιστημόνων από τη νότια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αγωνίζεται να αναπτύξει τεχνητό δέρμα όπως το πραγματικό.



Το "έξυπνο δέρμα" θα βοηθά τους ακρωτηριασμένους να αισθάνονται το περιβάλλον τους είτε αυτό είναι η υγρασία στον αέρα είτε μια θερμή χειραψία.

"Εστιάσαμε στην ανάπτυξη δέρματος που θα "ανιχνεύει" την πίεση, τη θερμοκρασία και την υγρασία", σημείωσε ο Kim Dae-Hyeong.

Οι ερευνητές απέδειξαν πως το δέρμα μπορεί να αισθανθεί την πίεση και τη θερμοκρασία από ένα φλιτζάνι ζεστό ή κρύο νερό και να διακρίνει το υγρό από το ξηρό.
Μέχρι τώρα, οι ερευνητές επικεντρώνονταν κυρίως στην αισθητική και λειτουργική βελτίωση του τεχνητού άκρου.

Ορισμένοι ωστόσο έχουν αρχίσει να δίνουν μεγαλύτερη σημασία και στο δέρμα και στο πώς μπορεί να συγκεντρώσει πληροφορίες από το περιβάλλον που με τη σειρά τους θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη βελτίωση της προσθετικής.

Ο Robert D. Gregg σημείωσε πως η μεγάλη πρόκληση είναι να διασυνδεθούν αποτελεσματικά τα τεχνητά μέλη με το ανθρώπινο νευρικό σύστημα.

"Αυτό απαιτεί ροή πληροφοριών σε δύο κατευθύνσεις. Από το νευρικό σύστημα στο τεχνητό μέλος και από το τεχνητό μέλος στο νευρικό σύστημα", σημείωσε.

Η επιστημονική ομάδα έχει κατοχυρώσει την έρευνα, ενώ θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι το τεχνητό δέρμα να είναι διαθέσιμο στην αγορά.

Πηγή: Cbsnews

Δεν υπάρχουν σχόλια: