Cocktail blog

Όσοι εργάζονται πολλές ώρες πίνουν και περισσότερο

Η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη, λέει μια λαϊκή παροιμία, και τώρα φινλανδοί ερευνητές το τεκμηριώνουν και επιστημονικά. Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου British Medical Journal, ερευνητές του Φινλανδικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Υγείας παρατήρησαν ότι όσοι εργάζονται περισσότερες από 48 ώρες την εβδομάδα, τείνουν να καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ.



Η Δρ Μαριάνα Βιρτάνεν και οι συνεργάτες της τονίζουν ότι, αυτή η συμπεριφορά συνδέεται με τον κίνδυνο αλκοολισμού και την μειωμένη εργασιακή αποδοτικότητα.

Πρόκειται για την πρώτη συστηματική ανάλυση της σχέσης εργασίας και κατανάλωσης αλκοόλ.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 333.700 ανθρώπους σε 14 χώρες και παρατήρησαν ότι τα παρατεταμένα ωράρια εργασίας αυξάνουν την πιθανότητα μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ κατά 11%, κατά μέσο όρο. Μια δεύτερη μελέτη μεταξύ 100.600 ατόμων σε εννέα χώρες κατέληξε σε παρόμοιο συμπέρασμα, εντοπίζοντας αύξηση 12% του κινδύνου υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.

Όσοι εργάζονται 49 - 54 ώρες την εβδομάδα ή και περισσότερο, έχουν 13% αυξημένο κίνδυνο να πίνουν πολύ αλκοόλ, σε σχέση με όσους δουλεύουν 35 - 40 ώρες, εβδομαδιαίως.

Οι ερευνητές δεν παρατήρησαν διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών ή ανάλογα με την ηλικία, το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και την χώρα.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, πέρα από τον κίνδυνο αλκοολισμού, αυξάνει γενικότερα τα προβλήματα υγείας (ηπατοπάθειες, καρκίνος, εγκεφαλικό επεισόδιο, στεφανιαία νόσος, ψυχικές διαταραχές κ.α.).

Ως επιβλαβής θεωρείται η κατανάλωση αλκοόλ, όταν ένας άνδρας πίνει πάνω από 21 μερίδες ποτού την εβδομάδα (τρία την ημέρα, κατά μέσο όρο) και μία γυναίκα πάνω από 14 (δύο την ημέρα). Ως μερίδα ποτού θεωρούνται τα 25 ml ουίσκι, το μισό ποτήρι κόκκινο κρασί και το ένα τρίτο της μπύρας.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί υποστηρίζουν ότι το αλκοόλ τους βοηθά να χαλαρώσουν σωματικά και ψυχικά, η τακτική υπερκατανάλωση αλκοόλ αποδεδειγμένα μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή παραγωγικότητα, απουσία από την εργασία, αδυναμία λήψης αποφάσεων και επαγγελματικά ατυχήματα.

Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί ότι εκτός από την πολλή δουλειά και η ανεργία μπορεί να συντελέσει στην υπερκατανάλωση αλκοόλ.

Σύμφωνα πάντως με τους ισχύοντες κανόνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάθε εργαζόμενος έχει το δικαίωμα να μην υπερβαίνει τις 48 ώρες εργασίας ανά εβδομάδα, περιλαμβανομένων και των υπερωριών. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εργάζονται περισσότερο, με δική τους πρωτοβουλία ή επειδή το επιβάλλουν οι συνθήκες.
health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: