Cocktail blog

Τα λάθη, που κάνουν οι γονείς με τα φάρμακα

5 λάθη, που κάνουν οι γονείς με τα φάρμακα

Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και η εποχική γρίπη, αλλά και διάφορες άλλες ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση. Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά είναι
περισσότερο ευάλωτα, αφού το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως, με αποτέλεσμα να αρρωσταίνουν πολύ συχνά προκαλώντας την έντονη ανησυχία των γονιών τους.

Οι πιο πολλοί γονείς αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία τις ασθένειες των παιδιών τους, ακολουθώντας τις οδηγίες των παιδιάτρων, ωστόσο υπάρχουν και ορισμένοι που πέφτουν σε κάποια λάθη: Πιέζουν τον παιδίατρο να χορηγήσει στο παιδί φάρμακα και ιδιαίτερα αντιβίωση.

Δυστυχώς στην Ελλάδα κυριαρχεί ακόμα η λανθασμένη αντίληψη ότι τα αντιβιοτικά αποτελούν πανάκεια για οποιαδήποτε αρρώστια, με αποτέλεσμα οι γονείς να πιέζουν τους παιδιάτρους να τους δώσουν φάρμακα, ακόμα και όταν αυτό δεν είναι απαραίτητο.

Δίνουν στο παιδί φάρμακα από μόνοι τους.

Πολλοί γονείς αψηφώντας τον παιδίατρο παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους και χορηγούν φάρμακα στο παιδί τους, θέτοντας σε μεγαλύτερο κίνδυνο την υγεία του. Εμπιστευτείτε τον γιατρό σας και μην φορτώνετε το παιδί με φάρμακα χωρίς λόγο.

Δεν υπολογίζουν σωστά τη δόση.

Στα παιδιά η δόση των φαρμάκων υπολογίζεται με βάση το βάρος τους. Συνεπώς από τη μια θα πρέπει να γνωρίζετε πόσα κιλά είναι το παιδί σας για να ενημερώσετε τον παιδίατρο και από την άλλη για περισσότερη ακρίβεια καλό θα είναι να χρησιμοποιείτε σύριγγα και όχι κουταλάκι.

Διακόπτουν την αγωγή από μόνοι τους.

Πολύ συχνά οι γονείς βλέποντας κάποια σημάδια βελτίωσης αποφασίζουν αυθαίρετα να σταματήσουν την φαρμακευτική αγωγή, θεωρώντας ότι το παιδί τους έχει γίνει καλά. Ωστόσο σε αυτή την περίπτωση το πιο πιθανό είναι το παιδί να υποτροπιάσει.

Δεν δίνουν το φάρμακο στο παιδί, επειδή εκείνο αντιδρά.

Στα μικρά παιδιά δεν αρέσουν τα φάρμακα και μπορούν να κάνουν τα πάντα προκειμένου να τα αποφύγουν. Ωστόσο θα πρέπει να θυμάστε ότι η υγεία του παιδιού σας δεν είναι θέμα προς διαπραγμάτευση. Αν το παιδί πρέπει να πάρει κάποιο φάρμακο, οπλιστείτε με υπομονή και αποφασιστικότητα και χορηγήστε το.

Δεν υπάρχουν σχόλια: