Cocktail blog

Ενα αβοκάντο την ημέρα τη χοληστερίνη κάνει... πέρα

Η κατανάλωση ενός αβοκάντο τη μέρα, στο πλαίσιο μιας γενικότερης προσεκτικής διατροφής με μέτρια λιπαρά, βοηθάει στη μείωση των δεικτών της χοληστερίνης στο αίμα, ιδίως των υπέρβαρων και παχύσαρκων ανθρώπων, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια διαιτολογίας Πένι Κρις-Έθερτον του
Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου, αξιολόγησαν την επίπτωση των αβοκάντο στους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, αντικαθιστώντας σε μια ομάδα εθελοντών τα κορεσμένα λιπαρά οξέα, με ακόρεστα που προέρχονταν από αβοκάντο.
Στη μικρή μελέτη συμμετείχαν 45 άτομα ηλικίας 21 έως 70 ετών, που είχαν βάρος παραπάνω από το φυσιολογικό και οι οποίοι κλήθηκαν να ακολουθήσουν τρεις διαφορετικές δίαιτες μείωσης της χοληστερίνης επί πέντε εβδομάδες. Η πρώτη δίαιτα περιλάμβανε χαμηλά λιπαρά χωρίς αβοκάντο, η δεύτερη μέτρια λιπαρά χωρίς αβοκάντο και η τρίτη μέτρια λιπαρά με ένα αβοκάντο τη μέρα. Κάθε εθελοντής ακολούθησε διαδοχικά επί πέντε εβδομάδες και τα τρία ανωτέρω είδη διατροφής.
Η διατροφή που περιλάμβανε αβοκάντο καθημερινά, αποδείχτηκε ανώτερη, όσον αφορά την μείωση της χοληστερίνης. Η «κακή» χοληστερίνη (LDL) ήταν 13,5 mg/dL χαμηλότερη κατά μέσο όρο σε όσους κατανάλωναν μέτρια λιπαρά σε συνδυασμό με αβοκάντο, έναντι μείωσης 8,3 σε όσους έτρωγαν μέτρια λιπαρά χωρίς αβοκάντο και μείωσης 7,4 σε όσους κατανάλωναν χαμηλά λιπαρά χωρίς αβοκάντο. Επιπλέον, σε όσους έτρωγαν αβοκάντο καθημερινά, υπήρχε μεγαλύτερη μείωση στην ολική χοληστερίνη και στα τριγλυκερίδια του αίματός τους.
Η Κρις-Έθερτον επεσήμανε πως τα αβοκάντο δεν είναι μια τροφή που περιλαμβάνεται συχνά στην καθημερινή διατροφή των ανθρώπων, όμως μπορεί να μειώσει τους καρδιο-μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου. Όπως είπε, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πώς να ενσωματώσουν το αβοκάντο στη διατροφή τους. Τα αβοκάντο μπορούν να φαγωθούν σε σαλάτες, με λαχανικά, σε σάντουιτς ή και ολόκληρα σαν τα φρούτα. Μπορεί όμως να είναι σχετικά ακριβά, ιδίως σε ορισμένες εποχές του έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: