Cocktail blog

Χαμηλός σίδηρος και περίοδος: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες

Ο σίδηρος είναι ένα μέταλλο απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία των επιμέρους συστημάτων του οργανισμού. Τον βρίσκουμε σε μεγάλες ποσότητες στο κόκκινο κρέας, στα όσπρια, στο κακάο, στο σπανάκι και σε ορισμένα θαλασσινά.
Ο σίδηρος είναι βασικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης, της πρωτεΐνης του αίματος που μεταφέρει το οξυγόνο σε ολόκληρο το σώμα.



Ένας ενήλικας άνδρας χρειάζεται κατά μέσο όρο 7 mg σιδήρου ημερησίως, ενώ μια ενήλικη γυναίκα 11 mg ημερησίως. Είναι δυνατό να πάρουμε τις ποσότητες αυτές από τη διατροφή μας, εάν βέβαια γνωρίζουμε ποιες τροφές είναι οι καλύτερες πηγές σιδήρου, πώς διαφέρουν μεταξύ τους τα δύο είδη σιδήρου (αιμικός και μη αιμικός σίδηρος) και πώς επιτυγχάνουμε μέγιστη απορρόφηση του σιδήρου. Η έλλειψη σιδήρου οδηγεί στην εκδήλωση της αναιμίας.

Όλες οι γυναίκες που έχουν φτάσει σε αναπαραγωγική ηλικία, δηλαδή έχουν πλέον περίοδο, πρέπει να γνωρίζουν ποια είναι η σχέση του πολύτιμου μετάλλου με την έμμηνο ρύση.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Διαταραχών του Σιδήρου (IDI), κατά την έμμηνο ρύση χάνονται σημαντικές ποσότητες αίματος από το σώμα και μαζί με αυτό χάνεται και πολύτιμος σίδηρος.

Το εγγενές ρυθμιστικό σύστημα του γυναικείου οργανισμού φροντίζει ώστε η απορρόφηση σιδήρου που λαμβάνεται από τις τροφές να αυξάνεται κατά τις ημέρες της περιόδου. Ο τυπικός ρυθμός απορρόφησης του 1 mg αυξάνεται σε 1.5-3 mg την ημέρα για να αντισταθμιστεί η απώλεια αίματος.

Η αυξημένη ροή περιοδου ονομάζεται μη φυσιολογική κολπική αιμορραγία (AUB). Η μακρόχρονη μη φυσιολογική κολπική αιμορραγία (υπέρμετρη μηνορραγία), όπου η περίοδος διαρκεί έως και δύο εβδομάδες, και η ακανόνιστη αιμορραγία (μητρορραγία) μπορεί τελικά να οδηγήσει στην αναιμία εάν η απώλεια σιδήρου δεν αντισταθμιστεί με την αυξημένη πρόσληψη σιδήρου.


onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: