Cocktail blog

Ο μικρότερος «σκακιστής» στον κόσμο είναι ψηφιακός

Ένας γάλλος προγραμματιστής δημιούργησε αυτό που θεωρείται πως είναι το μικρότερο πρόγραμμα σκακιού στον κόσμο: όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, το BootChess έχει μέγεθος μόλις 487 bytes και ο κώδικάς του μπορεί να «τρέξει» σε υπολογιστές με Windows, Mac OS X και Linux.



Ως εκ τούτου, είναι ακόμα μικρότερο από το 1Κ ΖΧ Chess- ένα παιχνίδι του Sinclair ZX81. το οποίο είχε μέγεθος μόλις 642 bytes και είχε το ρεκόρ για 33 χρόνια.

Όπως είπε στο BBC ο Ολιβιέ Πουντάντ, η πρόκληση στην αρχή φάνταζε απίστευτη. Ωστόσο, τώρα ελπίζει ότι το επίτευγμά του θα εμπνεύσει άλλους προγραμματιστές να ασχοληθούν με την αποκαλούμενη «sizecoding» σκηνή.

«Επιδεικνύει γιατί η συμβολική γλώσσα (assembly language) εξακολουθεί να αποτελεί τη γλώσσα επιλογής για να διαπρέψει κάποιος στον προγραμματισμό…και θυμίζει σε άλλους ότι η βελτιστοποίηση του προγραμματισμού δεν έχει να κάνει μόνο με την ταχύτητα, αλλά και με το μέγεθος».Παράλληλα, ο δημιουργός του προγράμματος σημείωσε ότι ήθελε επίσης να αποτίσει φόρο τιμής στον Ντέιβιντ Χορν («πατέρα» του 1Κ ΖΧ Chess) καθώς και σε άλλους «αφανείς ήρωες» της δεκαετίας του 1980 του χώρου του προγραμματισμού σε ΖΧ81 και ΖΧ Spectrum.

Ο ΖΧ81 είχε μόλις 1Κ (1024 bytes) μνήμης RAM- οι σημερινοί υπολογιστές έχουν εκατομμύρια φορές περισσότερη μνήμη. Για να μπορέσει να «νικήσει» αυτά τα δεδομένα ο Πουντάντ έπρεπε να κάνει  εμφανισιακά το παιχνίδι του ακόμα πιο απλό από ό,τι ο  προκάτοχός του, του 1982.

Η σκακιέρα και τα κομμάτια του BootChess αναπαρίστανται από κείμενο μόνο, με το Ρ να συμβολίζει τα πιόνια, το Q τις βασίλισσες και τελείες στη θέση των κενών τετραγώνων.

Κάποιοι επικριτές υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένο, καθώς δεν επιτρέπει στον παίκτη να κάνει ροκέ, ωστόσο ο Πουντάντ απαντά ότι τον ίδιο περιορισμό είχε και το 1Κ ΖΧ Chess και ότι το δικό του πρόγραμμα επιτρέπει στα πιόνια να γίνουν βασίλισσες, που δεν ήταν δυνατόν στο παιχνίδι του Χορν.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: