Cocktail blog

Η Apple δανείζεται σε ευρώ

Φαίνεται μάλλον παράδοξο να προσφεύγει σε δανεισμό μια εταιρία που εμφανίζει κέρδη-ρεκόρ και έχει ταμειακά διαθέσιμα 178 δισ. δολ. Το κάνει η Apple. Και μάλιστα όχι για να χρηματοδοτήσει τρέχουσες δραστηριότητας ή επενδύσεις, αλλά για να μοιράσει μερίσματα στους μετόχους της και να αγοράσει δικές της μετοχές μέσω χρηματιστηρίου.


Λίγες μέρες μετά την  ανακοίνωση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων του, ο αμερικανικός κολοσσός ψηφιακής τεχνολογίας  αποφασίζει να δανειστεί τεράστια ποσά, εκδίδοντας ομολογιακά δάνεια σε συνεργασία με την Deutsche Bank και την Goldman Sachs. Ο δανεισμός γίνεταθι για πρώτη φορά σε ευρώ - ένδειξη ότι οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της Apple δεν αναμένουν ανάκαμψη του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Τα υπέρογκα ταμειακά διαθέσιμα των 178 δισ. που διαθέτει η Apple, θα παραμείνουν ανέγγιχτα, τοποθετημένα σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε φορολογικούς παραδείσους.

Οι λόγοι είναι φορολογικοί: Αν επαναπατρισθούν αυτά τα διαθέσιμα στις ΗΠΑ, θα φορολογηθούν με 35%.  Είναι προτιμότερο λοιπόν να δανείζεται η εταιρία με 3%-4% και να αφήνει τα διαθέσιμα της να "φουσκώνουν" με τόκους σε φορολογικούς παραδείσους.

Την ίδια τακτική ακολουθούν και πολλές άλλες αμερικανικές πολυεθνικές εταιρείες, που πραγματοποιούν μεγάλα κέρδη έξω από τις ΗΠΑ και δεν τα επαναπατρίζουν.

Δύο Αμερικανοί γερουσιαστές, ο Ρεπουμπλικάνος Ραντ Πολ και η Δημοκρατική Μπάρμπαρα Μπόξερ, πρότειναν ένα σχέδιο δραστικής μείωσης της φορολογίας στο 6,5%, στην περίπτωση που εταιρείες όπως η Apple θελήσουν να επαναπατρίσουν κεφάλαια από το εξωτερικό. Προτείνουν επίσης, τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τη φορολόγηση, να διατεθούν αποκλειστικά σε έρευνα-ανάπτυξη και εξαγορές, με σκοπό δηλαδή την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας.
Το σχέδιο δεν πρόκειται να υιοθετηθεί. Μελέτη των αμερικανικών ομοσπονδιακών φορολογικών  αρχών φορολόγησης αποκαλύπτει ότι στο παρελθόν, όταν εφαρμόστηκαν αντίστοιχα προγράμματα φοροελαφρύνσεων για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων,οι εταιρείες που επωφελήθηκαν  δεν αύξησαν τις επενδύσεις τους σε έρευνα-ανάπτυξη, ούτε απέφυγαν τις περικοπές σε θέσεις εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: