Cocktail blog

Ποια η διαφορά σοκολάτας - κουβερτούρας

Πριν δούμε την διαφορά μεταξύ σοκολάτας και κουβερτούρας, ας δούμε κάποια πράγματα γενικά για την γλυκιά αμαρτία που ακούει στο όνομα σοκολάτα.



Η σοκολάτα είναι μια σύνθετη τροφή που περιέχει πάνω από 400 διαφορετικά συστατικά. Επίσης πρόκειται για ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο τρόφιμο το οποίο έχει πολλούς φίλους, αλλά και αρκετούς εχθρούς.

ράβδοι σοκολάτας

Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε γράψει σχετικά με το που μας κάνει καλό η σοκολάτα και που μας βλάπτει.

Όσον αφορά τη σύσταση της σοκολάτας, χονδρικά μπορούμε να πούμε ότι αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες σε ποσοστό γύρω στο 50 - 60% ενώ το υπόλοιπο 40% είναι κυρίως λίπος και ελάχιστη πρωτεΐνη.

Γενικά περιέχει διάφορους τύπους σκόνης κακάο και κακαομάζα που προέρχεται από τους καρπούς του κακαόδεντρου. Και τα δυο συστατικά αυτά περιέχουν βούτυρο κακάο που είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε και είναι γνωστό για τις αντιοξειδωτικές και επουλωτικές του ιδιότητες.

Οι υδατάνθρακες που βρίσκονται στην σοκολάτα είναι στην ουσία σιτάλευρο, καλαμποκάλευρο και φυσικά ζάχαρη, ενώ οι σοκολάτες γάλακτος περιέχουν και λακτόζη (το σάκχαρο του γάλακτος).

Ποια η διαφορά μεταξύ σοκολάτας και κουβερτούρας

Η κουβερτούρα είναι στην ουσία ένας τύπος σοκολάτας με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που χρησιμοποιείται κυρίως στη ζαχαροπλαστική.

Ετυμολογικά προέρχεται από τη γαλλική λέξη couverture που σημαίνει κουβέρτα και επικάλυψη, γιατί χρησιμοποιείται πάνω σε γλυκά και παγωτά.

λιωμένη κουβερτούραΚάτι που έχει επικρατήσει λανθασμένα είναι ότι η κουβερτούρα είναι το ίδιο πράγμα με την μαύρη σοκολάτα (υγείας). Ωστόσο, υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη κουβερτούρας (γάλακτος, υγείας, λευκή, πραλίνα κλπ).

Στην πραγματικότητα, η διαφορά της κουβερτούρας βρίσκεται στη σύσταση της, καθώς έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε βούτυρο κακάο από ότι μια απλή σοκολάτα. Επίσης, έχει υποστεί διαφορετική επεξεργασία κατά την παρασκευή της.

Το βούτυρο κακάο που περιέχει, έχει την ιδιότητα να κρυσταλλώνει, δηλαδή να παγώνει, σε έξι διαφορετικές κρυσταλλικές μορφές. Στις κουβερτούρες δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη διαδικασία της κρυστάλλωσης.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η σοκολάτα να λιώνει όχι μόνο ευκολότερα, αλλά και πιο ομοιόμορφα, ενώ παράλληλα της δίνει μια βελούδινη υφή γεγονός που την καθιστά ιδανική για χρήση στη ζαχαροπλαστική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: