Cocktail blog

Τα συχνά χτυπήματα στο κεφάλι συρρικνώνουν τον εγκέφαλο, σύμφωνα με έρευνα σε αθλητές

Τα συχνά χτυπήματα στο κεφάλι, στους αθλητές του μποξ και των πολεμικών τεχνών, συρρικνώνουν τον εγκέφαλο και επιβραδύνουν τη λειτουργία του, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα.



Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τσαρλς Μπέρνικ της κλινικής του Κλίβελαντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό αθλητιατρικό περιοδικό «British Journal of Sports Medicine», μελέτησαν 224 μποξέρ και αθλητές πολεμικών τεχνών, ηλικίας 18 έως 44 ετών, καθώς και 22 ανθρώπους χωρίς ιστορικό τραύματος στο κεφάλι, για λόγους σύγκρισης.

Οι αθλητές είχαν μέση εμπειρία τεσσάρων ετών στο μποξ ή τις πολεμικές τέχνες, δίνοντας 10 αγώνες τον χρόνο κατά μέσο όρο. Όλοι υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες σε διαδοχικά χρονικά διαστήματα.

Όσο πιο έντονη και μακρόχρονη ήταν η εμπειρία ενός αθλητή και όσα περισσότερα χτυπήματα στο κεφάλι είχε δεχθεί όλα αυτά τα χρόνια, τόσο μικρότερος ήταν ο όγκος μερικών περιοχών του εγκεφάλου του.

Οι μποξέρ, γενικά τα πήγαιναν χειρότερα από τους αθλητές των πολεμικών τεχνών, άσχετα από την ηλικία τους. Είχαν μικρότερο εγκέφαλο και πιο «αργό» μυαλό, όπως έδειξαν τα τεστ. Η εξήγηση, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι «οι μποξέρ δέχονται περισσότερα χτυπήματα στο κεφάλι».

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, φαίνεται πως τα χτυπήματα στο κεφάλι στη διάρκεια των αγώνων έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τον εγκέφαλο και τις λειτουργίες του, πράγμα που θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη σε μελλοντικούς κανονισμούς, αλλά και για τη συχνότερη νευρολογική εξέταση των αθλητών.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: