Cocktail blog

Η μουσική περιορίζει τον μετεγχειρητικό πόνο στα παιδιά

Παιδιά που ακούν μουσική μετά από μια εγχείρηση, ξεχνούν τον πόνο τους, αναφέρει νέα έρευνα του Northwestern University.Η εγχείρηση στα παιδιά ταυτίζεται συχνά με μετεγχειρητικό πόνο, αλλά αν ακούν την αγαπημένη τους μουσική μπορεί ενδεχομένως να μειώσουν τη συγκεκριμένη δυσκολία, ανακάλυψε νέα έρευνα.

Ο Dr. Ron Marino, του Winthrop- University Hospital, στη Mineola των ΗΠΑ, δήλωσε ότι είναι γνωστό πως ο περισπασμός αποτελεί σημαντικό όπλο στη μείωση του πόνου και πως η μουσική αποτελεί εξαιρετικό μέσο.
Είναι σημαντικό να βρεθούν νέοι τρόποι μείωσης του πόνου στα παιδιά μετά την εγχείρηση. Ισχυρά οπιοειδή παυσίπονα χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο του μετεγχειρητικού πόνου αλλά μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα στα παιδιά, προειδοποιούν ειδικοί.
Λόγω του συγκεκριμένου κινδύνου, οι γιατροί συνήθως περιορίζουν την ποσότητα ναρκωτικών αναλγητικών μετά την εγχείρηση, που σημαίνει ότι ο πόνος ορισμένες φορές δεν ελέγχεται καλά.
Η νέα έρευνα, με επικεφαλής τον Dr. Santhanam Suresh, καθηγητή στο Northwestern University, πραγματοποιήθηκε σε 60 παιδιά ηλικίας 9 έως 14 ετών, που αντιμετώπιζαν μετεγχειρητικό πόνο.
Οι ερευνητές επέτρεψαν στα παιδιά να επιλέξουν από μια λίστα, μουσική ποπ, ροκ, κλασική ή μικρές ιστορίες. Η έρευνα χρησιμοποίησε αντικειμενικές μετρήσεις πόνου για να διαπιστώσει την επίδραση.
Η δυνατότητα επιλογής της μουσικής ή της ιστορίας από τα παιδιά ήταν σημαντική, δήλωσε ο Suresh.
Όλοι έχουμε σχέση με τη μουσική, αλλά οι προτιμήσεις διαφέρουν.
Η έρευνα ανακάλυψε ότι τα παιδιά κατάφεραν να ξεχάσουν τον πόνο τους ακούγοντας μουσική ή ιστορίες για 30λεπτά.
Ο Suresh δήλωσε ότι η απασχόληση προσφέρει αληθινή ανακούφιση από τον πόνο. Προσπαθούμε να ξεγελάσουμε λίγο τον εγκέφαλο και να οδηγήσουμε τα ψυχικά κανάλια να επανεστιάσουν σε κάτι άλλο, πρόσθεσε.
Θεωρεί ότι η ακρόαση μουσικής ή ηχητικών βιβλίων αποτελεί συναρπαστική ευκαιρία και ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από τα νοσοκομεία ως σημαντική στρατηγική για τη μείωση του πόνου στα παιδιά που υποβάλλονται σε σημαντική εγχείρηση. Σε αντίθεση με τη φαρμακευτική αγωγή, η συγκεκριμένη θεραπεία είναι φτηνή και δεν έχει παρενέργειες, δήλωσε.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα ηχητικά βιβλία ήταν επίσης αποτελεσματικά. Η ερευνήτρια Sunitha Suresh, δήλωσε ότι ορισμένοι γονείς δήλωσαν ότι τα παιδιά τους ηρέμησαν και αποκοιμήθηκαν όταν άκουσαν ιστορίες. Άκουγαν μια απαλή φωνή που τους αποσπούσε την προσοχή.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Pediatric Surgery International.’’

Πηγές: ‘’Pediatric Surgery International.’’

Δεν υπάρχουν σχόλια: