Cocktail blog

Καλή πηγή βιταμινών τα φύλλα της γλυκοπατάτας

Νέα έρευνα υπέδειξε ότι τα φύλλα των γλυκοπατατών αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης Β6 και άλλων υδατοδιαλυτών βιταμινών.
Η γλυκοπατάτα, είναι γνωστό πως αποτελεί καλή πηγή ασκορβικού οξέως (βιταμίνης C) και ορισμένων βιταμινών Β που θεωρούνται αναγκαία για την ανθρώπινη υγεία.
Εκτός από τη ρίζα του φυτού, ορισμένοι ιστοί στη γλυκοπατάτα είναι φαγώσιμοι επίσης και έχουν υψηλή θρεπτική αξία.

Οι Wilmer Barrera και David Picha, του Louisiana State University, ανέλυσαν ποικιλία ειδών ιστών από γλυκοπατάτες στα τέλη Οκτωβρίου και στη συνέχεια τον επόμενο Σεπτέμβριο. Πραγματοποίησαν τρίτο πείραμα για να μελετήσουν υδατοδιαλυτές βιταμίνες σε διάφορους ιστούς ριζών από γλυκοπατάτες.
Η ανάλυση αποκάλυψε διαφορές στην περιεκτικότητα ασκορβικού οξέως σε είδη ιστών.
Τα νέα φύλλα περιείχαν το περισσότερο ασκορβικό οξύ και ακολουθούσαν τα ώριμα φύλλα και τα μπουμπούκια. Τα μπουμπούκια περιείχαν επίσης σημαντικά υψηλότερη ποσότητα ασκορβικού οξέως σε σχέση με τις ρίζες.
Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ότι οι ιστοί στα φύλλα της γλυκοπατάτας είναι καλή πηγή ασκορβικού οξέως και ότι τα νέα φύλλα έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα. Τα πειράματα δεν έδειξαν παρουσία θειαμίνης σε ιστούς φύλλων, εύρημα που διαφέρει από αυτά προηγούμενων ερευνών.
Τα ευρήματα έδειξαν επίσης ότι η περιεκτικότητα ριβοφλαβίνης διέφερε, ανάλογα με το είδος του ιστού της γλυκοπατάτας αλλά ήταν σταθερά υψηλότερη στα φύλλα. Τα ώριμα φύλλα περιείχαν υψηλότερες ποσότητες ριβοφλαβίνης σε σχέση με τα νέα φύλλα και άλλους ιστούς, περιλαμβανομένων των ριζών.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι το περιεχόμενο της βιταμίνης B6 στις γλυκοπατάτες μπορεί να συγκριθεί σε καλό βαθμό με αυτό φρούτων και λαχανικών, όπως το μπρόκολο, τα αβοκάντο, τα καρότα, οι μπανάνες και το κουνουπίδι.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’HortScience.’’

Πηγές: ‘’HortScience.’’

Δεν υπάρχουν σχόλια: