Cocktail blog

Πόσο θα διαρκέσει ο γάμος σας

Για να το μάθετε πόσο θα διαρκέσει ο γάμος σας, δεν έχετε παρά να απαντήσετε σε δυο απλές ερωτήσεις!

Θα θέλατε να μάθετε αν ο σύντροφός σας είναι ο ένας και μοναδικός και η αγάπη σας θα κρατήσει για πάντα;



Απάντηση στο ερώτημα επιχείρησαν να δώσουν δύο οικονομολόγοι του University of Virginia οι Leora Friedberg και  Steven Stern, αφού πρώτα μελέτησαν στοιχεία ανάμεσα σε 4.242 ζευγάρια Η έρευνα που δημοσιεύτηκε  στη βρετανική εφημερίδα Independent  υποστηρίζει πώς  για να μάθετε πόσο θα διαρκέσει ο γάμος σας, δεν έχετε παρά να απαντήσετε σε δύο ερωτήσεις:
1. «Πόσο ευτυχισμένος είσαι μέσα στο γάμο σου, σε σχέση με το πόσο ευτυχισμένος θα ήσουν εκτός γάμου;» και..
2. «Πώς πιστεύεις ότι απάντησε ο (η) σύντροφός σου στο προηγούμενο ερώτημα;».

Οι δύο ερευνητές έκαναν τις δύο ερωτήσεις στα ζευγάρια στη δεκαετία του 1980 και την επανέλαβαν ξανά περίπου έξι χρόνια μετά. Οι δύο επιστήμονες ανέλυσαν τα δεδομένα και βρήκαν, ότι οι άνθρωποι που πίστευαν ότι δε θα ήταν σε χειρότερη κατάσταση αν ήταν μόνοι απ’ ό,τι αν παρέμεναν παντρεμένοι, τελικά είχαν περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν μόνοι.

Όμως, οι άνθρωποι που υπερεκτίμησαν το πόσο ευτυχισμένοι ήταν οι σύντροφοί τους μέσα στη σχέση τους, είχαν ακόμη περισσότερες πιθανότητες να βρεθούν μόνοι έξι χρόνια μετά. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μόνο το 40,9% των ζευγαριών κατάφερε να απαντήσει με ακρίβεια πώς θα απαντούσε ο/η σύντροφός του στα παραπάνω ερωτήματα.

Αυτό σημαίνει, ότι σχεδόν το 60% των ζευγαριών είχαν ατελή πληροφόρηση ο ένας για τον άλλον και σχεδόν το ένα τέταρτο εξ αυτών είχε «σοβαρές διαφορές» στα γενικότερα επίπεδα ευτυχίας.

Οι γυναίκες έτειναν να πιστεύουν ότι οι άντρες τους θα ήταν χειρότερα χωρίς αυτές, απ’ ό,τι πίστευαν οι ίδιοι οι σύζυγοι για τον εαυτό τους, ενώ οι άντρες είχαν την ακριβώς αντίθετη άποψη.

Σε γενικές γραμμές, περίπου το 7% των ζευγαριών του δείγματος που μελετήθηκε, είχε πάρει διαζύγιο όταν διενεργήθηκε το δεύτερο στάδιο της έρευνας.

Ανάμεσα σε αυτούς που αξιολόγησαν σωστά το πόσο δυστυχισμένος μπορεί να ήταν ο σύντροφός τους σε περίπτωση χωρισμού, το ποσοστό διαζυγίου ήταν λιγότερο από 6%. Από τους άντρες που υπερεκτίμησαν το πόσο δυστυχισμένες θα έκανε ένα διαζύγιο τις γυναίκες τους, το 13% κατέληξε να χωρίσει, με το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες να είναι 14,5%.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η υπερεκτίμηση του πόσο ευτυχισμένος είναι ο άλλος επηρεάζει τα ζευγάρια στο να καταφέρουν να επιλύουν τις συγκρούσεις και τις διαφορές τους μέσα από τη διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με την έρευνα, όσο περισσότερο ο ένας σύζυγος παραγνωρίζει την ευτυχία του (της) συντρόφου του, τόσο πιο πιθανό είναι να διαπραγματευτεί «πολύ σκληρά» και να καταλήξει να κάνει κάποιο λάθος.

«Για παράδειγμα, αν πιστεύω ότι η σύζυγός μου είναι πολύ ευτυχισμένη στο γάμο μας, μπορεί να την πιέσω να κάνει περισσότερες δουλειές του σπιτιού ή να συνεισφέρει περισσότερο οικονομικά στο οικογενειακό εισόδημα» εξήγησε ο καθηγητής Stern. «Αν όμως, εν αγνοία μου, εκείνη είναι χλιαρή απέναντι στο γάμο, ή αν ενδιαφέρεται γι’ αυτή κάποιος πολύ εμφανίσιμος τύπος, τότε μπορεί να αποφασίσει τελικά ότι ένα διαζύγιο μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή για τον εαυτό της».imommy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: