Cocktail blog

Βρέθηκε το μυστικό της αιώνιας νεότητας

Ένα βήμα πιο κοντά στην αιώνια νεότερα υποστηρίζουν ότι βρίσκονται οι αμερικανικοί ερευνητές, μετά τον επιτυχημένο μετασχηματισμό ανθρώπινων κυττάρων.



Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Στανφορντ κατάφερε να αυξήσει το μήκος των τελομερών, των περιοχών του DNA που βρίσκονται στο τέλος των χρωμοσωμάτων και προστατεύουν τα κύτταρα από τη φθορά της γήρανσης αλλά και τις συνέπειες των ασθενειών.

Τα τελομερή, που συχνά περιγράφονται ως το πλαστικό τελείωμα στα κορδόνια των παπουτσιών μας, κρατούν το DNA σε καλή κατάσταση. Με κάθε αντγραφή του DNA τα τελομερή κονταίνουν και δεν μπορούν πλέον να προστατεύσουν το DNA από βλάβες και μεταλλάξεις, με συνέπεια την γήρανση του οργανισμού.

Στα υγιή νέα άτομα, τα τελομερή έχουν περίπου μήκος 8.000 – 10.000 οργανικών μορίων ή νουκλεοτιδίων.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τροποποιημένο RNA για να επεκτείνουν το μήκος των τελομερών. Το RNA περιείχε κωδικοποιημένη αλληλουχία για το TERT, το ενεργό συστατικό της τελομεράσης, ένα φυσικό ένζυμο του οργανισμού μας.

«Βρήκαμε τον τρόπο να επιμηκύνουμε τα ανθρώπινα τελομερή, έως και 1.000 νουκλεοτίδια, δηλαδή γυρίσαμε πίσω το εσωτερικό ρολόι των κυττάρων για διάστημα ίσο με πολλά χρόνια ανθρώπινης ζωής», εξηγεί η Δρ Έλεν Μπλάου.

Τα κύτταρα συμπεριφέρονταν ως νεότερα και πολλαπλασιάζονταν με ταχύτητα, αντί να πεθαίνουν.

«Ενδεχομένως, στο μέλλον να είμαστε σε θέση να στοχεύουμε τα βλαστοκύτταρα ενός μυ του ασθενή με μυϊκή δυστροφία Duchenne και να εκτείνουμε το μήκος των τελομερών τους. Επίσης, ίσως μπορέσουμε να αλλάξουμε παθήσεις όπως ο διαβήτης, η καρδιακή νόσος ή ακόμα και η φυσιολογική γήρανση», σημειώνει η Δρ Μπλάου.

Επίσης, οι ερευνητές ελπίζουν με τη νέα αυτή μέθοδος να μπορέσουν να παράγουν μεγάλο αριθμό κυττάρων που θα χρησιμοποιηθούν ως βάση για αποτελεσματικότερα φάρμακα.
health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: