Cocktail blog

Ένας στους τρεις προτιμά να κινδυνεύσει η υγεία του παρά να πάρει χάπια

Ένας στους τρεις ανθρώπους προτιμούν να διακινδυνεύσουν την υγεία τους παρά να πάρουν καθημερινά ένα χάπι για την πρόληψη της καρδιοπάθειας, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes.



Επίσης, ένας στους πέντε ερωτώμενους απάντησε ότι θα πλήρωνε τουλάχιστον 1.000 δολάρια προκειμένου να αποφύγει μια καθημερινή θεραπεία με χάπια για το υπόλοιπο της ζωής του.

Η μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει την αντίληψη ότι πολλοί άνθρωποι δεν αρέσκονται να παίρνουν χάπια για κανέναν λόγο και αναδεικνύει την σημασία της λήψης των αποφάσεων για την θεραπεία με τη συναίνεση του ασθενή.

Ο Δρ Ρομπερτ Χατσινς και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστημίο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, σχεδίασαν την μελέτη για να δουν, υποθετικά, πόσο χρόνο από την ζωή τους θα ήταν διατεθειμένοι να χάσουν οι άνθρωποι, προκειμένου να μην κάνουν μια προληπτική δια βίου θεραπεία με χάπια.

Τους ρώτησαν επίσης πόσα ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν για να αποφύγουν να πάρουν χάπια για την πρόληψη της καρδιακής νόσου και πόσο από τον κίνδυνο θανάτου που συνεπαγόταν αυτή η πρακτική θεωρούσαν αποδεκτό.

Τα φάρμακα θα τους χορηγούνταν δωρεάν και οι συμμετέχοντες δεν χρειαζόταν να ανησυχούν για τις πιθανές παρενέργειες.

Χίλια άτομα, κυρίως γυναίκες κατά μέσο όρο 50 ετών, συμπλήρωσαν τα ερωτηματολόγια.

Στην πραγματικότητα, τέσσερις στους πέντε έπαιρναν καθημερινά φάρμακα, με το 54% να παίρνει τουλάχιστον τρία χάπια την ημέρα. Συνολικά, το 70% δήλωσε δεν θα αντάλλασσε καμιά εβδομάδα της ζωής του για να αποφύγει την καθημερινή λήψη ενός χαπιού την ημέρα.

Αλλά πάνω από το 8% ήταν πρόθυμοι να ανταλλάξουν έως και δύο χρόνια από την ζωή τους προκειμένου να αποφύγουν τα χάπια. Και σχεδόν το 21% θα αντάλλασσε από μια εβδομάδα έως και έναν χρόνο.

Επίσης, οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι θα πλήρωσαν 1.445 δολάρια για να αποφύγουν να πάρουν ένα χάπι την ημέρα για το υπόλοιπο της ζωής τους, αν και το 41% δεν ήθελε να πληρώσει τίποτα.

Η μελέτη δίνει χρήσιμες πληροφορίες για τον τρόπο που θα πρέπει να σχεδιάζονται τα θεραπευτικά σχήματα ώστε να είναι πιο φιλικά στους ασθενείς.

«Αν καταφέρουμε να αυξήσουμε τη συμμόρφωση τότε έχουμε πιθανότητες να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ασθενών και να μειώσουμε το βάρος για τα συστήματα υγείας», εξηγεί ο Δρ Χατσινς.
health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: