Cocktail blog

Παρνασσός: σκι στη σκιά του πιο διάσημου μαντείου της αρχαιότητας

Μονάχα λίγοι από τους επισκέπτες του εμβληματικού Αρχαιολογικού Πάρκου των Δελφών γνωρίζουν ότι οι δασωμένες πλαγιές του Παρνασσού που βρίσκονται ακριβώς από πάνω μετατρέπονται, όταν χειμωνιάζει, στο leading χιονοδρομικό θέρετρο της χώρας, το οποίο ενδείκνυται ακόμα και για μονοήμερες
αποδράσεις από την Αθήνα. Η φετινή σεζόν βρίσκει τα Κελάρια, το ένα από τα δύο χιονοδρομικά κέντρα που λειτουργούν εκεί, σε φάση πλήρους ανανέωσης καθώς μόλις ολοκληρώθηκαν έργα ανακαίνισης ύψους 17 εκ. ευρώ. Αιχμή του δόρατος αποτελεί ο ολοκαίνουργιος αναβατήρας τύπου combi-lift τελευταίας τεχνολογίας, ο οποίος υπάρχει συνολικά σε 4 χιονοδρομικά κέντρα παγκοσμίως και θα σας ανεβάσει από τα 1.750μ στα 2.250μ υψόμετρο σε λιγότερο από δέκα λεπτά, με απόλυτη άνεση και ασφάλεια, ενώ πίστες όλων των κατηγοριών και κάθε είδους χιονο-αθλήματα θα κρατήσουν την αδρεναλίνη σας στα κόκκινα όλη την ημέρα.

Η γραφική κωμόπολη της Αράχωβας στις νότιες απολήξεις του βουνού αποτελεί τη «ναυαρχίδα» του χιονοδρομικού τουρισμού στην Ελλάδα. Με επίκεντρο την πλατεία Λάκκα, στον κεντρικό δρόμο του οικισμού θα βρείτε πολλά all-day καφέ-μπαρ (όπως το ζεστό «Gospel»), κλαμπάκια για διασκέδαση μέχρι πρωίας, αξιόλογα εστιατόρια, μπουτίκ πολυτελείας και καταστήματα με είδη σκι, ενώ τόσο στην Αράχωβα, όσο και στο γειτονικό Λιβάδι οι επιλογές διαμονής ποικίλουν από ζεστούς ξενώνες και απλά δωμάτια μέχρι ορεινά resorts 5 αστέρων.

Δύο ακόμα χωριά που τα τελευταία χρόνια ανεβάζουν διαρκώς τις μετοχές τους είναι η Αγόριανη, που απλώνεται σε 7 λόφους στις βορειοδυτικές πλαγιές του Παρνασσού, και η Αμφίκλεια στους βορειοανατολικούς πρόποδες του βουνού. Στην Αράχοβα προτείνουμε για διαμονή το πολυτελές «Santa Marina Arachova Resort & Spa» (τηλ. 22670 31954) και το καινούργιο συγκρότημα με αυτόνομες κατοικίες «Monte Bianco Villas» (τηλ. 22670 3170).

Hot spot για φαγητό αποτελεί το καινούργιο «Le Sapin» (τηλ. 22670 31108) με έμφαση στις γαλλικές γεύσεις, ενώ αξιόλογη παραδοσιακή κουζίνα σερβίρει το «Αρχοντικό» (τηλ. 22670 31631). Στην Αγόριανη υπέροχες γεύσεις της περιοχής θα δοκιμάσετε στην ταβέρνα «Κυρ-Γιάννης» (τηλ. 22340 61127) στο ισόγειο του οικογενειακού ξενώνα «Το μπαλκόνι της Αγόριανης», ενώ άκρως επιτυχημένο all-day στέκι είναι το «Le Grand Chalet» (τηλ. 22340 61301) στην κορυφή του χωριού. Ο ξενώνας «Δαδί Αρχοντικό Παρνασσού» (τηλ. 22340 29040) στεγάζεται σε ένα προσεκτικά αναστηλωμένο αρχοντικό του 19ου αιώνα στην Αμφίκλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: