Cocktail blog

Κίνδυνος πνιγμού από τα βρεφικά καθίσματα μπάνιου

Η βρετανική Βασιλική Εταιρεία για την Πρόληψη των Ατυχημάτων προειδοποιεί τους γονείς ότι υπάρχει κίνδυνος πνιγμού των βρεφών που σχετίζονται με τα ειδικά καθίσματα μπάνιου.



Σε σχετική ανακοίνωσή του το εποπτικό όργανο αναφέρει ότι ένας στους τρεις πνιγμούς που αφορούν παιδιά κάτω των δύο ετών περιλαμβάνουν κάθισμα μπάνιου που προσαρμόζεται στην μπανιέρα.

«Αν το παιδί αφεθεί χωρίς επίβλεψη μπορεί να πέσει από το ειδικό κάθισμα και να καταλήξει μέσα στο νερό της μπανιέρας», επισημαίνουν οι ειδικοί.

Να σημειωθεί ότι, μόνο στη Μ. Βρετανία περίπου 13 παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν από πνιγμό, ετησίως. Ο ένας στους τέσσερις θανάτους συμβαίνει στο μπάνιο.

Και για κάθε έναν θάνατο από πνιγμό, καταγράφονται οκτώ μη θανατηφόρα περιστατικά που απαιτούν εισαγωγή στο νοσοκομείο.

«Πολλοί γονείς χρησιμοποιούν τα καθίσματα μπάνιου όταν το παιδί είναι βρέφος ή και μέχρι τη νηπιακή ηλικία, αλλά λανθασμένα πιστεύουν ότι αυτό μπορεί από μόνο του να εγγυηθεί την ασφάλεια του. Αντ’ αυτού όμως μπορούν να γίνουν πραγματικές παγίδες θανάτου», σχολιάζει η Δρ Ιβον Ντόιλ.

Η αλήθεια είναι ότι τα βρέφη μπορούν να πνιγούν σε ελάχιστα εκατοστά νερό, γρήγορα και χωρίς να κάνουν τον παραμικρό θόρυβο. Δεν έχουν αίσθηση του κινδύνου, αλλά ούτε και την σωματική δύναμη για προσπαθήσουν να βγουν απ’ το νερό.

«Τα καθίσματα μπάνιου μπορεί μεν να είναι χρήσιμα βοηθήματα για τους γονείς με βρέφη και νήπια, αφού τους παρέχουν την ευκολία της στήριξης του σώματος του παιδιού. Όμως δημιουργούν ένα λανθασμένο αίσθημα ασφάλειας. Η απόσπαση της προσοχής από ένα τηλέφωνο που χτυπάει επίμονα, ή το κουδούνι της εξώπορτας, μπορεί να προκαλέσουν μια πραγματική τραγωδία. Και αυτό που μοιάζει να διαρκεί ελάχιστα δευτερόλεπτα μπορεί στην ουσία να είναι αρκετά λεπτά της ώρας, χρόνος αρκετός για να συμβεί ένας σοβαρός τραυματισμός ή ακόμα και θάνατος», σχολιάζει με νόημα ο Ντέιβιντ Γουόκερ από την Βασιλική Εταιρείας για την Πρόληψη των Ατυχημάτων.
health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: