Cocktail blog

Περισσότερα από επτά χρόνια διαρκούν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης διαρκούν τουλάχιστον επτά χρόνια στις περισσότερες γυναίκες, και όχι λιγότερο, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine.



Έως το 80% των γυναικών κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης βιώνουν, εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει καταστεί εφικτό να προσδιοριστεί η χρονική διάρκεια τους.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γουέικ Φόρεστ της Β. Καρολίνα, με επικεφαλής την Δρ Νάνσι Έιβις, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 1.450 γυναίκες, οι οποίες είχαν εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα τουλάχιστον έξι ημέρες κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Από την επεξεργασία των δεδομένων, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η μέση διάρκεια των συμπτωμάτων ήταν 7,4 χρόνια, ενώ μπορεί να κυμαίνονταν από τρία έως 14 χρόνια. Οι αφροαμερικανίδες εμφάνιζαν την μεγαλύτερη διάρκεια συμπτωμάτων, ενώ οι ασιατικής καταγωγής γυναίκες την μικρότερη. Οι φυλετικές αυτές διαφορές δεν έχουν ακόμη εξηγηθεί και μπορεί να οφείλονται στα διαφορετικά γονίδια, στη διαφορετική διατροφή κ.α.

Γενικά, μεγαλύτερη διάρκεια εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων εμφάνιζαν οι γυναίκες μικρότερης ηλικίας (όσο νωρίτερα εμφανίζονται τα συμπτώματα, τόσο περισσότερο διαρκούν), καθώς επίσης αυτές με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, μεγαλύτερο άγχος και κατάθλιψη.

Είναι ασαφές, σύμφωνα με τους επιστήμονες, σε ποιό βαθμό το άγχος και η κατάθλιψη αυξάνουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης ή συμβαίνει το αντίστροφο, δηλαδή προκαλούνται εξαιτίας τους.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι, όταν τα συμπτώματα εμφανίζονταν πριν καν σταματήσει η εμμηνορρυσία, τότε διαρκούσαν περισσότερο, σε σχέση με τις γυναίκες στις οποίες τα συμπτώματα έκαναν την εμφάνισή τους μετά την έναρξη της εμμηνόπαυσης. Όταν τα συμπτώματα εμφανίζονται αφότου η εμμηνορρυσία έχει σταματήσει τελείως, τότε αυτά διαρκούν 3,3 χρόνια κατά μέσο όρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, περίπου μία στις οκτώ γυναίκες εκδηλώνουν εξάψεις, ενώ ακόμη έχουν κανονική εμμηνορρυσία. Στα δύο τρίτα των γυναικών τα συμπτώματα εμφανίζονται, όταν η εμμηνορρυσία τους γίνει ακανόνιστη, αλλά δεν έχει ακόμη εξαφανιστεί.

Οι εξάψεις, που μπορεί να εμφανίζονται πολλές φορές κατά τη διάρκεια του 24ωρου, οφείλονται στην πτώση του επιπέδου των οιστρογόνων και φαίνεται να ρυθμίζονται από τον υποθάλαμο του εγκεφάλου. Οι γυναίκες με έντονες εξάψεις, σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιαγγειακά προβλήματα και οστεοπόρωση.

Υπενθυμίζεται, ότι μια πρόσφατη επιστημονική έρευνα συσχέτισε την θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης στην οποία υποβάλλονται αρκετές γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών. Τα αντισυλληπτικά, επίσης περιορίζουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως και τα ήπια αντικαταθλιπτικά. Αντίθετα, τα καυτερά φαγητά, ο καφές και το αλκοόλ εντείνουν τα συμπτώματα.
health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: