Cocktail blog

Λάθος άποψη για την υψηλή χοληστερόλη έχει η πλειοψηφία των ευρωπαίων

Η υψηλή χοληστερόλη αφορά το 44% των Ελλήνων, σύμφωνα με πρόσφατη ελληνική μελέτη. Ωστόσο, ένας στους δύο έχει άγνοιας της κατάστασής του. Και επιπλέον, οι γνώσεις μας αποδεικνύονται ελλιπείς τόσο ως προς τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία μας η υψηλή χοληστερόλη, όσο και στο πως μπορούμε να την μειώσουμε αποτελεσματικά.



Μελέτη που έγινε σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία), σε δείγμα 5.020 ανδρών και γυναικών, για λογαριασμό του Becel pro-activ, αποκάλυψε ότι, το μόνο που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα είναι κάτι «κακό».

Από την επεξεργασία των απαντήσεων των συμμετεχόντων οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων πιστεύει ότι, το άτομο με υψηλή χοληστερόλη είναι άνδρας, νωθρός, με παραπανίσια κιλά, κοιλίτσα, πάνω από 45 ετών, που καπνίζει και καταναλώνει πολύ αλκοόλ.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την έρευνα:
- 4 στους 5 πιστεύουν ότι υψηλή χοληστερόλη έχουν κυρίως οι υπέρβαροι ή οι παχύσαρκοι,
- «ύποπτοι» για υψηλή χοληστερίνη θεωρούνται και όσοι κάνουν καθιστική ζωή (74%) και δεν είναι σε φόρμα (65%),
- σχεδόν ένας στους δύο πιστεύει ότι η παρουσία υψηλής χοληστερόλης συνοδεύεται από συμπτώματα, όπως ταχυκαρδίες,
- μόνο 4 στους 10 ευρωπαίους γνωρίζουν τα επίπεδα χοληστερόλης τους, με το 39% να δηλώνουν ότι δεν ενδιαφέρονται γι’ αυτά, ενώ από αυτούς που έκαναν έλεγχο χοληστερόλη, το 52% είχαν αυξημένα επίπεδα,
- το 36% θεωρεί ότι η χοληστερόλη είναι κακό πράγμα,
- το 60% νομίζουν πως υψηλή χοληστερόλη έχουν κυρίως οι ηλικιωμένοι,
- περισσότεροι θεωρούν ότι η υψηλή χοληστερόλη εμφανίζεται κυρίως στους άντρες,
- το 83% επισημαίνουν σωστά πως ένας από τους πολλούς τρόπους διατήρησης φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης είναι ο περιορισμός των κορεσμένων λιπαρών,
- το 75% αναγνωρίζουν ότι η άσκηση συμβάλλει στη διαχείριση της χοληστερόλης,
- το 77% πιστεύουν ότι η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να μειωθεί αν τρώμε, περισσότερα φρούτα και λαχανικά,
- το 34% δεν θα άλλαζαν τρόπο ζωής και διατροφής ακόμη και αν μάθαιναν περισσότερα για τη χοληστερόλη,
- το 26% δεν θα δεχόντουσαν να στερηθούν αγαπημένα τους φαγητά και το 26% αντιπαθούν την άσκηση,
- γενικά, 6 στους 10 λένε ότι έχουν πρόβλημα να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής ,
- τέλος, το 47% δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν και τρόφιμα που μειώνουν τη χοληστερόλη.

Η αλήθεια

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η αληθινή πτυχή της υψηλής χοληστερόλης είναι τελείως διαφορετική. Όπως έδειξε και το πρόγραμμα τριών εβδομάδων του Becel pro-activ, που εφαρμόστηκε στη Σύμη και τη Βόνιτσα, υψηλή χοληστερόλη μπορούν να έχουν και νέοι, αδύνατοι και αθλητικοί άνθρωποι. Επίσης, η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για τον οργανισμό μας και μόνο η υψηλή LDL («κακή») αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.

Και παρά την αντίθεση άποψη, η υψηλή χοληστερίνη είναι στην πραγματικότητα μια βουβή απειλή, που δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα αλλά συνδέεται άμεσα με το 1/3 των περιστατικών στεφανιαίας νόσου (ισχαιμικής καρδιοπάθειας), παγκοσμίως.

Γι’ αυτό οι επιστήμονες τονίζουν ότι, η τακτική μέτρηση της χοληστερόλης είναι απαραίτητη ακόμα και για άτομα μικρότερης ηλικίας, αθλητές ή και όσους έχουν φυσιολογικό βάρος. Όταν η τιμή της ολικής χοληστερόλης είναι μικρότερη των 190mg/dl, η εξέταση επαναλαμβάνεται κάθε πέντε χρόνια. Οι τιμές από 190-240mg/dl επιβάλλουν ετήσια παρακολούθηση. Πάντοτε, όμως και ειδικά οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να συμβουλεύονται τον το γιατρό τους.

Πως να μειώσετε την LDL χοληστερόλη
Αν θέλετε να προστατεύσετε την υγείας και να μειώσετε τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, δεν έχετε παρά να κάνετε υγιεινή διατροφή, να γυμνάζεστε τακτικά, να μην καπνίζετε και να πίνετε αλκοόλ με μέτρο.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: