Cocktail blog

Γιατί οι άνδρες καταβροχθίζουν το φαγητό, ενώ οι γυναίκες το απολαμβάνουν

Θα έχετε φυσικά παρατηρήσει ότι, άνδρες και γυναίκες διαφέρουν πολύ στον τρόπο που τρώνε το φαγητό τους. Μια ομάδα ερευνητές από τη Νότια Κορέα δίνει απάντηση στο γιατί άνδρες και γυναίκες μασάνε διαφορετικά.



Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Physiology and Behaviour, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Σεμγιουνγκ μελέτησαν μια ομάδα 24 ανδρών και 24 γυναικών και με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού και ηλεκτροδίων που εφαρμόστηκαν στις γνάθους τους, κατέγραψαν το πρότυπο μάσησης, ενώ οι εθελοντές έτρωγαν μια μερίδα ρύζι (152 γραμ.).

Κατέγραψαν λεπτομερώς το μέγεθος κάθε μπουκιάς, τον συνολικό χρόνο μάσησης ανά μπουκιά, τον συνολικό αριθμό των κινήσεων των σιαγόνων και πόσο χρόνο χρειάστηκε το κάθε άτομο για να φάει το γεύμα του.

Οι ερευνητές παρατήρησαν τεράστιες διαφοροποιήσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών σε κάθε παράμετρο που μέτρησαν.

Συγκεκριμένα, οι άνδρες έτρωγαν μεγαλύτερες μπουκιές και ασκούσαν περισσότερη μασητική δύναμη, γεγονός που σημαίνει ότι κατανάλωναν το γεύμα τους γρηγορότερα από τις γυναίκες.

Αν και οι γυναίκες είχαν τον ίδιο μασητικό ρυθμό με τους άνδρες, μασούσαν κάθε μπουκιά περισσότερες φορές, επιβραδύνοντας τον συνολικό χρόνο που χρειάζονταν για να φάνε όλο το γεύμα τους.

Η κορεατική μελέτη έρχεται σε αντίθεση με μια προηγούμενη έρευνα του Οδοντιατρικού Πανεπιστημίου Νιππον της Ιαπωνίας, που δεν είχε εντοπίσει διαφορές στον τρόπο που τα δύο φύλα μασάνε τσίχλα.

Ωστόσο, η Κάρι Κουπερ, καθηγήτρια Οργανωτικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λανκαστερ, επισημαίνει ότι «όχι μόνο υπάρχουν διαφορές στον τρόπο μάσησης μεταξύ των δύο φύλων, αλλά και μεταξύ των διαφορετικών προσωπικοτήτων του ιδίου φύλου».

Οι άνθρωποι με προσωπικότητα τύπου Α (ανυπόμονοι, ανήσυχοι και υπερκινητικοί) τείνουν να τρώνε γρήγορα. Αντίθετα, οι χαρακτήρες τύπου Β (πιο χαλαροί, σκεπτόμενοι, προσεγγίζουν τις καταστάσεις σταδιακά), απολαμβάνουν κάθε μπουκιά του γεύματός τους.
health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: