Cocktail blog

Εγκυμοσύνη και αεροπλάνο: Οδηγίες για ασφαλείς πτήσεις

Νέες οδηγίες για τα αεροπορικά ταξίδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξέδωσε το Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων-Γυναικολόγων (RCOG) της Μ. Βρετανίας.



Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το ασφαλέστερο διάστημα για μια έγκυο είναι να κάνει αεροπορικά ταξίδια πριν την συμπλήρωση της 37ης εβδομάδας, αλλά αν κυοφορεί δίδυμα όχι αργότερα από τις 32 εβδομάδες.

Σύμφωνα με τις προηγούμενες κατευθυντήριες οδηγίες, οι γυναίκες με πολύδυμες κυήσεις μπορούσαν να ταξιδεύουμε με ασφάλεια μέχρι και την 34η εβδομάδα.

Η γνωμοδοτική επιτροπή σημειώνει ότι τα αεροπορικά ταξίδια δεν θεωρούνται επιβλαβή κατά τη διάρκεια μιας χαμηλού κινδύνου κύησης, αλλά οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι υπάρχουν πάντα ανεπιθύμητες ενέργειες. Γι’ αυτό συμβουλεύουν σε περίπτωση αεροπορικού ταξιδιού πριν την 28η εβδομάδα κύησης να έχουν πάντα μαζί τους κάποιες οδηγίες από τον θεράποντα ιατρό τους.

Αν και κάθε άνθρωπο που ταξιδεύει αεροπορικώς εκτίθεται σε μια ελαφρώς αυξημένη ακτινοβολία, και παρά τις ανησυχίες που διατυπώνονται κατά καιρούς, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα αεροπορικά ταξίδια σχετίζονται με τον κίνδυνο αποβολής, πρόωρου τοκετού ή πρόωρης ρήξης των υμένων.

Επίσης, η αλλαγή της ατμοσφαιρικής πίεσης και η μείωση του ποσοστού υγρασίας στην καμπίνα του αεροσκάφους δεν έχει φανεί να επηρεάζει αρνητικά την εξέλιξη της εγκυμοσύνης.

Η επιτροπή πάντως αναφέρει αναλυτικά και στις παρενέργειες που πιθανόν να εμφανιστούν στην επίτοκο, συνέπεια της πτήσης. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται, το οίδημα στα κάτω άκρα, λόγω κατακράτησης υγρών, προβλήματα στ’ αυτιά και τη μύτη λόγω των αλλαγών της ατμοσφαιρικής πίεσης και επιδείνωση της πρωινής ναυτίας των εγκύων.

Οι πολύωρες πτήσεις (άνω των τεσσάρων ωρών) μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης, συνεπεία θρόμβου στα κάτω άκρα.

Γι’ αυτό το Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων-Γυναικολόγων συστήνει τις εγκύους αλλά και στον γενικό πληθυσμό, κατά τη διάρκεια των πτήσεων να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια και να σηκώνονται από το κάθισμα ανά 30 λεπτά.

Η μείωση του αλκοόλ και της καφεΐνης καθώς και η χρήση ελαστικών καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης μπορούν να συντελέσουν στην πρόληψη των ανεπιθύμητων ενεργειών.

Στις νέες οδηγίες περιλαμβάνεται και σύσταση απαγόρευσης αεροπορικών ταξιδιών για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Όπως για παράδειγμα, όταν η γυναίκα διατρέχει αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού πριν την εκτιμώμενη ημερομηνία, πάσχει από δρεπανοκυτταρική αναιμία, έχει εκδηλώσει πρόσφατα κολπική αιμορραγία ή πάσχει από σοβαρή καρδιακή ή πνευμονική νόσο.

«Στην απόφαση να ταξιδέψουν αεροπορικών ή όχι, οι γυναίκες θα πρέπει να υπολογίζουν σε ποια εβδομάδα της κύησης θα είναι κατά τη διάρκεια της πτήσης, αν υπάρχουν διαθέσιμες δομές υγείας στον τόπο προορισμού και αν υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης προβλημάτων υγείας. Όλα αυτά θα πρέπει να τα συζητούν εκτενώς με τον θεράποντα γυναικολόγο ή την μαία τους», εξηγεί η πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Φιλιππα Μαρσντεν.
health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: