Cocktail blog

Η HSBC ζητεί συγγνώμη επειδή βοηθούσε τους πελάτες της να φοροδιαφεύγουν

Ολοσέλιδη επιστολή με την οποία ζητεί συγγνώμη για τις καταγγελίες ότι βοηθούσε τους πελάτες της να φοροδιαφεύγουν δημοσιεύει σήμερα Κυριακή η HSBC στις βρετανικές εφημερίδες.

Την ανοιχτή επιστολή, που δημοσιεύεται σε αρκετές εφημερίδες, υπογράφει ο εκτελεστικός διευθυντής της τράπεζας Στούαρτ Γκάλιβερ. Σε αυτή αναφέρεται ότι τα πρόσφατα δημοσιεύματα για τις παρελθούσες πρακτικές της τράπεζας ήταν μια "οδυνηρή εμπειρία" για τους πελάτες της, τους μετόχους και τους εργαζόμενους σε αυτή.

Η τράπεζα ισχυρίζεται ότι η μεγάλη πλειονότητα των 140 προσώπων που κατονομάζονται στις σχετικές καταγγελίες ως πελάτες του ελβετικού παραρτήματός της έχουν πάψει να είναι πελάτες της, κι ότι η τράπεζα έκτοτε έχει θεσπίσει πολύ αυστηρότερα κριτήρια ως προς το ποιούς δέχεται για πελάτες.

"Θα θέλαμε να καθησυχάσουμε και να αναφέρουμε κάποια γεγονότα που βρίσκονται πίσω από τις ιστορίες. Τα μμε έδωσαν έμφαση σε ιστορικά γεγονότα που δείχνουν ότι οι προδιαγραφές με τις οποίες λειτουργούμε σήμερα δεν είχαν τεθεί σε ισχύ εξ' ολοκλήρου στις ελβετικές δραστηριότητες μας οκτώ χρόνια πριν. Πρέπει να δείξουμε ότι αντιλαμβανόμαστε πως οι κοινωνίες που υπηρετούμε περιμένουν πολλά από εμάς. Για αυτό εκφράζουμε την ειλικρινή συγνώμη μας", σημειώνει.

"Δεν έχουμε απολύτως καμία διάθεση να συνεργαστούμε με πελάτες που φοροδιαφεύγουν ή που αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν στα πρότυπά μας για το οικονομικό έγκλημα", καταλήγει η επιστολή.

Ο αντίκτυπος από τις αποκαλύψεις ανάγκασαν τον πρώην επικεφαλής της τράπεζας Στίβεν Γκριν να παραιτηθεί χθες Σάββατο από τον οικονομικό οργανισμό TheCityUK.

Το 2008, ένας πρώην υπάλληλος της εταιρίας, ο Ερβέ Φαλτσιανί, απέσπασε δεδομένα από την τράπεζα τα οποία αποκάλυπταν ότι σειρά πελατών της HSBC διατηρούσε λογαριασμούς με χρήματα που δεν είχαν δηλωθεί στις χώρες τους.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης παραδέχτηκε παρατυπίες στο υποκατάστημά της στην Ελβετία έπειτα από τις αποκαλύψεις, ενώ στη Βρετανία, η Επιτροπή Δημοσίων Λογαριασμών της Βουλής των Κοινοτήτων θα διερευνήσει το σκάνδαλο κι έχει καλέσει τον πρόεδρο και εκτελεστικό διευθυντή της τράπεζας να καταθέσει στις 25 Φεβρουαρίου.skai.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: