Cocktail blog

Εγγραφα-φωτιά;Από το 2007 μέχρι το 2013 η εταιρεία "Ελλάκτωρ" «ρουφηξε» 6 δισεκατομμύρια ευρώ

Τουλάχιστον το 50% των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την περίδο 2007-2013 κατέληξε στις εταιρίες του ¨εθνικού εργολάβου¨Γ. Μπόμπολα με προκάλυμμα την ναυαρχίδα του ομίλου, την κατασκευαστική Ελλάκτωρ. Η αποκάλυψη αυτή δείχνει ότι σε μια περίοδο που η Ελλάδα δίνει καθημερινά την μάχη για να καλύψει τις δόσεις έναντι των δανειστών, το μεγάλο πάρτι που έχει στηθεί επι σειρά ετών πάνω στη χρηματοδότηση των έργων, καλά κρατεί και η μερίδα του λέοντος με διάφορες μεθοδεύσεις
καταλήγει κλασσικά στους ολιγάρχες της διαπλοκής. Δηλαδή στους αχόρταγους ¨νταβατζηδες¨ - κατά την έκφραση Καραμανλή – που βρέθηκαν παντού με δεκάδες εταιρίες και θυγατρικές, ώστε να μην αφήσουν παρά ορισμένα ... ψίχουλα σε μικρά επιχειρηματικά ψάρια.

Είναι δυνατόν μια εταιρεία να κατορθώνει να απορροφά σχεδόν το 50% του συνολικού πακέτου που διατέθηκε στον τομέα δραστηριοποίησής της μέσα σε έξι χρόνια; Και όμως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του περιοδικού Hot Doc είναι.  Σύμφωνα με έγγραφα-φωτιά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, από το 2007 μέχρι το 2013 η εταιρεία "Ελλάκτωρ" «ρουφηξε» 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο "εθνικός εργολάβος" ο κ. Μπόμπολας με κινήσεις στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, έχοντας δικούς του ανθρώπους σε όλα τα καίρια σημεία όπου λαμβάνονταν οι αποφάσεις, φέρεται να τα έχει... σαρώσει όλα, κερδίζοντας συμβάσεις αναθέσεων, παραχωρήσεις κλπ,  που  φούσκωναν τα κέρδη του ομίλου χωρίς να συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Παρεμβάσεις δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής από πλευράς εισαγγελικών αρχών, ούτε από τους ελεγκτικούς μηχανισμοίύςτης Ευρωπαϊκής Ενωση. Θα ασχοληθούν αναγκαστικά, αν δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία που ανακαλύπτουν υπουργοί και στελέχη της νέας κυβέρνησης, ανοίγοντας καθημερινά νέους φακέλους διαπλοκής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τα 20,4 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ που αντιστοιχούσαν στην Ελλάδα για την επταετία 2007-2013, αποσκοπούσαν σε επενδύσεις, αειφόρο ανάπτυξη στην περιφέρεια κι άλλες θετικές επεμβάσεις στην οικονομία. Κι όμως στην Ελλάδα της κρίσης, σχεδόν τα μισά από αυτά τα χρήματα απορροφήθηκαν από τους «εθνικούς εργολάβους» για να κατασκευαστούν αμφιβόλου αναγκαιότητας έργα, με φουσκωμένους προϋπολογισμούς και κόστη εξωπραγματικά.

Οι τρεις μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι (Ελλάκτωρ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και J&P Αβαξ), εξασφάλισαν δισεκατομμύρια κοινοτικών κονδυλίων μέσω δικτύων θυγατρικών, δημιουργώντας  -σύμφωνα με το ρεπορτάζ- ένα συγκεκαλυμμένο ολιγοπώλιο το οποίο στέρησε πολύτιμους πόρους από την υπόλοιπη αγορά που διαλυόταν εν μέσω μνημονίων.

Πέρα από τα 10 δισεκατομμύρια, περίπου το μισό ΕΣΠΑ - που μοιράστηκαν οι τρεις μεγάλοι όμιλοι, δεκάδες εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν σε εταιρείες συμβούλων, δημοσκοπικές και διαφημιστικές εταιρείες, για έργα δηλαδή που δεν προωθούν την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, αλλά δημιούργησαν και αναπαρήγαγαν τη φούσκα των άυλων υπηρεσιών, την οποία πληρώνουμε σήμερα.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα κονδύλια του ΕΣΠΑ θα δίνονταν για επενδύσεις στον παραγωγικό τομέα της οικονομίας, για αύξηση παραγωγικότητας και επιχειρηματικότητας, για αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, για ενίσχυση της έρευνας και της τεχνολογίας, για την προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης, για τη βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων πολιτικών, την ελκυστικότητα της ελληνικής περιφέρειας και έργα υποδομών.

Οι κυβερνήσεις Καραμανλή και Παπανδρέου που κυρίως χειρίστηκαν το εν λόγω πρόγραμμα, "μετέφρασαν" αυτή την Οδηγία κατά το δοκούν κι έδωσαν 12,9 από τα 20,4 δισ. για κατασκευαστικά έργα.

Από το κονδύλι των 12,9 δις ευρώ, οι μικρές κατασκευαστικές εταιρείες πήραν μόνο 441 εκατ. ευρώ (μόλις το 3,4%), ενώ οι τρεις προαναφερόμενοι εθνικοί εργολάβοι φέρονται να απορρόφησαν 9.5 δις ευρώ... Δηλαδή το 50% του συνολικού ΕΣΠΑ και το 90% των κατασκευαστικών έργων!

Δεν υπάρχουν σχόλια: