Οι καλοί τρόποι σερβιρίσματος κρασιού

Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε με ποια σειρά πρέπει να σερβίρεται κάθε κρασί, ποιοι είναι οι καλοί τρόποι σερβιρίσματος και πώς να ανοίγετε και να σερβίρετε το κρασί στη διάρκεια του δείπνου.

Ποιο κρασί να βγάλω πρώτα και τι ποσότητα να ρίξω στο ποτήρι;
Πρώτα τα αφρώδη!
Ο αφρώδης οίνος σερβίρεται πρώτος, αντί για κοκτέιλ, μόλις οι καλεσμένοι σας καθίσουν στο τραπέζι. Καλό είναι να σερβίρετε πρώτα τον αφρώδη οίνο και μετά ένα κοκτέιλ. Δεν είναι λάθος να συνεχίσετε να πίνετε αφρώδη κρασιά σε όλο το γεύμα αλλά συνηθίζεται να αλλάζουμε σε ήσυχο κρασί, όταν έρχεται το φαγητό. Επιλέξτε την ασφαλή επιλογή αν θέλετε να περάσετε απαρατήρητοι. Αλλά αν θέλετε να εντυπωσιάσετε, ψάξτε να βρείτε μια καλή σαμπάνια για να συνοδεύσετε τη μπριζόλα στο γεύμα…
90 με 120 ml ανά ποτήρι
Ένα συνηθισμένο ποτήρι κρασιού γεμίζει με 180 περίπου ml αλλά η σωστή ποσότητα σερβιρίσματος είναι το μισό από αυτό. Δυο είναι οι λόγοι: Πρώτον, δεν χρειάζεται να παραγεμίζετε το ποτήρι του καθένα. Μπορεί εσείς να είστε δυνατοί πότες αλλά η πεθερά σας όχι. Επίσης, αν γεμίζετε τα ποτήρια κρασιού μέχρι πάνω, σε μια συγκέντρωση περισσοτέρων από πέντε ανθρώπων θα σας τελειώσει μπουκάλι πριν πάτε να σερβίρετε τον 6ο!
Πρώτα λευκό, μετά κόκκινο, μετά γλυκό κρασί… χρειάζεται προσπάθεια για να μην το τουιταρεις!
Ένα σοβαρό δείπνο ή γεύμα με κρασί ξεκινάει με ελαφριά λευκά κρασιά, πάει σε λευκά με πιο γεμάτο σώμα, σε ροζέ, σε ελαφριά κόκκινα, σε κόκκινα με υψηλές τανίνες και καταλήγει με επιδόρπιους οίνους. Αν αποφασίσετε να βγάλετε όλα τα κρασιά που αναφέραμε παραπάνω, θα καταναλώσετε σχεδόν ένα μπουκάλι κρασί, έστω κι αν σερβίρετε μερίδες των 90 ml. Σας ακούγεται διασκεδαστικό; Προσπαθήστε τότε να διοργανώσετε ένα τέτοιο γεύμα μόνοι σας.. Α, και αν είστε ευγενικοί, δεν θα πρέπει να βγάλετε το τηλέφωνό σας για να τραβήξετε φωτογραφίες. Αλλά αν είστε σαν εμένα, θα έχετε πάντα ένα iPad εύχρηστο!
Πρώτα οι κυρίες
Ξεκινήστε το σερβίρισμα με την γιαγιά σας και τελειώστε με την μικρότερη ανιψιά σας. Μετά σερβίρετε τους άντρες από τους γηραιότερους στους μεγαλύτερους. Περπατήστε δεξιόστροφα γύρω από το τραπέζι για να εξυπηρετήσετε τους καλεσμένους σας έως ότου ζαλιστείτε. Οι κυρίες σερβίρονται πρώτες γιατί είναι συνήθως αυτές που τελειώνουν το γεύμα πρώτες.
Ρωτήστε πριν σερβίρετε τον εαυτό σας
Κάθε φορά που θέλετε να ξαναγεμίσετε το ποτήρι σας, ρωτήστε ευγενικά το διπλανό σας αν θέλει κι αυτός. Μην σας απασχολούν οι συνδαιτήμονες που κάθονται μακριά σας εκτός κι αν ενδιαφερθούν αυτοί. Αν συμβεί αυτό, σηκωθείτε από τη θέση σας και σερβίρετε πρώτα αυτούς και μετά εσάς. Αν το κάνετε κι αυτό σας αξίζει μετάλλιο ανδρείας!
Ο κανόνας της τελευταίας μπουκιάς
Όπως και με το φαγητό, αν στο μπουκάλι υπάρχει μια τελευταία μερίδα κρασί που την θες πολύ, πριν την πάρεις πρέπει να ρωτήσεις. Δοκίμασε μια ερώτηση σαν αυτή: «Θέλει κανείς να μοιραστεί το κρασί που έμεινε μαζί μου;» Το πιο πιθανό είναι ότι οι καλεσμένοι σας θα έχουν καλούς τρόπους και θα επιμείνουν ότι δεν θέλουν. Έτσι θα είστε και ευγενικός και κερδισμένος.
Άνοιγμα και σερβίρισμα κρασιού στο τραπέζι
Μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια στο κόσμο δεν ανοίγουν πάνω στο στο τραπέζι το κρασί. Έχουν ένα βοηθητικό τραπεζάκι για να κάνουν αυτή την άβολη δουλειά. Εσείς μπορείτε να μιμηθείτε αυτή την τεχνική ανοίγοντας τα μπουκάλια κρασιού πριν το δείπνο.

Πόσα κρασιά να σερβίρω στο γεύμα;
Ο συνηθισμένος κανόνας ορίζει ότι κάθε καλεσμένος πρέπει να πιεί σχεδόν μια φιάλη κρασί κατά τη διάρκεια ενός σωστού γεύματος. Όμως είναι κι άλλα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας. Αν για παράδειγμα το τραπέζι είναι μακρόστενο, πρέπει να φροντίσετε ώστε όλοι να έχουν σε κοντινή απόσταση μια φιάλη κρασί, ώστε να πίνουν εύκολα.

Πως πρέπει να ανοίξω ένα μπουκάλι κρασί;
Παρακολουθήστε βίντεο στο Youtube για να εξασκήσετε τη τεχνική σας. Θα ανακαλύψετε ότι ακόμα και ένα εκρηκτικό μπουκάλι σαμπάνιας είναι πανεύκολο να ανοίξει με το σωστό χειρισμό.
Το άνοιγμα του κρασιού είναι μια μπελαλίδικη δουλειά που πρέπει όμως να γίνει.
Οι περισσότεροι στο κόσμο του κρασιού συστήνουν την τοποθέτηση του κρασιού σε καράφα (decanting), ειδικά αν πρόκειται για κόκκινα με γεμάτο σώμα. Μάθετε πώς να κάνετε τη μετάγγιση από το μπουκάλι στη κανάτα.www.krasiagr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: