Cocktail blog

Πως να φτιάξεις βασική ζύμη για πίτσα

Ακολούθησε τα βήματα με προσοχή και να είσαι σίγουρη ότι το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει. Τα σχέδια θα σε βοηθήσουν!



ΥΛΙΚΑ

15 γρ. νωπή μαγιά

150 ml νερό χλιαρό

250/300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Αλάτι 1 κ.γ.

Χρόνος Προετοιμασίας: 1 ώρα και 30 λεπτά

Βαθμός Δυσκολίας: Μέτρια

Άτομα: 2

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τα συγκεκριμένα υλικά είναι για 350 γρ ζυμάρι πίτσας και είναι αρκετό για μια στρογγυλή πίτσα 8 για 1 ή άτομα. Αν θέλουμε ζυμάρι για 2 πίτσες διπλασιάζουμε τα υλικά και ούτο καθ εξής.

Βήμα 1ο – Προετοιμάζουμε τη μαγιά
Ο εξοπλισμός που θα χρειαστούμε είναι ένα μπολ και μια ξύλινη κουτάλα.

Βάζουμε τη μαγιά στο μπολ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το μισό από το νερό που έχουμε στα υλικά της συνταγής. Ανακατεύουμε προσεχτικά με την ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει η μαγιά και αφήνουμε το μπολ στην άκρη για 10 – 15 λεπτά. Θα σχηματιστεί αφρός στην επιφάνεια του μπολ, έτσι θα χρειαστεί να ανακατέψουμε ξανά πριν χρησιμοποιήσουμε το μείγμα για να φτιάξουμε τη ζύμη.

Βήμα 2ο – Αναμιγνύουμε τα υλικά για τη ζύμη

Ο εξοπλισμός που θα χρειαστούμε είναι ένα μεγάλο μπολ και μια ξύλινη κουτάλα.

Τοποθετούμε το αλεύρι μέσα στο μπολ και πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι. Σχηματίζουμε με την ξύλινη κουτάλα μια λακουβίτσα στο αλεύρι και εκεί ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς,  το υπόλοιπο  και ότι άλλο υλικό έχουμε στη λίστα της συνταγής μας.

Tip: Μην βάλετε αμέσως όλο το αλεύρι. Κρατήστε λίγο στην άκρη και προσθέστε το σιγά – σιγά μόνο αν είναι απαραίτητο. Μερικά αλεύρια απαιτούν περισσότερο νερό και άλλα λιγότερο.

Βήμα 3ο – Προετοιμάζουμε τον πάγκο εργασίας και μεταφέρουμε τη ζύμη.
Καθαρίζουμε τον πάγκο μας και προσέχουμε να είναι εντελώς στεγνός. Πασπαλίζουμε επάνω λίγο αλεύρι. ΠΡΟΣΟΧΗ: Συνήθως

στις συνταγές δεν αναγράφεται η ποσότητα του αλευριού που χρειαζόμαστε ώστε να αλευρώσουμε τον πάγκο εργασίας, για αυτό υπολογίζουμε πάντα να έχουμε λίγο παραπάνω αλεύρι, περίπου 60 γρ.  Μεταφέρουμε με τα χέρια μας τη ζύμη επάνω στον πάγκο. Αγκαλιάζουμε τη ζύμη με τις παλάμες μας και σχηματίζουμε μια συμπαγή μάζα.

Tip: Προσπαθούμε να μην πασπαλίσουμε τον πάγκο μας, με πολύ περισσότερο αλεύρι από αυτό που χρειαζόμαστε, γιατί τότε η ζύμη μας θα

γίνει ποιο «ξερή» από όσο χρειάζεται και θα χαλάσει την υφή του ζυμαριού.

Βήμα 4 & 5. – Ζυμώνουμε το ζυμάρι

Πιέζουμε τη ζύμη προς τα κάτω , ώστε να απλωθεί λίγο. Παίρνουμε το μέρος της ζύμης που είναι ποιο μακριά από το σώμα μας, τη διπλώνουμε προς το μέρος μας και μετά την ανοίγουμε και πάλι σπρώχνοντας με την παλάμη μας προς την αντίθετη κατεύθυνση ώστε να απλωθεί και πάλι. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία διπλώματος και απλώματος της ζύμης με αργές και απαλές κινήσεις για περίπου 7-8 λεπτά.
Όταν πλέον η ζύμη είναι «σταθερή» και δεν κολλάει πλέον στα χέρια σας ή στον πάγκο εργασίας, τη σηκώνουμε  και την πετάμε με δύναμη πάνω στο πάγκο εργασίας. Αυτό το επαναλαμβάνουμε για 2-3 φορές.  Αυτό θα αναπτύξει τη γλουτένη που περιέχει. Όταν θα έχουμε ολοκληρώσει η ζύμη θα πρέπει να είναι λεία και ελαστική. Θα καταλάβουμε ότι η ζύμη μας είναι έτοιμη, όταν βλέπουμε φυσαλίδες αέρα εγκλωβισμένες μέσα στο ζυμάρι, αλλά και όταν την ανοίγουμε με την παλάμη μας  να είναι σαν να ξεκολλάει από τον πάγκο για να μαζεύεται πάλι πίσω.

Βήμα 6ο – Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει
Αφού έχουμε ολοκληρώσει με το ζύμωμα, τοποθετούμε τη ζύμη μας σε ένα μεγάλο καθαρό μπολ και το σκεπάζουμε με μια

πετσέτα σε ένα ζεστό σημείο ώστε να φουσκώσει.  Σε πολλές από τις συνταγές που θα βρούμε στο Cookbox, είναι απαραίτητο ή ζύμη να χρειαστεί να φουσκώσει και για δεύτερη φορά.

Για να είμαστε σίγουροι ότι η ζύμη έχει φουσκώσει όσο πρέπει, μπορούμε να τη ζουλήξουμε με το δάχτυλο μας και αν η

λακουβίτσα που έχει σχηματιστεί παραμένει, τότε έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Μην ξεχνάτε ότι η μαγιά είναι ζωντανό συστατικό και επηρεάζεται από τον αέρα, τη θερμοκρασία και την υγρασία. Έτσι δεν μπορούμε να καθορίσουμε ακριβώς το χρόνο που απαιτείται  μιας και μερικές μέρες μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο και άλλες πάλι λιγότερο.
Όταν το ζυμάρι έχει φουσκώσει, ζυμώνουμε για 1 λεπτό πάνω στο πάγκο εργασίας που έχουμε αλευρώσει ελαφρά.  Στην περίπτωση που φτιάχνουμε παραπάνω από μια πίτσες τότε χωρίζουμε το ζυμάρι σε ίσα μέρη, σύμφωνα με το πόσες πίτσες θέλουμε να φτιάξουμε.

Με τα χέρια μας πλάθουμε το κάθε κομμάτι ζύμης σε μπάλα και στη συνέχεια την πιέζουμε με την παλάμη μας ώστε να γίνει επίπεδη. Με τα χέρια μας ή με ένα πλάστη, δίνουμε στρογγυλό σχήμα στο ζυμάρι μας.

Κάνουμε το ζυμάρι μας όσο παχύ η λεπτό θέλουμε, αυτό είναι κάτι που εξαρτάται αποκλειστικά από τις προτιμήσεις μας.

Καλό είναι τις πρώτες φορές να ανοίξουμε τη ζύμη με πλάστη και μετά από λίγο καιρό που θα έχουμε εξοικειωθεί να την ανοίγουμε με τα χέρια.
Ωστόσο το τελείωμα θα το κάνουμε με τα χέρια, μιας και πρέπει να δημιουργήσουμε στην περίμετρο του σχηματισμένου ζυμαριού, ένα χείλος, ώστε η σάλτσα η τα τυριά να μην ξεχειλίζουν κατά τη διάρκεια του ψησίματος.msn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: