Cocktail blog

Smartphones που αναγνωρίζουν πρόσωπα

Επανάσταση στις κάμερες των κινητών σκοπεύει να φέρει ηQualcomm,προικίζοντας ταsmartphonesπου έχουν εισχωρήσει σε κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής με τη δυνατότητα να αναγνωρίζουν πρόσωπα, αλλά και άλλες εικόνες- όπως για παράδειγμα ένα τοπίο μιας πόλης, ένα ζώο κ.α.



 Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα τουMIT Technology Review,η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το λογισμικό θα διατεθεί με την επόμενη «γενιά»chipτης για φορητές συσκευές.H Qualcommαποκαλεί την εν λόγω τεχνολογίαZerothκαι θεωρεί ότι θα καταστήσει πιο κοινή τη χρήση τουmachine learningσε φορητές συσκευές. Πέρα από την επεξεργασία εικόνων, το λογισμικό αυτό είναι ειδικά σχεδιασμένο έτσι ώστε να επιτρέπει στα τηλέφωνα να αναγνωρίζουν ομιλία ή άλλους ήχους, ή να αντιλαμβάνονται «μοτίβα» δραστηριότητας μέσω των αισθητήρων.

 Ειδικότερα, η τεχνολογία χρησιμοποιεί μεθόδουςdeep learning,που έχουν ανοίξει νέους ορίζοντες στην αναγνώριση ομιλίας και αντικειμένων, καθώς και άλλες δυνατότητες (όπως την αυτοεκπαίδευση προγραμμάτων πάνω σε ηλεκτρονικά παιχνίδια). Το λογισμικόdeep learningβασίζεται ελαφρώς σε κάποια χαρακτηριστικά του ανθρώπινου εγκεφάλου: μπορεί να εκπαιδευτεί πάνω στην αναγνώριση συγκεκριμένων αντικειμένων σε εικόνες μέσω της επεξεργασίας φωτογραφιών σε ένα δίκτυο τεχνητών «νευρώνων» τοποθετημένων σε ιεραρχικά στρώματα.

 Ο Τιμ Λέλαντ, αντιπρόεδροςproduct managementτηςQualcomm,αναφέρει ότι η εταιρεία σχεδιάζει συνεργασίες για την ανάπτυξη εφαρμογών που θα αξιοποιούν τις νέες αυτές δυνατότητες. Δεν διευκρίνισε ακριβώς με τι θα έχουν να κάνουν αυτές οι εφαρμογές, ωστόσο οι επιδείξεις μέχρι τώρα έχουν επικεντρωθεί κυρίως στις εφαρμογές για κάμερες.

 Το λογισμικόZerothαναπτύσσεται για να λανσαριστεί μαζί με τον επεξεργαστήSnapdragon 820,που θα εισέλθει σε παραγωγή αργότερα μέσα στο έτος. Ο επεξεργαστής και τοsoftwareστοχεύουν κυρίως σε κατασκευαστέςdronesκαι ρομπότ. Μία από τις πρώτες εφαρμογές τουZeroth,κατά τον Λέλαντ, θα έχει να κάνει με την εξοικονόμηση μπαταρίας μέσω της παρακολούθησης και προσαρμογής στους τρόπους που ένας χρήστης χρησιμοποιεί το κινητό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: