Μπαταρία αλουμινίου από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ επαναφορτίζεται πλήρως μέσα σε 1 λεπτό

Μέσα στο 2014 είδαμε αρκετές ελπιδοφόρες έρευνες για εξέλιξη των μπαταριών λιθίου που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στις ηλεκτρονικές συσκευές, αλλά αυτή τη φορά οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ στρέφονται σε διαφορετικού τύπου μπαταρία με εντυπωσιακές επιδόσεις και εξάλειψη του κινδύνου ανάφλεξης.

Συγκεκριμένα, η ομάδα του καθηγητή Hongjie Dai έχει δημιουργήσει μια μπαταρία αλουμινίου (ηλεκτρόδιο ανόδου από αλουμίνιο, ηλεκτρόδιο καθόδου από γραφίτη, ιονισμένος υγρός ηλεκτρολύτης και εύκαμπτο πολυμερές περίβλημα) που μπορεί να επαναφορτιστεί πλήρως μέσα σε μόλις 1 λεπτό, ενώ έχει διάρκεια ζωής για 7500 κύκλους φόρτισης χωρίς απώλειες στην χωρητικότητα της (οι μπαταρίες ιόντων λιθίου έχουν κατά μέσο όρο το 1000)!
Η κατασκευή της είναι σημαντικά οικονομικότερη επειδή το αλουμίνιο είναι φθηνότερο από το λίθιο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πληθώρα συσκευών, λόγω των εύκαμπτων υλικών της (αναδιπλώνεται, λυγίζει). Το μοναδικό (αλλά σημαντικό) πρόβλημα των ερευνητών είναι η τάση, καθώς δεν μπορούν να φτάσουν τα επίπεδα των ιόντων λιθίου. Παρόλα αυτά, υπολογίζουν ότι με βελτιώσεις του υλικού της καθόδου θα καταφέρουν να ξεπεράσουν και αυτόν τον σκόπελο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: