Cocktail blog

Ένα κράνος σχεδόν βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας,στον εξοπλισμο των μαχητικών αεροσκαφών F-35

Ένα κράνος σχεδόν βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας, θα αποτελεί πλέον μέρος του εξοπλισμού των μαχητικών αεροσκαφών F-35, κάνοντας τα δερμάτινα κράνη και τα προστατευτικά γυαλιά να αποτελούν για τους πιλότους μια μακρινή ανάμνηση, όπως μας πληροφορεί δημοσίευμα της Fox News.Η στρατιωτική στήλη Arsenal της Washinghton Post, αναφέρει πως με το νέο κράνος, οι πιλότοι του πιο πολυέξοδου
στρατιωτικού αεροπλάνου που κατασκευάστηκε ποτέ, θα έχουν την δυνατότητα να ‘βλέπουν’ μέσα από το δάπεδο του αεροπλάνου το έδαφος, καθώς πετούν σε μεγάλα υψόμετρα με ταχύτητες που σπάζουν την ταχύτητα του ήχου.

Στην εξωτερική επιφάνεια του αεροσκάφους έχουν τοποθετηθεί έξι κάμερες, οι οποίες παρέχουν πληροφορίες ανάλογα με τις κινήσεις του κεφαλιού του πιλότου. Ένας εκπαιδευόμενος στο σύστημα πιλότος, δήλωσε στην Post, πως μέσα από τα αυτά τα ‘μάτια’, ουσιαστικά κάποιος μπορεί να αντιληφθεί τον κόσμο όπως ακριβώς τον ‘βλέπει’ το τζετ.

Όσο για τους προγραμματιστές του συστήματος, δηλώνουν σύμφωνα με το δημοσίευμα πως η εικόνα που εξασφαλίζει το κράνος στους πιλότους του μαχητικού, τους προσφέρει αξεπέραστα πλεονεκτήματα. Η προσωπίδα του κράνους δεν παρέχει μόνο μια απλή προστασία των ματιών του χειριστή, αλλά παράλληλα είναι σε θέση να ενημερώνει για την κατάσταση του τζετ. Παραδείγματα πληροφοριών με τις οποίες τροφοδοτεί τον πιλότο είναι η διαθεσιμότητα των καυσίμων, το υψόμετρο της πτήσης, αλλά εξασφαλίζει και λειτουργίες όπως η νυχτερινή όραση.

Σύμφωνα με την Post, το Πεντάγωνο ζήτησε από μια εταιρία για να δημιουργήσει ένα επιπλέον κράνος, για την κάλυψη περαιτέρω αναγκών. Ωστόσο, οι πιλότοι φέρονται τελικά να πετούν με το μοντέλο που σχεδιάστηκε από την Rockwell Collins.

Η εταιρία σε δήλωσή της είπε ότι το σύστημα παρέχει μια απαράμιλλη εικόνα της περιρρέουσας κατάστασης, καθώς ενσωματώνει επαναστατική τεχνολογία, με λειτουργίες μείωσης του θορύβου, δόνησης του πιλότου και βιντεοσκόπησης.

Ο Αντιπτέραρχος Chris Bogdan, σύμβουλος του προγράμματος, με δηλώσεις του αναφέρθηκε στην διαρκή προσπάθεια δοκιμής και ελέγχου του συστήματος και στην πρόθεση διόρθωσης των τυχών προβλημάτων που θα εμφανιστούν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα πρώτα σχόλια από τους πιλότους που δοκίμασαν το κράνος είναι θετικά, αφού θεωρείται ότι βελτιώνει την κατάσταση, αν και έχουν καταγραφεί μερικές αναφορές σε σχέση με το λογισμικό του.

Το F-35 είναι το πιο δαπανηρό εξοπλιστικό πρόγραμμα του Πενταγώνου, με εκτιμώμενο κόστος περίπου 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη κριτική σε βάρος του. Το πρόγραμμα ωστόσο, προορίζεται να αντικαταστήσει πολλά από τα αεροσκάφη των ΗΠΑ και των συμμαχικών χωρών.

Πρόκειται για ένα κορυφαίο τεχνολογικά μαχητικό αεροσκάφος, με εξαιρετικά προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα και ευελιξία. Έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 2006, ενώ μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει πολλά μοντέλα του. Ανταγωνιστικές χώρες των ΗΠΑ εργάζονται για την κατασκευή παρόμοιων ή και ανώτερων αεροσκαφών, γεγονός που δεν αφήνει πολλά περιθώρια στο Πεντάγωνο. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από την δήλωση του Michael Donley, Γραμματέα της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ο οποίος είπε: «Με απλά λόγια, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο πρόγραμμα F-35. Πρέπει να πετύχει"

Δεν υπάρχουν σχόλια: