Cocktail blog

Η Microsoft πατεντάρει το "Multi-OS booting". Το Android σε συσκευές Windows Phone και πολλά άλλα

Η Microsoft κατοχύρωσε πρόσφατα μια φαινομενικά σημαντική ευρεσιτεχνία που έχει σχέση με τον τρόπο που τρέχουν λειτουργικά συστήματα σε φορητές συσκευές.Πολλοί βιάστηκαν να υποθέσουν ότι η εταιρεία κατοχύρωσε την διπλή εκκίνηση για τα Android και Windows Phone στην ίδια συσκευή, αλλά αυτή η προσέγγιση είναι ιδιαίτερα απλοϊκή και δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα.



Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες με αριθμό 9003173 κατοχυρώθηκε από την Microsoft πριν από λίγες ημέρες, με τον τίτλο "Multi-OS Boot via mobile device”, δηλαδή εκκίνηση πολλαπλών λειτουργικών συστημάτων μέσω φορητής συσκευής. Με αυτόν τον τίτλο καθώς και σε μία πολυσέλιδη αναφορά, η Microsoft περιγράφει έναν τρόπο για την χρήση πολλαπλών λειτουργικών συστημάτων για την παροχή διαφορετικών λειτουργιών σε κινητές συσκευές. Αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κατοχύρωσε την… διπλή εκκίνηση Android και Windows Phone που πολλοί έσπευσαν να αναφέρουν.

Αυτό που στην πραγματικότητα περιγράφεται, είναι ότι επιτρέπει την επιλογή ενός λειτουργικού συστήματος από ένα άλλο για την εκτέλεση συγκεκριμένων λειτουργιών. Για παράδειγμα, η Microsoft θα μπορούσε να εγκαταστήσει σε μία φορητή συσκευή το πλήρες λειτουργικό σύστημα Windows, καθώς και μία πολύ πιο ελαφριά έκδοση, απαλλαγμένη από αρκετά και περισσότερο βαριά χαρακτηριστικά για την εκτέλεση ορισμένων λειτουργιών. Έτσι, αντί να χρειάζεται να εκκινήσει και να φορτώσει η πλήρη έκδοση των Windows, ένας χρήστης θα μπορούσε για παράδειγμα να πραγματοποιήσει μία επείγουσα κλήση, χωρίς να χρειάζεται να περιμένει για να φορτώσει πλήρως το λειτουργικό σύστημα.
Το ίδιο μπορεί να γίνει και αν θελήσει να εκκινήσει την κάμερα. Χάρη στον νέο αυτό bootloader, θα μπορούσε να φορτώνει ένα τμήμα του OS λοιπόν, ανάλογα τις ιδιαίτερες ανάγκες του χρήστη ενώ κάτι τέτοιο θα μπορούσε να χρησιμεύσει και σε επιχειρησιακά περιβάλλοντα όπου απαιτείται υψηλή ασφάλεια. Σε αυτό το σημείο ωστόσο μπορεί να γίνει και κάτι ακόμα. Η συσκευή, θα επιτρέπει την εναλλαγή μεταξύ λειτουργικών συστημάτων ή την φόρτωση συγκεκριμένων τμημάτων ενός λειτουργικού συστήματος με βάση παράγοντες όπως την τοποθεσία, την ημερομηνία και ώρα, τον ενεργό χρήστη κ.α. Ο χρήστης επίσης θα μπορούσε να ενεργοποιεί ή απενεργοποιεί χειροκίνητα τμήματα του λειτουργικού συστήματος –όπως περίπου λειτουργεί το Kids Corner στα Windows Phone.

Τι σχέση θα μπορούσαν να έχουν όλα τα παραπάνω όμως και με το Android; Η δυνατότητα Dual-Boot του Android με τα Windows σε φορητές συσκευές, δεν είναι κάτι το καινούριο, και δεν χρειαζόταν και να κατοχυρώσει πατέντα. Η δυνατότητα ωστόσο εκκίνησης εφαρμογών Android, σε συσκευές που τρέχουν Windows είναι κάτι άλλο. Αυτό σημαίνει ότι ένας χρήστης δεν θα χρειαζόταν “πραγματικά” να φορτώσει το λειτουργικό σύστημα Android σε μία συσκευή Windows, παρά οι ίδιες οι εφαρμογές θα “λένε” στο κινητό ότι χρειάζεται να φορτώσει ένα συγκεκριμένο τμήμα ενός λειτουργικού συστήματος και εκείνο θα το φορτώνει.insomnia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: