Σε 20 χρόνια ερχονται οι... εξωγήινοι;Δεν είμαστε μακριά από την ανακάλυψη εξωγήϊνης ζωής υποστηρίζει η NASA

Σύμφωνα με την NASA, δεν είμαστε και πολύ μακριά από την ανακάλυψη εξωγήϊνης ζωής, είτε πρόκειται για απλής μορφής βακτήρια, είτε για πολυσύνθετες μορφές ζωής.Σε ένα πάνελ που η συζήτηση αφορούσε στις έρευνες της Εθνικής Διαστημικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ για εξωγήινη ζωή και για κατοικήσιμους κόσμους, η
επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας της NASA, Ellen Stofan, δήλωσε: “Νομίζω ότι θα έχουμε ισχυρές ενδείξεις για εξωγήινη ζωή μέσα στην επόμενη δεκαετία, και νομίζω ότι μέσα στα επόμενα 20 με 30 χρόνια θα έχουμε οριστικά και τα στοιχεία που θα το αποδεικνύουν” και συμπλήρωσε:
“Ξέρουμε που να ψάξουμε. Γνωρίζουμε πώς να ψάξουμε. Στις περισσότερες περιπτώσεις έχουμε την τεχνολογία, και είμαστε καθοδόν για να την εφαρμόσουμε και για αυτό πιστεύω ότι σίγουρα βρισκόμαστε στον (σωστό) δρόμο”.

Ο πρώην αστροναύτης John Grunsfeld, αναπληρωτής διοικητής της Διεύθυνσης Επιστημονικών Ερευνών της NASA ουσιαστικά υποστήριξε την άποψη της Ellen Stofan, δηλώνοντας: “Πιστεύω πως είμαστε μία γενιά μακριά (για να βρεθεί ζωή) στο ηλιακό μας σύστημα, είτε βρίσκεται σε κάποιο φεγγάρι, είτε στον Άρη, και μία γενιά (μακριά) σε ένα πλανήτη που βρίσκεται γύρω από ένα κοντινό άστρο”.

Όπως μπορείτε να δείτε και στο παρακάτω infographic, υπάρχουν αρκετά μέρη που μπορούμε να ψάξουμε για ζωή, όπως στην Ευρώπη και στον Γανυμήδη, δύο από τα φεγγάρια του Δία ή στον Εγκέλαδο, έναν από τους δορυφόρους του Κρόνου.Για την Ευρώπη, ήδη ετοιμάζεται σχετική αποστολή από την NASA, με το διαστημικό όχημα να εκτοξεύεται το 2022. Η πρώτη επανδρωμένη επίσης αποστολή στον Άρη αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2030, ενώ πρόσφατα το Curiosity της NASA εντόπισε οργανικά μόρια.Οι επιστήμονες της NASA επίσης με την βοήθεια του Kepler, έχουν ανακαλύψει αρκετούς πλανήτες που βρίσκονται στα δικά τους ηλιακά συστήματα που θα μπορούσαν να φιλοξενούν ή να φιλοξενήσουν ζωή. Ένα από τα πρώτα συστατικά που ψάχνουν οι επιστήμονες να βρουν σε αυτούς τους κόσμους, είναι το νερό, το βασικό συστατικό της ζωής, και με την βοήθεια του Kepler αλλά και άλλων εργαλείων –όπως το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb που θα εκτοξευτεί το 2018- έχουν ανακαλύψει και θα ανακαλύψουν πολλούς πλανήτες που διαθέτουν νερό.

Για την ακρίβεια, ο Γαλαξίας μας –που είναι και πιο μεγάλος από όσο νομίζαμε σύμφωνα με πρόσφατη ανακάλυψη- είναι ένα “μουσκεμένο μέρος” είπε ο Dr. Paul Hertz, Διευθυντής του τμήματος Αστροφυσικής της NASA. “Βλέπουμε νερό στα διαστρικά νέφη από τα οποία δημιουργούνται τα πλανητικά συστήματα, και μπορούμε να δούμε νερό στους δίσκους σκόνης που θα μετατραπούν σε πλανήτες και πλανητικά συστήματα”.

"Οι επιστημονικές δραστηριότητες της NASA παρείχαν ένα κύμα από καταπληκτικά ευρήματα που σχετίζονται με το νερό τα τελευταία χρόνια, και που μας εμπνέουν να συνεχίσουμε τη διερεύνηση της καταγωγή μας και τις συναρπαστικές δυνατότητες που υπάρχουν για άλλους κόσμους, και για ζωή, στο σύμπαν" δήλωσε η Elen Stofan. "Κατά την διάρκεια της ζωής μας, ενδεχομένως θα καταφέρουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν είμαστε μόνοι στο ηλιακό μας σύστημα και πέρα από αυτό".

Δεν υπάρχουν σχόλια: