Cocktail blog

Ζητάνε να μεταφερθούν ακίνητα αξίας 50 δισ. ευρώ σε ένα fund του εξωτερικού ως ενέχυρο για τη μείωση του χρέους.

Το Eurogroup δεν κατόρθωσε να προβεί σε ένα κοινό ανακοινωθέν. Ωστόσο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έγραψε το παρακάτω σημείωμα το οποίο παρέδωσε στους 19 ηγέτες της Συνόδου Κορυφής



Σύμφωνα με το σχέδιο του Eurogroup: Η Ελλάδα χρειάζεται 82-86 δισ.ευρώ. Η χώρα χρειάζεται 7 δισ.ευρώ στις 20 Ιουλίου και και 5 δισ. ευρώ στα μέσα Αυγούστου.

Η ιδέα του εξωτερικού ταμείου στο Λουξεμβούργου, έως και 50 δισ.ευρώ σε ελληνική δημόσια περιουσία, είναι απόφαση των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής.

Σε περίπτωση μη συμφωνίας θα μπορούσαν να προσφερθούν στην Ελλάδα διαπραγματεύσεις για ένα ταιμ άουτ από την Ευρωζώνη, με μια πιθανή αναδιάρθρωση χρέους.

Καμία πιθανότητα κουρέματος του χρέους

To Eurogroup ξεκαθαρίζει επίσης, ότι δεν υπάρχει πιθανότητα ονομαστικού κουρέματος του χρέους παρότι τονίζει ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες αναφορικά με την βιωσιμότητά του.

Στο προσχέδιο της συνεδρίασης που δόθηκε στη δημοσιότητα, το Eurogroup υπενθυμίζει ότι τα μέλη της ευρωζώνης τα τελευταία χρόνια, έχουν υιοθετήσει ένα αξιοσημείωτο πακέτο μέτρων προκειμένου να υποστηρίξουν την βιωσιμότητα του χρέους και τα οποία έχουν βοηθήσει στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και έχουν μειώσει σημαντικά το κόστος του.

Υπενθυμίζει επίσης ότι το Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012 είχε δηλώσει έτοιμο να υιοθετήσει πρόσθετα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, με μέτρα όπως η πρόσθετη περίοδος χάριτος υπό την προϋπόθεση πλήρους εφαρμογής των μέτρων που θα συμφωνηθούν σε μια πιθανή νέα συμφωνία της Ελλάδας με τους θεσμούς και η οποία θα εξεταστεί μετά την θετική αξιολόγηση της πρώτης ανασκόπησης./
Στο έγγραφο αναφέρεται ότι δίνονται στην Ελλάδα δύο διέξοδοι από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών

Η πρώτη είναι να μεταφερθούν ακίνητα αξίας 50 δισ. ευρώ σε ένα fund του εξωτερικού ως ενέχυρο για τη μείωση του χρέους.

Στη δεύτερη επιλογή θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις στο Eurogroup για ένα... διάλλειμα της Ελλάδας από την ευρωζώνη για μια περίοδο τουλάχιστον 5 ετών στην οποία θα αναδιαρθρώσει το χρέος της.

Σύμφωνα με αυτή την πρόταση η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης και θα λάβει ανθρωπιστική βοήθεια και τεχνική συνδρομή.

Το έγγραφο «εργασίας», όπως το χαρακτηρίζει γερμανός αξιωματούχος, το οποίο μοιράστηκε πριν το Eurogroup σε «χώρες με παρόμοιες απόψεις», αναφέρει τα εξης:

Στις 9 Ιουλίου η Ελλάδα κατέθεσε μια λίστα προτάσεων. Αυτές οι προτάσεις βασίζονται -ακόμη και υπολείπονται- από το τελευταίο προσχέδιο προτάσεων της τρόικας για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προηγούμενου προγράμματος. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την αξιολόγηση.

Οι προτάσεις αυτές είναι ελλιπεις σε μια σειρά ιδιαίτρα σημαντικών τομέων μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό της χώρας και την προώθηση της μακροχρόνιας ανάπτυξης. Μεταξύ αυτών δεν είναι επαρκείς οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και στον τραπεζικό τομέα, οι αλλαγές στο δημόσιο, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι δομικές μεταρρυθμίσεις.

Γι αυτό, οι προτάσεις δεν μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για ένα νέο τριετές πρόγραμμα από τον ESM, όπως έχει αιτηθεί η Ελλάδα. Χρειαζόμαστε μια καλύτερη, διατηρήσιμη λύση, κρατώντας και το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Υπάρχουν πλέον δυο δρόμοι:
1.Οι Ελληνες βελτιώνουν τις προτάσεις τους άμεσα και σημαντικά, με πλήρη στήριξη από την ελληνική βουλή. Οι βελτιώσεις θα πρέπει να έχουν στόχο την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, την διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους εμπροσθοβαρώς και την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος - ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση στις αγορές μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Οι βελτιώσεις περιλαμβάνουν:

-Τη μεταφορά πολύτιμων ελληνικών στοιχείων ενεργητικού αξίας 50 δισ. σε ένα fund στο εξωτερικό, όπως το Ινστιτούτο Ανάπτυξης στο Λουξεμβούργο, με στόχο την ιδιωτικοποίησή τους εν καιρώ με στόχο τη μείωση του χρέους. Επίσης, αυτόματες περικοπές σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι του ελλείμματος.

Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρξει μια σειρά χρηματοδοτικών στοιχείων για να "γεφυρώσουν" το χρονικό κενό έως την πρώτη δόση του νέου προγράμματος. Αυτό σημαίνει ότι το ρίσκο μη ολοκλήρωσης ενός νέου προγράμματος με τον ESM θα ενυπόκειται στην Ελλάδα και όχι στις χώρες της ευρωζώνης.

2. Σε περίπτωση που δεν μπορούν να διασφαλιστούν εμπροσθοβαρώς η βιωσιμότητα του χρέους και η προοπτική αξιόπιστης υλοποίησης, θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα μέσω ήπιων διαπραγματεύσεων ένα "διάλειμμα" από την ευρωζώνη για 5 χρόνια, με πιθανή αναδιάρθρωση χρέους τύπου Paris Club, εάν χρειαστεί, κάτι που δεν ευθυγραμίζεται με τη συμμετοχή σε μια νομισματική ένωση. (Αρθρο 125 TFEU).

Η λύση του "διαλείμματος" θα πρέπει να συνοδευτεί από τη στήριξη της Ελλάδας ως μέλος της ΕΕ και των Ελλήνων πολιτών, με αναπτυξιακή, ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια τα επόμενα χρόνια. Η λύση αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται επίσης από τη βελτίωση των κανόνων της οικονομικής και νομισματικής ένωσης και από ξεκάθαρα μέτρα για την ενίσχυση της ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: