Cocktail blog

Πότε θα ανοίξουν οι τραπεζικές θυρίδες

Να σβήσουν τις φωτιές που άναψαν με τις τραπεζικές θυρίδες επιχειρούν τώρα στο υπουργείο Οικονομικών. Μετά το χθεσινό αλαλούμ που ξεκίνησε με τις δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη περί επίσκεψης των τραπεζικών θυρίδων παρουσία τραπεζικού υπαλλήλου και απαγόρευση αφαίρεσης από αυτές των μετρητών, πηγές του υπουργείου Οικονομικών αλλά και τραπεζικοί παράγοντες σπεύδουν να καθησυχάσουν τους πολίτες που διαθέτουν θυρίδα ότι τίποτε από τα παραπάνω δεν θα γίνει.



Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις συζητήσεις που γίνονται με τραπεζικούς παράγοντες στο πλαίσιο της διαχείρισης της τραπεζικής αργίας ξεκαθαρίζουν ότι τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει στο τρόπο με τον οποίο είχαν στο παρελθόν πρόσβαση στις τραπεζικές θυρίδες τους οι πελάτες των τραπεζών. Επισημαίνουν ότι το περιεχόμενο των τραπεζικών θυρίδων είναι απόλυτα προσωπικό δεδομένο και η πρόσβαση σε αυτό γίνεται μόνο από τον κάτοχο της τραπεζικής θυρίδας. Υπενθυμίζουν ότι δέσμευση του περιεχομένου τραπεζικής θυρίδας γίνεται μόνο στις περιπτώσεις που ο ενοικιαστής της ελέγχεται κακουργηματικά για ξέπλυμα quot;βρώμικου quot; χρήματος.

Από την πλευρά τους τραπεζικοί παράγοντες σημειώνουν ότι προς το παρόν η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ρυθμίζει θέματα της τραπεζικής αργίας δεν επιτρέπει την πρόσβαση των πολιτών στις τραπεζικές τους θυρίδες. Ο λόγος για αυτό είναι, όπως υποστηρίζουν, ότι λειτουργούν μόνο 1.000 τραπεζικά καταστήματα και αν επιτρεπόταν η πρόσβαση στις τραπεζικές θυρίδες αυτών των καταστημάτων τότε θα ήταν προνομιακή μεταχείρισή τους σε σχέση με τους πολίτες που διαθέτουν θυρίδες στα τραπεζικά καταστήματα που είναι κλειστά. Έτσι, η πρόσβαση στις τραπεζικές θυρίδες θα επιτραπεί όταν ανοίξουν όλα τα καταστήματα των τραπεζών.

Πότε θα γίνει αυτό; Έως την Τετάρτη το βράδυ που λήγει η παράταση των δυο ημερών της τραπεζικής αργίας θα έχει συνταχθεί το νέο κείμενο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που θα ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν οι τράπεζες από την Πέμπτη και μετά. Η νέα πράξη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα προβλέπει τη διεύρυνση του είδους των τραπεζικών εργασιών που θα μπορούν να εκτελούνται στις τράπεζες, όπως είναι οι πληρωμές με μετρητά στα γκισέ, η κατάθεση επιταγών και η πρόσβαση στις τραπεζικές θυρίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: