Cocktail blog

Η συμφωνία ήρθε, ένα ατύχημα είναι ακόμη πιθανό

Μετά από ένα σαββατοκύριακο σκληρών διαπραγματεύσεων, οι ηγέτες της ευρωζώνης ανακοίνωσαν τη συμφωνία που κρατάει την Ελλάδα στην ευρωζώνη και την χρηματοδοτεί εκ νέου.



Ωστόσο, ένα ατύχημα είναι ακόμη πιθανό, γράφει η Le Monde στο κύριο άρθρο της, στην online έκδοσή της.
«Την συμφωνία χαιρέτισαν όλοι οι ηγέτες και ιθύνοντες της ΕΕ μπροστά στα μικρόφωνα και τις κάμερες. Ωστόσο, η συμφωνία είναι ένα σκληρό χτύπημα για τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εξελέγη για ένα πρόγραμμα αντι-λιτότητας.
Οταν η Ελλάδα μπορέσει να περάσει 3-4 προαπαιτούμενα ως την Τετάρτη 15 Ιουλίου, τότε θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα 3ο πρόγραμμα με χρηματοδότηση από 82 έως 86 δις ευρώ. Ο αρχηγός της ριζοσπαστικής αριστεράς στην Ελλάδα, εξουθενωμένος, ταπεινωμένος, αναγκάστηκε να δεχθεί μια λίστα με μέτρα απίστευτης σκληρότητας, για τα οποία αντέδρασαν ακόμη και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Ορισμένοι κάνουν λόγο ακόμη και για επικυριαρχία στην Ελλάδα.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε να δεχθεί επίσης τον στόχο των ιδιωτικοποιήσεων 50 δις. Τα χρήματα αυτά θα κατευθυνθούν σε ένα Ταμείο, το οποίο θα αναλάβει να ιδιωτικοποιήσει τα βασικά στοιχεία της δημόσιας περιουσίας. Ας σημειωθεί ότι ο στόχος για ιδιωτικοποιήσεις είχε επιβληθεί στις προηγούμενες κυβερνήσεις, πριν από 4 χρόνια».

↑-Το σκίτσο της Le Monde σήμερα με τίτλο «Ο φόβος ενός Grexit»

Δεν υπάρχουν σχόλια: