Cocktail blog

Το χρονοδιάγραμμα για το τρίτο μνημόνιο

Στην Αθήνα έχουν αρχίσει να καταφθάνουν οι πρώτοι τεχνοκράτες της... ενισχυμένης τρόικας (λόγω της συμμετοχής και των στελεχών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ESM), ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας δεν αποκλείεται να βρεθούν στην πρωτεύουσα και οι επικεφαλής της σε μία προσπάθεια να
ολοκληρωθεί το νέο Μνημόνιο έως τις 8 Αυγούστου. Κυβέρνηση και δανειστές έχουν συμφωνήσει σε ένα χρονοδιάγραμμα δράσης, με απώτερο στόχο να έχει κλείσει και να έχει εγκριθεί το νέο τριετές πρόγραμμα έως τις 20 Αυγούστου, ώστε να εκταμιευθεί η πρώτη δόση του προγράμματος ύψους 5 δισ. ευρώ για να αποπληρωθούν τα ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και που λήγουν εκείνη την ημέρα. Ωστόσο, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας, αρμόδια στελέχη υποστηρίζουν ότι το χρονοδιάγραμμα αυτό είναι αρκετά φιλόδοξο και υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες να μην υλοποιηθεί. Σε αυτό το ενδεχόμενο, η Ελλάδα θα βρεθεί και πάλι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της άτακτης χρεοκοπίας έναντι της ΕΚΤ ή θα πρέπει η Ευρώπη να βρει έναν άλλο τρόπο να χρηματοδοτήσει τη χώρα για να καλυφθούν τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ (όπως έγινε με την ενδιάμεση χρηματοδότηση του Ιουλίου).

Ο οδικός χάρτης των επόμενων κινήσεων έχει ως εξής:
1. Την Τετάρτη, 22 Ιουλίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή το δεύτερο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, που περιλαμβάνει την οδηγία για την εξυγίανση των τραπεζών και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Το θέμα έχει κυρίως πολιτικό ενδιαφέρον, καθώς οι δανειστές περιμένουν να δουν πόσοι βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση θα υπερψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο.

2. Οι εκπρόσωποι της... ενισχυμένης τρόικας (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ, συν ESM) θα έρθουν στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένα στελέχη ήδη έχουν έρθει στην πρωτεύουσα, ενώ από το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν χθες πως οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν προς το τέλος της εβδομάδας παρουσία και των επικεφαλής των θεσμών. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το πού και το πώς θα γίνονται οι συζητήσεις. Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει τη διεξαγωγή των συναντήσεων εντός των υπουργείων, αλλά οι δανειστές προτιμούν για λόγους ταχύτερης διεκπεραίωσης των ζητημάτων να βρίσκονται στο κέντρο των εξελίξεων και όχι σε ξενοδοχεία ή άλλες αίθουσες.

3. Μέχρι τις 8 Αυγούστου θα πρέπει οι δύο πλευρές να έχουν καταλήξει στα εξής:

• Στο τρίτο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων που θα πρέπει να ψηφιστούν έως τις 8 Αυγούστου. Σε αυτό το νομοσχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνονται σύμφωνα με στελέχη των θεσμών και οι διατάξεις για τις συντάξεις και τη φορολόγηση των αγροτών, που δεν εντάχθηκαν στο πρώτο και το δεύτερο πακέτο μέτρων. Πάντως, στο οικονομικό επιτελείο αναφέρουν γι’ αυτά τα ζητήματα ότι θα αποτελέσουν μέρος της διαπραγμάτευσης, αφήνοντας ανοικτό το πότε θα κατατεθούν προς ψήφιση.

• Στα προαπαιτούμενα μέτρα και τα διαρθρωτικά ορόσημα (structural benchmarks) που θα πρέπει να εφαρμόσει η Αθήνα στους επόμενους ελέγχους και συγκεκριμένα μέσα στον επόμενο ένα χρόνο τουλάχιστον.

• Στη νέα πρόβλεψη για το ΑΕΠ, λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις που επιδείνωσαν τις προοπτικές της οικονομίας (τραπεζική αργία και capital controls). Ηδη, η Κομισιόν προβλέπει ύφεση έως και 4% για φέτος, αντί προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη 0,5%. Η αλλαγή των εκτιμήσεων για το ΑΕΠ επηρεάζει και τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα. Μέρος της διαπραγμάτευσης θα είναι το κατά πόσο θα αναθεωρηθεί ο στόχος αυτός προς τα κάτω ή εάν θα χρειαστεί να λάβει άμεσα νέα μέτρα η κυβέρνηση για να τον πετύχει (1% του ΑΕΠ για το 2015).

• Στο ποια μέτρα που έλαβε τους προηγούμενους μήνες η κυβέρνηση μονομερώς θα πρέπει να αλλάξουν (π.χ. οι θεσμοί ζητούν αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων).
4. Από τις 10 έως τις 19 Αυγούστου θα πρέπει το νέο Μνημόνιο να έχει εγκριθεί από το Εurogroup, το ελληνικό κοινοβούλιο και τα κοινοβούλια της Ευρωζώνης.

5. Εως τις 20 Αυγούστου θα πρέπει να έχει εκταμιευθεί η πρώτη δόση του νέου προγράμματος, ύψους 5 δισ. ευρώ, για να αποπληρωθεί την ημέρα εκείνη η ΕΚΤ (λήγουν ελληνικά ομόλογα ύψους 3,2 δισ. ευρώ).

6. Τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου θα διεξαχθεί ο πρώτος έλεγχος επί του νέου προγράμματος. Εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς (με επίκεντρο την πλήρη αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος), το ΔΝΤ θα εκταμιεύσει και τη δική του δόση, ενώ θα αποφασιστούν και τα νέα μέτρα για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Να σημειωθεί ότι εάν όλα κυλήσουν ομαλά, στελέχη με γνώση της κατάστασης αναφέρουν ότι με την ολοκλήρωση του νέου Μνημονίου εντός του Αυγούστου, θα υπάρχει και αναφορά της Ευρωζώνης να επανεξετάσει το θέμα του χρέους μετά την ολοκλήρωση του πρώτου ελέγχου του προγράμματος.Sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: