Cocktail blog

Ελλάδα και Ευρώπη κατέληξαν σε συμφωνία;Τι θα πρέπει να συμβεί τις ερχόμενες εβδομάδες Πηγή: Τα επόμενα βήματα για Ελλάδα και Ευρώπη -Τι θα συμβεί τις ερχόμενες εβδομάδες

Ελλάδα και Ευρώπη κατέληξαν σε συμφωνία στις Βρυξέλλες, αλλά αυτό βέβαια δεν κλείνει το θέμα.



Αντιθέτως, έχουν ανοίξει πολλές παράλληλες διαδικασίες, οι οποίες προβλέπονται σε αυτή τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η μαραθώνια Σύνοδος των ηγετών της Ευρωζώνης. Ο Φαμπρίτσιο Γκόρια, της Corriere della Sera, έκανε ένα συνοπτικό οδηγό αυτών των επόμενων βημάτων.

Τρίτη, 13 Ιουλίου: Το Eurogroup συζητά για τη χρηματοδότηση- γέφυρα προς την Ελλάδα.

Τετάρτη, 15 Ιουλίου: Μέχρι τότε, το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να περάσει τους νόμους για την εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες.

Τετάρτη, 15 Ιουλίου: Το Eurogroup σε τηλεδιάσκεψη θα αποφασίσει το αν θα προτείνει την έναρξη ενός τρίτου προγράμματος προσαρμογής για την Ελλάδα, υπό το πλαίσιο του ESM.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας: Οι χώρες μέλη της ευρωζώνης μπορούν να ξεκινήσουν τις εθνικές διαδικασίες έγκρισης για ένα τρίτο πρόγραμμα προς την Ελλάδα. Στη Γερμανία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία, την Αυστρία αλλά και πιθανόν στην Εσθονία, τη Σλοβενία και την Πορτογαλία αυτό απαιτεί ψηφοφορία στο κοινοβούλιο. Αλλες χώρες επίσης μπορεί να προτιμήσουν να κάνουν ψηφοφορία, όπως για παράδειγμα η Γαλλία.

Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας (ή νωρίτερα): Eurogroup/ Συμβούλιο ESM: Μπορεί να ληφθεί μία επίσημη απόφαση υπό το άρθρο 13.2 της Συνθήκης του ESM για να ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις, ώστε οι Θεσμοί να σχεδιάσουν το πρόγραμμα του ESM.

Δευτέρα, 20 Ιουλίου: Η Ελλάδα πρέπει να ετοιμάσει την πρώτη πρόταση για την απο-πολιτικοποίηση της ελληνικής διοίκησης υπό τις οδηγίες της Κομισιόν και να ζητήσει τεχνική βοήθεια. Μέχρι τότε, η πρώτη δόση της χρηματοδότησης- γέφυρας θα έχει καταβληθεί, επιτρέποντας την καταβολή των πληρωμών προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Τετάρτη, 22 Ιουλίου: Το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να υιοθετήσει τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και να μεταθέσει την Οδηγία για αναδιάρθρωση και εκκαθάριση τραπεζών.

Σεπτέμβριος: Θα απαιτηθεί λίγος χρόνος για να ολοκληρωθεί το Μνημόνιο και να γίνει η πρώτη εκταμίευση. Στην περίπτωση της Κύπρου, χρειάστηκαν επτά εβδομάδες, κάτι που θα μας οδηγήσει στο Σεπτέμβριο. Επιπλέον, για να ολοκληρωθεί το Μνημόνιο, το ανακοινωθέν από τη Σύνοδο σημειώνει ότι η ελληνική προσφορά στις μεταρρυθμίσεις πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω..iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: