Ο δραματικός διάλογος Ολάντ - Τσίπρα: «Βοήθα με για να σε βοηθήσω»

Το γαλλικό περιοδικό Nouvel Observateur αποκαλύπτει τον διάλογο που είχαν οι δύο ηγέτες με αποκλειστικό ρεπορτάζ του. Τίτλος του: «“Βοήθα με για να σε βοηθήσω!”: αυτό ήταν που είπε ο Ολάντ στν Τσίπρα το βράδυ της Κυριακής».Ο δημοσιογράφος Σερζ Ραφί γράφει πως ο τόνος του Γάλλου ηγέτη «ήταν πολύ σταθερός» καθ' όλη τη διάρκεια της συνομιλίας.

Ο Τσίπρας είχε δεσμευθεί από το βράδυ της Κυριακής για την παραίτηση Βαρουφάκη

«Βράδυ Κυριακής, 20.15, ο Αλέξης Τσίπρας πολύ λίγο μετά τη νίκη του “όχι” στο δημοψήφισμα, τηλεφωνεί στον Φρανσουά Ολάντ. Ο Γάλλος πρόεδρος είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που με τον οποίο επικοινώνησε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Η συζήτηση των δύο ανδρών ξεκίνησε στα αγγλικά. Ο Ελληνας πρωθυπουργός ήταν καθησυχαστικός και δεν κόμπαζε (για το αποτέλεσμα). Είπε ξεκάθαρα: “Θέλω να παραμείνω εντός Ευρώπης και προφανώς εντός της ζώνης του ευρώ. Μην έχεις καμία αμφιβολία για αυτό”» γράφει ο Γάλλος δημοσιογράφος ο οποίος τονίζει στο ρεπορτάζ του ότι από εκείνο το τηλεφώνημα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε κιόλας διαβεβαιώσει τον Φρανσουά Ολάντ ότι επίκειτο η παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη από το βράδυ της Κυριακής. Τελικά ήρθε λίγες ώρες αργότερα.

«Επειτα από λίγα λεπτά, ο Φρανσουά Ολάντ προειδοποίσε τον συνομιλητή του σε έναν ασυνήθιστο για εκείνον σταθερό τόνο: “Αλέξη, θέλω να συνεχίσουμε τη συζήτησή μας στα γαλλικά, για να μην υπάρχει καμία ασάφεια στα λόγια μου, αλλά και για να είναι τα πράγματα πολύ ξεξάθαρα μεταξύ μας. Από εδώ και στο εξής, επαφίεται σε σένα το να κάνεις προτάσεις. Η μπάλα είναι στο δικό σου γήπεδο. Πρέπει να ξέρεις ότι πολλά ευρωπαϊκά κράτη έχουν υιοθετήσει την ιδέα ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ. Αν θέλεις να διαπραγματευτείς σήμερα, θα πρέπει να το κάνεις σε στέρεες βάσεις. Είμαι έτοιμος να σε βοηθήσω, αλλά πρέπει να βοηθήσεις κι εσύ. Βοήθα με, να σε βοηθήσω!”».

Σύμφωνα με τον Ραφί, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι θα παρουσιάσει πολύ σύντομα τις προτάσεις του.

Σύμφωνα δε, με το «L'Obs», εκείνη την ώρα ήταν μέσα στο προεδρικό γραφείο και ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο γενικός γραμματέας της προεδρίας Ζαν-Πιερ Ζουγιέ, ο διπλωματικός σύμβουλος Ζακ Οντιμπέρ και ο υπεύθυνος επικοινωνίας Γκασπάρ Γκαντζέ. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο περιοδικό, οι συνεργάτες του Γάλου προέδρου «εξεπλάγησαν από τον τόσο σοβαρό και σχεδόν απειλητικό τόνο της φωνής» του Φρανσουά Ολάντ «ο οποίος είναι συνήθως πολύ ήπιος». «Αυτή τη φορά, η ένταση ήταν προφανής» σχολιάζει ο Σερζ Ραφί.

Επίσης, ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε: «Αλεξη, ο χρόνος τελειώνει. Εφεξής, κάθε ώρα μετράει. Δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο. Ηρθε η σειρά σου να παίξεις»!

Δεν υπάρχουν σχόλια: