Cocktail blog

Τσίπρας-Μέρκελ τα 'σπασαν -«Μη φύγει κανείς από το δωμάτιο!»είπε ο κ. Τουσκ: Ολο το παρασκήνιο

Tην ώρα που χάραζε στις Βρυξέλλες, στις 6 το πρωί (σ.σ. 7 ώρα Ελλάδος) Ελλάδα και Ευρωζώνη έφθαναν μια ανάσα από το... διαζύγιο. Η στιγμή στη διαπραγμάτευση θρίλερ που η Ελλάδα έφτασε πιο κοντά στο Grexit. Οι Financial Times μεταφέρουν όλο το παρασκήνιο.



Την ώρα εκείνη, όπως σημειώνει ο αμερικανικός ιστότοπος Αλέξης Τσίπρας και Ανγκελα Μρκελ αποφάσισαν ότι ύστερα από 14 ώρες αγωνιωδών διαπραγματεύσεων έφθασαν σε αδιέξοδο. Χωρίς να υπάρχει κανένα περιθώριο συμβιβασμού, το Grexit έμοιαζε ως η μόνη ρεαλιστική επιλογή.

Αυτός που έβγαλε από το αδιέξοδο τους δύο ηγέτες ήταν ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο οποίος αποφασιστικά παρενέβη για να αποτρέψει μια ιστορική ρήξη για την Ευρωζώνη

«Συγνώμη, αλλά δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εγκαταλείψει κανείς το δωμάτιο», φέρεται να είπε ο κ. Τουσκ.

Οπως αποκαλύπτουν οι FT σημείο διαφωνίας των δύο ηγετών ήταν το ύψος των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και ο σκοπός για τον οποίο θα χρησιμοποιούνταν τα χρήματα που θα προέρχονταν από αυτές.

Η Μέρκελ ήθελε το ύψος των περιουσιακών στοιχείων που θα μεταφερθούν στο Ταμείο να φθάνουν τα 50 δισ. ευρώ και τα κέρδη να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας έβλεπε ως εθνική ταπείνωση το γεγονός ότι θα εκχωρούσε τον έλεγχο περιουσιακών στοιχείων το ύψος των οποίων ανερχόταν στο ένα τρίτο του εθνικού ελληνικού εισοδήματος. Για αυτό και πρότεινε το ύψος των περιουσιακών στοιχείων που θα μεταφερθούν στο ταμείο να είναι μικρότερο και τα κέρδη από την αξιοποίηση, πώλησή τους να επανεπενδυθούν στην Ελλάδα.

Τελικά ο συμβιβασμός επετεύχθη μετά από μια ώρα και αφού συζητήθηκαν διάφορες άλλες εναλλακτικές.

Από το Eurogroup  του Σαββάτου στη Σύνοδο των 19 της Κυριακής

Αφού απέτυχε να καταλήξει σε μία πλήρη συμφωνία το Σάββατο, το Eurogroup παρέδωσε τη σκυτάλη την Κυριακή στου ηγέτες των κρατών της Ευρωζώνης προκειμένου να ξεκινήσουν τη δική τους ολονυχτία.

Καθώς οι ώρες περνούσαν και η Κυριακή έδινε τη θέση της στη Δευτέρα, η προοπτική ενός Grexit έμοιαζε να έχει περισσότερες πιθανότητες, αναφέρουν συμμετέχοντες στη σύσκεψη. Οι αγεφύρωτες διαφορές των ξενυχτισμένων πολιτικών και διπλωματών που είχαν δημιουργηθεί έξι μήνες τώρα έδειχναν πως οι διαπραγματεύσεις θα κατέληγαν σε αποτυχία.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα ενός ανώτερου αξιωματούχου που ήταν στο δωμάτιο, η Γερμανία ήταν η χώρα που δεν έδειχνε προθυμία και όχι πλέον ο Ελληνας πρωθυπουργός Αέξης Τσίπρας.

Σε κάποιο σημείο, ο κ. Τσίπρας έπρεπε να υπομείνει μέχρι και κήρυγμα από τον Σλοβένο πρωθυπουργό, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Τελικά ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έδωσε μάχη για να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, τράβηξε τη Μέρκελ και τον Τσίπρα στο γραφείο του Τουσκ  προκειμένου να βοηθήσει στην επίτευξη μίας συμβιβαστικής λύσης σχετικά με το Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Παρά το ότι τελικά οι διαπραγματεύσεις ήταν απόλυτα επιτυχείς, φάνηκε πως οι γαλλο-γερμανικές σχέσεις... τεντώθηκαν.

«Υπήρχε στη Γερμανία μια μάλλον ισχυρή πίεση για ένα Grexit. Εγώ αρνήθηκα αυτή τη λύση», τόνισε ο Ολάντ μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την επίτευξη συμφωνίας. Ο Γάλλος πρόεδρος, όπως μεταφέρουν οι FT, ήταν από τους ηγέτες που επέμεναν ότι πρέπει να αφαιρεθεί η δυνατότητα του προσωρινού Grexit από το τελικό κείμενο.

Στο τέλος της διαπραγμάτευσης, καταλήγουν οι FT οι άγρυπνοι διπλωμάτες εμφανίζονταν διχασμένοι για το ποιος είχε επικρατήσει στον μαραθώνιο. Αλλά όλοι τους συμφωνούσαν για το ποιος είχε υποφέρει περισσότερο:

«Τον σταύρωσαν τον Τσίπρα εκεί», σχολίαζε αξιωματούχος της ευρωζώνης που παρακολούθησε τη Σύνοδο Κορυφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: